Jump to content

WHITE LABS WLP029 piwo nie wystartowało


jareczek85
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Kupiłem drożdże WHITE LABS WLP029 GERMAN/KOLSCH ALE

Niestety tylko jedną fiolkę, zrobiłem starter dodałem w temp 21 st

Piwo nie wystartowało - brak piany

Zrobiłem 90 litrów

w domu przeczytałem że jedna fiolka jest na 5 galonów czyli około 20 litrów.

Ktoś może ma doświadczenie czy muszę pilnie dokupić następne fiolki

czy fermentacja ruszy ale z dniowym opóźnieniem ?

Link to comment
Share on other sites

do około pół litra schłodzonej do 21 stopni brzeczki dodałem zawartość rozmieszanej fiolki

Za mało - w takiej ilości na pewno nie uzyskałeś wystarczającej ilości żywych komórek potrzebnych do 90L (objętość na startera na mieszadle to takiej ilości powinna wynosić, wg mnie, ok. 3-4 L; bez mieszadła to nawet nie liczyłem)

Pozostaje Ci czekać i liczyć, że ruszy. Jeżeli masz możliwość dolania tych samych drożdży to jak najbardziej

 

w domu przeczytałem że jedna fiolka jest na 5 galonów czyli około 20 litrów.

Coś z tymi galonami lub litrami jest nie tak.

 

PS

starter dodałem po 5 godzinach

Za szybko

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

Ekspertem nie jestem ale wydaje mi się że starter zbyt mały oraz za krótko robiony jak na 90 litrów.

Kalkulator pokazuje że powinieneś dać 4 fiolki przy świeżych drożdżach (dałem datę produkcji na maj) lub 6 litrowy starter (potrząsanie bez mieszadła)

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

 

 

Edit: spóźniłem się z odpowiedzią, korzeń16 był szybszy ;)

 

co do galonów to:

5 US gallons = 18.92 liters

 

http://www.gallonstoliters.com/index.php?q=5&from=us&to=lit&result=

Edited by 05paw
Link to comment
Share on other sites

Pozostaje mi 3mać kciuki i jak nie ruszy do jutra to kupię i doleję drożdże.

Jeżeli fermentacja ruszy na mniejszej ilości to czy odbije się to na piwie ? (aromat, smak,...)

Dzięki za kalkulator, będę mądrzejszy na przyszłość.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli fermentacja ruszy na mniejszej ilości to czy odbije się to na piwie ? (aromat, smak,...)

Kiedyś popełniłem podobny błąd (nie zrobiłem startera ze starego propadatora) - ruszyły ze spóźnieniem (chyba ze dwie doby), ale piwko wyszło OK

Poczytaj o underpitching'u

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

miszczem nie jestem :) ale wydaje mi się że nie jest w porządku ,jak byś dał tą fiolkę na 900L też by coś fermentowało ,ba czasem jak by nie dał też może zaczęć ,myślę że ilość drożdży jest stanowczo za mała na przeprowadzenie poprawnej fermentacji i może to być wyczuwalne w smaku

Link to comment
Share on other sites

litrów tylko 90 wyszło a nie 900 :) a szkoda :/

Jak już fermentacja ruszyła to nie wiem czy jest sens dodawać ?!

Człowiek uczy się na swoich błędach.

Link to comment
Share on other sites

Koledze Gawon chodziło o to że zbyt mała ilość drożdży, może przyczynić się do źle przeprowadzonej fermentacji, mogą wtedy powstać różne nie pożądane substancje (wynikające z stresowej pracy drożdży) takie jak rozpuszczalnik, aldehyd octowy (zielone jabłko, farba) oraz wiele wiele innych. Doradzam dokładnie przeczytać artykuł na wiki http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki rozjaśni ci on sprawę dlaczego zbyt mała ilość drożdży jest zła. Od siebie dodam, że ważna jest odpowiednia ich ilość, z tego powodu, że drożdże muszą jako pierwsze zdominować środowisko jakim jest brzeczka, nie jest ona sterylnie czysta, może zawierać różne bakterie, których rozwój hamują drożdże i nie pozwalają im się rozwinąć. Zbyt mała ilość drożdży i późne ich dodanie może też prowadzić do infekcji. Nie ma co martwić się na zapas, tak się zapytam pierwszy raz warzyłeś 90 litrów piwa? Bo widzę że parę warek masz na koncie, a prawidłowa ilość drożdży do objętości brzeczki to dość podstawowa sprawa przy udanych piwach...

Link to comment
Share on other sites

Będąc na studiach uwarzyłem 15 dwudziesto litrowych warek. Po kilku latach wracam z powrotem do biznesu :)

Zbudowałem swoją instalację. myślę że maksymalnie jestem na niej uwarzyć 1 hektolitr.

Co do drożdży to przy pierwszej warce obliczyłem ile mam ich zadawać,

problem w tym że ostatnio sprzedawca namówił mnie na ciekłe.

Powiedziałem mu że robię 80 litrów, ale się trochę rozgadał spytałem jeszcze o coś i dał mi jedną fiolkę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.