Jump to content
Sign in to follow this  
Krab

Rogue Mocha Porter - klonujemy

Recommended Posts

Wczoraj wpadł mi w ręce Rogue Mocha Porter. Mówiąc krótko - nie zdawałem sobie sprawy, że piwo wyglądające jak błoto może tak dobrze smakować, a moja kobieta była zachwycona jeszcze bardziej, niż ja, w związku z czym, w ramach eksperymentu wziąłem się za układanie receptury na klon tego piwa.

 

W sieci niestety nie znalazłem żadnych (moim zdaniem) sensownych przepisów, które odzwierciedlałby to, co jest wypisane jest w składzie.

Niestety, obecnie Rogue robi piwa na bazie swoich słodów i chmieli, wiec oparłem się na historycznych danych:

2008-2012

2012-2013

 

Z chmielem Sterling nie miałem do czynienia, więc wybrałem wariant z centennialem.

 

Zakładając, że skład podali w kolejności od największego % występowania poszczególnych słodów, wyszło mi coś takiego:

 

4.25kg - pale ale (83.5%)

0.20kg - Red Crystal 400EBC (3.9%)

0.15kg - Dark Crystal 300EBC (2.9%)

0.15kg - Crystal II 200EBC (2.9%)

0.10kg - Czekoladowy ~700EBC (2%)

0.10kg - monachijski I (2%)

0.07kg - Black ~950EBC (1.4%)

0.07kg - Crystal 20EBC (1.4%)

 

Zacieranie na lenia w ~67st C

wychodzi ok 13plato i ~55EBC (77L) przy 70% wydajności (liczonej po hamerykańsu, beersmithem)

 

chmielone:

30g Perle - 60'

20g Perle - 30'

20g Centennial - 30'

30g Centennial - 10'

 

ok 50IBU

 

Drodże, których chciałbym użyć to WLP090 San Diego Super Yeast - wg. internetów są najbardziej podobne do Rogue Pacman.

 

Kilka pytań, które nie dają mi spokoju :)

- czy te ~55EBC to nie będzie zbyt ciemny kolor?

- praktycznie nie czułem w piwie 50IBU, nie będzie za dużo?

 

przepis poddaję pod dyskusję - jeśli ktoś ma jakieś pomysły i/lub uwagi, będę wdzięczny za każdą radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo nie jest on czarny, bardziej podchodzi pod

4e2a07.png

 

taka brudna woda z kałuży :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

- praktycznie nie czułem w piwie 50IBU, nie będzie za dużo?

Oczywiście komercyjny odpowiednik mógł być dość szybko na półkach, ale weź pod uwagę fakt, że takie piwo będzie chciało poleżeć. A jak poleży to i tego chmielu tak nie będzie czuć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwo wg. tej receptury poszło do wiadra wczoraj, dam znać w lipcu co z tego wynikło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.