Jump to content

Orkiszowe


Skrzypek
 Share

Recommended Posts

Macie pomysł jak zrobić piwo "Orkiszowe" ? Bardzo mi smakuje, a nie ma nigdzie receptur. Ze względu na słaby staż jeszcze sam nie potrafię stworzyć przepisu;)

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem kiedyś. Orkisz (słód orkiszowy) nie daje wielkiej różnicy od pszenicznego. 2 kilo orkiszowego, trochę monachijskiego albo wiedeńskiego, pilzneński do żądanej gęstości, chmielenie kwiatowym chmielem do ok 20-25 ibu (Styrian, Sybilla). Drożdże us-05 albo Nottingham.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem niedawno orkiszowe - tak, jak wspomniał zgoda - jest dość podobne do pszenicznego jednakże nie do końca. Mam go 3 tydzień w butelkach i jeszcze nie miałem okazji do końca przeprowadzić spokojnej degustacji.

 

Moja receptura w załączniku.

orkiszowe.jpg

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

Orkisz to rodzaj pszenicy. U mnie słód orkiszowy dał przede wszystkim takie ziemno-chlebowe posmaki dodatkowo - albo to tylko moja siła sugestii :P

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem niedawno orkiszowe - tak, jak wspomniał zgoda - jest dość podobne do pszenicznego jednakże nie do końca. Mam go 3 tydzień w butelkach i jeszcze nie miałem okazji do końca przeprowadzić spokojnej degustacji.

 

Moja receptura:

http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/431690/piwo-orkiszowe-13-blg

 

Cześć coś nie działa ten link..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Podepnę się pod temat. Czy przy piwie orkiszowym musi być słód orkiszowy czy może wystarczy orkisz jako "dodatek" niesłodowany? Pytanie naszło mnie sprawdzając etykietę orkiszowego kormorana gdzie piszą że w skład wchodzi 45% orkiszu (nie słodu orkiszowego).

Czy warzył ktoś już piwo z orkiszem i jeśli tak to jakie są tego efekty?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji nt. płatków orkiszowych to zapytam tutaj. 

 

Własnie robię black IPA i miałem w recepturze 400 g płatków żytnich. Niestety jak już wszystko miałem wsypywać okazało się, ze ich nie mam w chacie za to były orkiszowe (też błyskawiczne). Szkoda mi było już podgrzanej wody więc zastąpiłem żytnie orkiszowymi. 

 

Czego można się spodziewać po płatkach orkiszowych? Raczej pójdą one z właściwościami w stronę pszenicy, żyta czy może owsa? Ktoś ma jakieś spostrzeżenia i przemyślenia? 

 

Pozdrawiam Leśnik

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.