Jump to content
dafi89

Coopers india pale ale

Recommended Posts

Witam,

 

Moja zabawa z piwowarstwem coraz bardziej mi się podoba. Pierwsza moja warka Draught cooper wyszła bardzo dobra (wszystkim smakowało). Teraz pomyślałem, że bardziej się pobawię i z trochę mocniejszym piwem. Warkę Copersa ipa zacząłem ważyć w środę. Temperatura w pokoju gdzie stoi piwko waha się między 21 a 23 stopnie. Początkowo BLG wynosiło 15. Dziś bulgotanie w rurce ustało mam już tylko 2 BLG. Więc jeżeli jutro będzie wskazywało 2 BLG to bym chciał dawać na cichą. I tutaj moje pytanie zakupiłem dodatkowo chmiel Marynke granulat. Mogę je dodać przed zlaniem na cichą? Dobre wogóle wybrałem? Jeżeli mogę je dodawać to powiedzcie jak?

 

Z góry dziękuję za odezwę,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Warkę Copersa ipa zacząłem ważyć w środę.

Każdy sklep z tą puszką powie ci, że ona ma 1.7kg, niepotrzebnie ją ważysz w domu. ;)

 

Chmielenie na zimno praktykuje się na fermentacji cichej, nie burzliwej, z reguły nie dłużej niż 5 dni. Chmiel w granulacie po prostu wsypujesz, ew. może wszystko zamieszać, sterylnie.

Wspomnę jeszcze, że do chmielenia na zimno używa się najczęściej chmieli aromatycznych, a Marynka jest raczej goryczkowa i niekoniecznie pasująca do tego stylu. Mogłeś wybrać jakiś wyspiarski chmiel - Fuggles czy East Kent Goldings.

Edited by Szinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt mój błąd z tym określeniem ważyć.... poprostu zacząłem produkcję brzeczki.

 

Co do Marynki to radzisz zostawić ją na następne piwo? Do jakiego stylu będzie więc pasować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt mój błąd z tym określeniem ważyć.... poprostu zacząłem produkcję brzeczki.

 

Co do Marynki to radzisz zostawić ją na następne piwo? Do jakiego stylu będzie więc pasować?

Warzenie, a nie ważenie, to produkcja piwa.

 

Następne piwo nadal z puszki będziesz robił? Jeżeli tak, to Marynka zbyt dużego zastosowania nie znajdzie - jasne, możesz wrzucić na cichą, ale piwo i tak będzie maksymalnie przeciętne, taka uroda ekstraktów nachmielonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz wykorzystać pozostałe chmiele, a nie chcesz warzyć z zacieraniem, to wizi podał ciekawy pliczek z recepturami na piwka z ekstraktów z własnym chmieleniem. Sam się zastanawiam, czy nie zrobić czegoś takiego, ale na razie muszę wykorzystać pozostające w kartonie słody.

Edited by OroTanque

Share this post


Link to post
Share on other sites

Początkowo BLG wynosiło 15. Dziś bulgotanie w rurce ustało mam już tylko 2 BLG. Więc jeżeli jutro będzie wskazywało 2 BLG to bym chciał dawać na cichą.

 

Robiłem kiedyś podobne piwo:

Coopers India Pale Ale

Ekstrakt jasny WES 1,7 kg

cukier 1kg

 

Z początkowych 18 Blg na drożdżach Coopersa zeszło w ciągu 6 dni do 3 Blg. Po 4 kolejnych dniach Blg takie samo, więc poszło do butelek. Piwo wyszło niezłe.

 

Co do twojego przypadku, to odpuść sobie cichą. Fermentacja cicha ma na celu wyklarowanie piwa. Przy brewkitach jest to praktycznie zbędny proces. Jak za kilka dni Blg nadal będzie wynosiło 2, to możesz śmiało butelkować.

 

Marynke zostaw sobie do chmielenia na goryczkę.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

dafi a próbowałeś przy butelkowaniu? jakie wrażenia bo mi z 15 do 2 zeszło (21L- 1,7 LME + 0,33 glukoza) i w sumie przy przelewaniu na cichą do chmielenia wyszło niesamowicie gorzkie, nie gorzkie od chmielu gorzkie jak sam sku#%^, może to taki urok, nie wiem liczę że poleży 2-3 miesiące to będzie lepiej,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.