Jump to content
mpx80

Przeterminowane słody. Zacierać?

Recommended Posts

Witam. Na początku roku kupiłem dwa zestawy surowców do zacierania z BA (stout owsiany i pszeniczne). Na opakowaniach jest podany termin użycia - 28.04. Niestety z powodu kontuzji ręki nie byłem w stanie skorzystać z nich do tej pory. Planuję warzyć pod koniec maja. Czy miesiąć po "terminie" wpłynie w znaczący sposób na smak piwa? Co się w nim zmieni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz mieć słabszą wydajność ale jak przechowywałeś je w dobrych warunkach (sucho, szczelnie zamkniete) to możesz użyć bez problemu

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz mieć słabszą wydajność ale jak przechowywałeś je w dobrych warunkach (sucho, szczelnie zamkniete) to możesz użyć bez problemu

Słody przechowywane były w pokoju w stanie w jakim je otrzymałem czyli zapakowane szczelnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie to z czego wynika spadek wydajności przeterminowanych słodów?

między innymi z dezaktywacji enzymów w nich zawartych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę Dziwne bo to jest produkt suchy. Wiadomo ze ma jakiś % wilgotności. Mi też dotarły w poniedziałek słody z terminem ważności do 4 maja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza lekką utratą wydajności ze słodami nie dzieje się nic złego. Moje najlepsze (do tej pory) piwo było zacierane w większości na słodach ześrutowanych 1-1,5 roku wcześniej :)

Edited by gwzd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę Dziwne bo to jest produkt suchy.

Enzymy rozkładają się niezależnie od "psucia się" wywołanego przez drobnoustroje, które najczęściej dobierają się do mokrych produktów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem 2 letnich słodów. Nie zauważyłem żadnego spadku wydajności. Przechowywane w szczelnie zamkniętym fermentorze. Ważne, żeby nie dopuścić do podniesienia zawartości wilgoci.

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na opakowaniach jest podany termin użycia - 28.04.

 

Cała ta dyskusja o słodach raptem kilkanaście dni po dacie przydatności. Spokojnie na nich zacieraj, nawet jakby były "przeterminowane" pół roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

dobra, a jak mam starą pszenicę paloną zesrutowaną? Może takie ziaro coś wnosić niechcianego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno powiedzieć. Aromaty są związkami lotnymi a niektóre łatwo się utleniają. Powąchaj, oceń. Jeżeli nie pachnie niczym podejrzanym możesz użyć ale efekt będzie inny niż dla świeżej śruty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

używałem wędzonego do grodzisza - pszenica leżała prawie rok ześrutowana - samo piwo po 8 miesiącach od zabutelkowania dalej ma wędzonkę w zapachu, z pewnością mniej intensywną niż na początku ale jednak ma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Długo przeterminowane słody radził bym mieszać pół na pół ze słodami świeższymi, o ile skrobia jest dość stabilna to siła enzymów z czasem słabnie. óczywiście temperatura i wilgotność przechowywania ma znaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.