Jump to content

[Blog Dori] American Wheat – surowce


Pierre Celis
 Share

Recommended Posts

Skład surowcowy American Wheat znacznie różni się od dobrze nam znanego Hefe-Weizena. Przede wszystkim do fermentacji stosuje się neutralne szczepy drożdży i to zarówno dolnej jak i górnej fermentacji. W przeważającej części amerykańska pszenica chmielona jest amerykańskimi odmianami chmielu, ponadto Amerykanie nie przestrzegają Reinheitsgebot, więc i dodatki niesłodowane są chętniej […]

 

Wyświetl pełny artykuł

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że pytanie nie jest kierowane bezpośrednio do mnie, ale z mojej strony mogę dodać, że warto chmielić na zimno.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Ten styl wbrew pozorom nie powinien być intensywnie chmielony na aromat to nie AIPA czy APA, główną rolę powinien odgrywać aromat słodu pszenicznego. Gdzieś również czytałem, że nie chmieli się wogóle na aromat, żeby nie przykryć nut pszenicznych.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś również czytałem, że nie chmieli się wogóle na aromat, żeby nie przykryć nut pszenicznych.

 

To chyba jakaś bardzo konserwatywna wersja tego stylu :)

Link to comment
Share on other sites

Dori, czy wg Ciebie amerykańskie pszeniczniaki należy chmielić na zimno?

Można, ale delikatnie.

3 odcinek serii "American Wheat" pod tytułem "wskazówki do zacierania, chmielenia i fermentacji" już w przygotowaniu :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.