Jump to content

Recommended Posts

Ja zrobiłem dwa piwa z tym chmielem (w tym single hop) i w obu coś bardzo nieprzyjemnego, ostrego w zapachu siedzi. Niestety żółtodziób jestem i ani nie potrafię precyzyjnie opisać co, ani z całą pewnością z czego wynika. W single hop zapach jest dużo mocniejszy, dlatego się pytałem wcześniej, że chcę wyeliminować chmiel jako powód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używał ktoś tego chmielu ze zbiorów 2016? Jak oceniacie efekty? Szczególnie aromat mnie interesuje

 

zrobiłem single hopa Vic Secret na pilzneńskim, 14 blg. efekt po miesiącu w butelkach - aromat obłędny, jestem kiepskim sensorykiem ale pachnie mandarynką/pomarańczą-generalnie mega słodko. smak również bdb, aczkolwiek piwo wyszło mi wytrawne co gryzie się z charakterem chmielu. goryczka za to mierna - ciężko mi powiedzieć co w niej konkretnie nie pasuje.nie jest ściągająca ani zalegająca, ale czuć że ten chmiel nie jest stworzony do tego celu. generalnie do lekkich, letnich piw - jak znalazł. naprawdę polecam.

 

użyłem też Vic Secret 2016 do NE IPA w kombinacji z Citrą i Nelson Sauvin - istna petarda. Proporcje VS:NS:C 1:1:0,7. Efekt - słodka, owocowa sałatka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypiłem kilka butelek nowego piwa, przepis w tym miejscu: https://brewness.com/pl/recipe/32-single-hop-vic-secret/view

Niestety nie tego się spodziewałem. Goryczka wyszła mocno, zalegająca, trochę paląca. Taki schemat chmielenia, takie IBU było powielane we wcześniejszych moich piwach. Możliwe, że się ułoży ale inne piwa na takim zasypie i z takim chmieleniem po nagazowaniu były już całkiem dobre a na pewno nie były palące i nie miały takiej mało przyjemniej, długiej goryczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zlałem do klarowania mojego nowofalowego lagera, Tak jak kolega wyżej pisze, Vic Secret na goryczkę jest kiespki, mimo niskiego IBU, goryczka jest zalegająca, może po nagazowaniu i odleżeniu zmieni się charakter. Ale aromat oraz smak - razem z Equinoxem - istna bomba egzotycznych owoców.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w planach RIS-a i akurat ten chmiel pod ręką. Sporo "alfa", więc planuję dać go na goryczkę. Co myślicie? I nie chodzi mi o kwestie ekonomiczne - tylko i wyłącznie smakowo-sensoryczne.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwaga. Post dotyczy chmielu z 2015. Wersję z 2016 zamierzam dopiero przetestować.

Z tym Vic Secret to jest naprawdę ciekawa sprawa. Wiele osób narzeka na zalegającą goryczkę, łodygę. W moim przypadku jednak powstało jedne z moich najlepszych AIPA:

20. Tribute to Hops - India Pale Ale Single Hop Vic Secret 

 

Jakby komuś nie chciało się wchodzić w odnośnik:

 

Z goryczką celowałem w około 80ibu przy 14-15blg. Piwo miało bardzo przyjemny smak, niezalegającą goryczkę, z 4 wówczas robionych przeze mnie single hopów, ten na VS był najłagodniejszy. Piwo było chmielone dodatkowo na zimno przez 5 dni (150g na 30l). Piwo to próbowane było w wyniku wymiany z depozytu przez kogoś z forum. O ile pamiętam to pisał on o delikatnym zaleganiu. Był to jednak chyba jedyny taki komentarz. Każdy komu nie mówiłem, że jest to Vic Secret, że może być łodyga, mówił, że wszystko jest w porządku.

 

Podsumowując myślę, że z tym zaleganiem VS to może być autosugestia albo loteria. Podejrzewam jedno i drugie. Mimo wszystko nie będę sugerował, żeby dodawać ten chmiel na goryczkę. Na smak i aromat owszem. Ale na 60` jest dużo innych bardziej pewnych chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

rozlałem APKę w której chmieliłem na zimno tylko i wyłącznie Vic Secret. ZALETY: chmiel pachnie przepięknie, świetna multiwitaminka z lekkim skrętem ku poramańczy. WADY: gryząca, nieprzyjemna zalegająca goryczka obniżająca przyjemność picia piwka. to samo zresztą co rok temu. nigdy już więcej tego chmielu nie zamówię, przykro mi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś próbował single hopa chmieląc tylko na whirlpool i na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, ATP napisał:

Ktoś próbował single hopa chmieląc tylko na whirlpool i na zimno?

Warzyć nie warzyłem, ale piłem czyjeś SH na tym chmielu. Goryczka jak to VS łodyga, zalegająca i nieprzyjemna, aromat kojarzył mi się z nikotyną i jakimiś czerwonymi owocami i tropikami, nie było to za przyjemne. Przestrzegam przed tym chmielem sam go miałem 0,5 kg i nigdy nie wrócę do niego ze względu na tą paskudną goryczkę. Jak czytam opisy powyżej to nic się nie zmieniło. W tej cenie to lepiej kasę w Galaxy ładować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Undeath napisał:

Warzyć nie warzyłem, ale piłem czyjeś SH na tym chmielu. Goryczka jak to VS łodyga, zalegająca i nieprzyjemna, aromat kojarzył mi się z nikotyną i jakimiś czerwonymi owocami i tropikami, nie było to za przyjemne. Przestrzegam przed tym chmielem sam go miałem 0,5 kg i nigdy nie wrócę do niego ze względu na tą paskudną goryczkę. Jak czytam opisy powyżej to nic się nie zmieniło. W tej cenie to lepiej kasę w Galaxy ładować.

Wiadomo, moja pierwsza IPA była na australijskich chmielach, gdzie goryczka była głównie z VS. Pachniało super, ale goryczka była paskudna.

Teoretycznie przy whirlpoolu i chmieleniu na zimno tego kohumulonu nie powinno przejść aż tak dużo, zwłaszcza jeśli hopstand robi się w okolicach 70°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No teoretycznie tak. Jednak zważ na to, że nie tylko kohumulon może odpowiadać za tą łodygę. Praktyka pokazuje, że goryczka przechodzi z chmielu na zimno i jest podbijana przez niego. Dodatkowo ten VS nie jest jakiś mega aromatyczny więc nie wiem w sumie dlaczego on się tak długo utrzymuje na rynku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, Undeath napisał:

No teoretycznie tak. Jednak zważ na to, że nie tylko kohumulon może odpowiadać za tą łodygę. Praktyka pokazuje, że goryczka przechodzi z chmielu na zimno i jest podbijana przez niego. Dodatkowo ten VS nie jest jakiś mega aromatyczny więc nie wiem w sumie dlaczego on się tak długo utrzymuje na rynku.

dokładnie o tym mówię - nie wiem jaki czort odpowiada za goryczkę w chmieleniu na cichej, ale w tym chmielu jest to mocno odczuwalne. no i goryczka przy gotowaniu też wychodzi paskudna. smakowo jednak chmiel jest obłędny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...