Jump to content

Przeterminowane słody. Zacierać?


mpx80
 Share

Recommended Posts

Witam. Na początku roku kupiłem dwa zestawy surowców do zacierania z BA (stout owsiany i pszeniczne). Na opakowaniach jest podany termin użycia - 28.04. Niestety z powodu kontuzji ręki nie byłem w stanie skorzystać z nich do tej pory. Planuję warzyć pod koniec maja. Czy miesiąć po "terminie" wpłynie w znaczący sposób na smak piwa? Co się w nim zmieni?

Link to comment
Share on other sites

możesz mieć słabszą wydajność ale jak przechowywałeś je w dobrych warunkach (sucho, szczelnie zamkniete) to możesz użyć bez problemu

Link to comment
Share on other sites

możesz mieć słabszą wydajność ale jak przechowywałeś je w dobrych warunkach (sucho, szczelnie zamkniete) to możesz użyć bez problemu

Słody przechowywane były w pokoju w stanie w jakim je otrzymałem czyli zapakowane szczelnie.

Link to comment
Share on other sites

Poza lekką utratą wydajności ze słodami nie dzieje się nic złego. Moje najlepsze (do tej pory) piwo było zacierane w większości na słodach ześrutowanych 1-1,5 roku wcześniej :)

Edited by gwzd
Link to comment
Share on other sites

Używałem 2 letnich słodów. Nie zauważyłem żadnego spadku wydajności. Przechowywane w szczelnie zamkniętym fermentorze. Ważne, żeby nie dopuścić do podniesienia zawartości wilgoci.

Edited by JacekKocurek
Link to comment
Share on other sites

Na opakowaniach jest podany termin użycia - 28.04.

 

Cała ta dyskusja o słodach raptem kilkanaście dni po dacie przydatności. Spokojnie na nich zacieraj, nawet jakby były "przeterminowane" pół roku.

Link to comment
Share on other sites

Guest tomato

dobra, a jak mam starą pszenicę paloną zesrutowaną? Może takie ziaro coś wnosić niechcianego?

Link to comment
Share on other sites

Trudno powiedzieć. Aromaty są związkami lotnymi a niektóre łatwo się utleniają. Powąchaj, oceń. Jeżeli nie pachnie niczym podejrzanym możesz użyć ale efekt będzie inny niż dla świeżej śruty.

Link to comment
Share on other sites

używałem wędzonego do grodzisza - pszenica leżała prawie rok ześrutowana - samo piwo po 8 miesiącach od zabutelkowania dalej ma wędzonkę w zapachu, z pewnością mniej intensywną niż na początku ale jednak ma

Link to comment
Share on other sites

Długo przeterminowane słody radził bym mieszać pół na pół ze słodami świeższymi, o ile skrobia jest dość stabilna to siła enzymów z czasem słabnie. óczywiście temperatura i wilgotność przechowywania ma znaczenie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.