Jump to content

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: DE

Odmiana: aromatyczna

Średnia zawartość alfakwasów: 5-7%

Krótki opis:

Niemiecka wersja amerykańskiej odmiany chmielu, polecany do chmielenia piw górnej fermentacji, na aromat i także na zimno, lecz często stosowany też w lagerach. Posiada on aromat kwiatowo-owocowy, z akcentami cytrusów i truskawek.

 

Myślę, że ten chmiel zasługuje na osobny temat, bo zaczyna zalewać nasz rynek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie ponoć dość spore są różnice między nimi. Niemiecki jest bardziej aromatyczny na pierwszy rzut, a na dalsze testy nadejdzie jeszcze czas ;) Sporo osób go ostatnio zamówiło więc liczę na dużo opinii o nim. Sam mam w zamiarze single hop na nim zobaczymy jak wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w planach Single Hop Dark Cascadian Ale z mocnym naciskien na aromat. Dam znac jak wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na niemieckich stronach znalazłem min. taki opis:

 

"Hallertauer Cascade wprowadze charakterystyczne kwiatowe i pikantne aromaty. Nawet duże dawki chmielu wprowadzają delikatną goryczkę.

Pochodzenie: Hallertau/Niemcy (wychodowany w USA)

Aromat: Liczi, kwiatowy, grejpfrut, owoce tropikalne

Zawartość kwasów alfa: 5,6%

Zawartość olejków eterycznych: 0,7 - 1,4 ml/100g

Szczególnie polecany do: American Ale, Barleywine, IPA, Witbier, Porter

Możliwe zamienniki: Amarillo, Centennial, Summitę"

 

"Spalt Cascade" opis jak wyżej jedynie kwasów alfa więcej - 6%

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jak pisałem w wątku o VicSecret, myślę że w tych wątkach powinniśmy pisać o efektach chmielenia

żeby nie było sytuacji że ktoś wchodzi do wątku żeby się czegoś dowiedzieć o chmielu i na dzień dobry dostaje 20 postów o tym że ktoś dopiero planuje go użyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jak pisałem w wątku o VicSecret, myślę że w tych wątkach powinniśmy pisać o efektach chmielenia

 

żeby nie było sytuacji że ktoś wchodzi do wątku żeby się czegoś dowiedzieć o chmielu i na dzień dobry dostaje 20 postów o tym że ktoś dopiero planuje go użyć :)

 

a często gęsto się zdarza, że Ci co mają w planach po uwarzeniu nic nie napiszą o efektach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś spróbowałem swojej pszenicy chmielonej głównie na goryczkę tym chmielem, detale warki

Jeśli chodzi o goryczkę to strasznie nieprzyjemna, w tym konkretnym piwie kojarzy mi się z ouzo (którego jakoś nie bardzo dam radę przełknąć ale miło pachnie), taka goryczka ciężka do przełknięcia(mimo że IBU dość niskie) a finisz jakbym przełykał anyżówkę, może to kwestia źle dobranego stylu dla tego chmielu? nie wiem. Ale sugestia z amerykańskiej wersji jakoby dało się to dać na goryczkę - tutaj chyba nie ma przełożenia.

Kilka butelek poszło w ludzi, może potwierdzą lub wykluczą moje spostrzeżenia.

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

a często gęsto się zdarza, że Ci co mają w planach po uwarzeniu nic nie napiszą o efektach...

 

widzę, że dokładnie tak się skończyło jak kolega wyżej przewidział więc pozwolę sobie odświeżyć temat :) ktoś może napisać jak wrażenia aromatyczne z niemieckiego cascade?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę napisać :P Zapomniało się o temacie...

 

Ogólnie chmiel bardzo fajny, nadaje się zarówno na Single Hop jak i na mieszanki z innymi chmielami, użyłem go do AIPA i zrobiłem też SH, którego opis mam w notatkach taki:

"Piwo mnie zaskoczyło wysoką pijalnością i fajną aksamitną goryczką, do tego idealnym balansem, z trzech singl hop to mi zdecydowanie najlepiej wyszło. Od początku, piwo nalewa się z kega z ładną kremistą pianą, kolor bursztynowy, opalizujące mętne, w aromacie ananas, mango i dojrzałe owoce, lekki karmel. W smaku idealny balans słodowo-chmielowy, goryczka nie zalegała i nie była ściagająca, piwo lekko słodkie, to samo co w aromacie też występuje. Ogólnie bardzo fajnie, keg znikł bardzo szybko z tym piwem, spokojnie można robić SH na tym chmielu, ale jednak wydaje mi się w mieszankach daje najlepsze efekty."

 

Daje on dość dużo ananasa, trochę dojrzałych owoców i nutkę tropikalna nie koniecznie wymienione to wyżej mango ;) Goryczka trochę z niego jest łagodna, ale w dużych ilościach jak przy większości chmieli aromatycznych daje lekkie trawiaste posmaki. Ogólnie jak będzie się utrzymywał taki poziom tego chmielu to chętnie do niego będę wracał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No do amerykańskiego go nie ma co porównywać nawet, to są dwa różne chmiele. Inne aromaty inna goryczka, cytryny w nim nie ma w ogóle tylko dość mocny ananas i owoce tropikalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.