Jump to content

Ratowanie stouta/u


colkurtz
 Share

Recommended Posts

Szanowni!

 

Sprzątając przed końcem sezonu uwarzyłem sobie stouta z resztek, zasyp:

 

Pils Strzegom 4kg

Wiedeński 1kg

Jęczmień palony 0,43kg

Kwas mlekowy 3g

 

4kg pilznenskiego wytłuszczyłem ponieważ wg obliczeń miało być 3kg - w efekcie zamiast ~24l 10blg wyszło mi 27l 11,5blg :)

Nie żeby to był wielki problem sam w sobie, natomiast spróbowałem piwo pod koniec fermentacji i jest obrzydliwie słodkie.

 

Mój plan ratunkowy przewiduje wymoczenie jeszcze z 50-100g palonego oraz zrobienie herbatki z 10g magnum i dorzucenie tego razem z cukrem do refermentacji - co sądzicie?

 

aha, chmieliłem:

Challenger 20g - 60min

EKG 25g - 60min

 

ramen!

Link to comment
Share on other sites

11,5blg :)[...] i jest obrzydliwie słodkie.

dosyć trudno mi w to uwierzyć. Szczególnie, że wpakowałeś w zasyp prawie pół kilo palonego jęczmienia. Na pewno był to "koniec" fermentacji? Jaki ekstrakt był przy próbie? Jakie drożdże?

Link to comment
Share on other sites

pozostaja jeszcze różnice w interpretacji i możliwości kubków smakowych - co dla jednych jest słodkie dla innych może być już wytrawne, kwestia kalibracji :)

Link to comment
Share on other sites

dosyć trudno mi w to uwierzyć. Szczególnie, że wpakowałeś w zasyp prawie pół kilo palonego jęczmienia. Na pewno był to "koniec" fermentacji? Jaki ekstrakt był przy próbie? Jakie drożdże?

 

Fermentacja się ima ku końcowi - ~1,5blg od 2 dni, a drożdże to, no cóż... US-05 2gie pokolenie :)

Faktycznie, może jestem wyczulony na słodkie, z drugiej strony wcale nie jestem zwolennikiem przechmielonych i przpalonych piw...

Pobiorę dziś większą próbkę.

Link to comment
Share on other sites

A 18% słodu wiedeńskiego to nie jest za dużo (szczególnie bez kontry) ? Nie wiadomo kiedy dodawałeś ten słód palony. Jeżeli oprócz koloru ze słodu chcesz mieć paloność, to musisz zatrzeć słód, może z godzinę. Ja bym wziął jakiś czekoladowy mocno palony. A na marginesie, to tak piwo się zmienia w czasie, że teraz nie oceniam piwa przed butelkowaniem.

Link to comment
Share on other sites

A 18% słodu wiedeńskiego to nie jest za dużo (szczególnie bez kontry) ? Nie wiadomo kiedy dodawałeś ten słód palony. Jeżeli oprócz koloru ze słodu chcesz mieć paloność, to musisz zatrzeć słód, może z godzinę. Ja bym wziął jakiś czekoladowy mocno palony. A na marginesie, to tak piwo się zmienia w czasie, że teraz nie oceniam piwa przed butelkowaniem.

Wszystko szło od razu do gara na godzinę, wiedeński - miał dać trochę ciała tej 10tce, poza tym, jak pisałem - to było sprzątanie.

Ok, odpuszczam już herbatkę z palonego, ale chyba 'dogoryczę' - wg obliczeń jest 23IBU, to trochę mało jak na stouta

Link to comment
Share on other sites

Jedyne co mogło spowodować odczucie słodkości, to zbyt wysoka temperatura zacierania. Jeżeli zacierałeś w temp 70-72°, to będzie słodkie, zostało dużo dekstryn, które nie są fermentowalne przez drożdże, a dają właśnie słodkość.

Link to comment
Share on other sites

No nie bardzo. Ma jakoby FG wynoszące 1,5°Blg....

Fakt, przeoczyłem ten wpis. To w takim razie pozostaje subiektywne odczucie słodkości.

Link to comment
Share on other sites

Tak już z kronikarskiego obowiązku:

zacierane ok 60 min 68-66*

 

Do rozlewu dodałem herbatki z 10g Magnuma (60min, wyszło z 0,75l, użyłem 0,5). IBU powinno wzrosnąć o jakieś 10(?) pktów.

 

Dam znać za ok miesiąc co tam nawarzyłem :)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

No! To uratowałem - bardzo fajne piwko wyszło :)

Fakt, jest mocno wytrawne (to pewnie te USy) i tu na szczęście jest trochę pełni z wiedeńskiego (delikatna miodowa słodycz na początku) i być może, trochę za dużo palonego. Ogólnie goryczka z chmielu ładnie się zgrywa z palonością, ale gdzieś w tle jakieś takie nuty asfaltowe migoczą - może się ułożą za kolejny miesiąc - o ile wytrzyma tyle:)

Następnego stouta machnę na jakichś właściwszych drożdżach i bez wiedeńskiego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.