Jump to content
szejk

Browar Bad to the Bone

Recommended Posts

17.11 - zlane na cichą, póki co refraktometr wskazuje 16 Brix, co po korekcie daje 5,3 °Blg. Piękny aromat czekolady, laktoza mocno wyczuwalna, a teraz dorzuciłem jeszcze 100 g płatków whisky.

10.12 - zabutelkowane, wyszło 16 l. FG = 5,3 °Blg

035eaterofhope.bsmx

035 Eater of Hope

Imperial Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 29.1* (OG 1.123)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 14.8%
  • Objętość: 17l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.4kg Pilsen (BestMälz) - BestMälz (3 EBC, 36.2%)
  2. 1.6kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 17%)
  3. 0.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.3%)
  4. 0.4kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.3%)
  5. 0.4kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 4.3%)
  6. 0.4kg Rye, Flaked - (3.9 EBC, 4.3%)
  7. 0.3kg Barwiący 350-450 (czekoladowy) - (370 EBC, 3.2%)
  8. 0.25kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 2.7%)
  9. 0.2kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 2.1%)
  10. 0.2kg Czekoladowy ciemny 1200 - (1100 EBC, 2.1%)
  11. 0.4kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 4.3%)
  12. 0.75kg Milk Sugar (Lactose) - (0 EBC, 8%)
  13. 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 2.1%)
  14. 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 2.1%)
  15. 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 2.1%)
  16. 100g Hallertau Magnum 14AA (131.7IBU) granulat - Gotowanie 90min
  17. Danstar Nottingham - 2015-07-17

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 2min) 48°C 20min Dodano 23l wody 52°C
  2. białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 15min
  3. maltozowa (Podgrzewanie 15min) 67°C 60min
  4. dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min
  5. mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Wydajność zacierania: 80,5%

 

Do gotowania poszły 22 l, SG = 21,4 °Blg

 

Wyszło 17 l OG = 28,4 °Blg

 

Wydajność warzenia: 75,7%

 

Zadany 24h 1,3 l starter

 

Wiadro wstawione do piwnicy, temp. otoczenia 15 °C. Na początek fermentacji dodam 0,6 kg cukru, po 200 g co 2 dni.


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

??.12 - zlane na cichą do dwóch wiader, do jednego dodane 50 g płatków z drzewa wiśniowego moczonych w wódzie

6.01 - zabutelkowane z użyciem 70 g cukru. Wyszło 70 butelek 0,33 l i 2 x 0,25 l.

036bacon.bsmx

036 Independent Bacon Stout

Imperial Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 20.8* (OG 1.085)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 9.8%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 51%)
  2. 2kg Munich (BestMälz) - BestMälz (15 EBC, 20.4%)
  3. 0.5kg Chocolate Malt - (500 EBC, 5.1%)
  4. 0.5kg Crystal Wheat Malt (Thomas Fawcett) - Thomas Fawcett & Sons (160 EBC, 5.1%)
  5. 0.5kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 5.1%)
  6. 0.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 5.1%)
  7. 0.4kg Barley, Flaked - (3.3 EBC, 4.1%)
  8. 0.4kg Rye, Flaked - (3.9 EBC, 4.1%)
  9. 70g Hallertau Magnum 11.2AA (71.4IBU) granulat - Gotowanie 90min
  10. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  11. Danstar Nottingham - 2015-11-04

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 48°C 10min Dodano 30l wody 52°C
  2. Mash Step (Podgrzewanie 4min) 66°C 60min
  3. Mash Step (Podgrzewanie 4min) 72°C 10min
  4. Mash Step (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Kooperacyjne warzenie

 

Brzeczka przednia: 17,5 l SG = 22 °Blg

Do gotowania poszły 33 l brzeczki, SG = 16,5 °Blg

 

Wydajność zacierania: 77,9 %

 

Na ostatnie 15 minut dodane 250 g uprażonego w 150 °C ziarna kakaowca oraz ok. 130 g wysmażonego bekonu.

 

Po gotowaniu wyszło 27 litrów brzeczki OG = 20,3 °Blg. Z dodatków wytrącił się jeszcze tłuszcz, który unosił się na powierzchni, więc ostatnie 3 litry poszły na straty.

 

Wydajność warzenia: 79,6%

 

Piwo przeniesione do piwnicy, temp. otoczenia 16 °C.


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.11 - zlane na cichą, w fermentorze 21 litrów. SG = 2,4 °Blg. Zebrałem 4 słoiki gęstwy, ale będzie ona wymagać przemycia przed użyciem.

037jason.bsmx

037 Jason Voorhees

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.5* (OG 1.0663)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.4%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 10g Gypsum (Calcium Sulfate) - Zacieranie 95 minut
  2. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  3. 5g Gelatin - Cicha 3 dni
  4. 6kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6.5 EBC, 93.8%)
  5. 0.3kg Munich I (Weyermann) - Weyermann (14 EBC, 4.7%)
  6. 0.1kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 1.6%)
  7. 100g Simcoe 11.4AA (36.4IBU) granulat - Gotowanie 10min
  8. 100g Sticklebract 12.3AA (39.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. Wyeast Labs American Ale 1056 2015-09-23

 

Zacieranie:

  1. białkowa (Infuzja 2min) 52°C 15min Dodano 20l wody 56°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 15min) 65°C 60min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 10min
  4. mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min

 

Notatki:

Piwo, o ile wyjdzie, będzie polewane na imprezie sylwestrowej w Domu Piwa w Poznaniu

 

Brzeczka przednia: 12,5 l, SG = 20,7 °Blg

Do gotowania: 28 l, SG = 14,4 °Blg

 

Wydajność zacierania: 81,7%

 

Wyszło 21 l OG = 17,4 °Blg, rozcieńczone do 16 °Blg (+2 litry wody)

 

Wydajność warzenia: 75,1%

 

Zadany litrowy starter

 

Wiadro przeniesione do piwnicy, temp. otoczenia 16 °C.

 

Nie wykluczam dodatkowego chmielenia na zimno.


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrójne grodziskie w butelkach, super klarowność aromat jak w grodziszu, ino moc taka "zimowa" ;) Warka 35 zlana na cichą, póki co refraktometr wskazuje 16 Brix, co po korekcie daje 5,3 °Blg. Piękny aromat czekolady, laktoza mocno wyczuwalna, a teraz dorzuciłem jeszcze 100 g płatków whisky.

Share this post


Link to post
Share on other sites

18.12 - cicha

2.01 - butelkowanie, 80 g cukru do refermentacji, wyszło 20,5 l

038fistcity.bsmx

038 Fist City

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.3* (OG 1.0568)
  • Końcowe blg: 3.8* (FG 1.0145)
  • Alkohol objętościowo: 5.5%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.6kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 48.1%)
  2. 1.4kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 25.9%)
  3. 0.7kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 13%)
  4. 0.5kg Wheat (BestMälz) - BestMälz (4 EBC, 9.3%)
  5. 0.1kg Caramel Pils (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 1.9%)
  6. 0.1kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 1.9%)
  7. 20g Warrior 16.7AA (25.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 20g Cascade 6.7AA (2.8IBU) granulat - Gotowanie 5min
  9. 20g Centennial 8.5AA (3.5IBU) granulat - Gotowanie 5min
  10. 20g Chinook 12.7AA (5.2IBU) granulat - Gotowanie 5min
  11. 20g Tettnang 4.5AA (1.9IBU) granulat - Gotowanie 5min
  12. 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  13. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  14. 5g Gelatin - Cicha 3 dni
  15. White Labs California Ale WLP001 2015-10-08

 

Zacieranie:

  1. maltozowa (Infuzja 2min) 68°C 60min Dodano 20l wody 73°C
  2. mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 14 l, SG = 17,6 °Blg

Do gotowania: 28 l, SG = 12,1 °Blg

 

Wydajność zacierania: 85,9%

 

Na fermentację poszło: 22,5 l, OG = 13,9 °Blg

 

Wydajność warzenia: 78,5%

 

Piwo schłodzone do 17 °C, temp. otoczenia 17 °C


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.02 - zabutelkowane

039pils.bsmx

039 Bohemian Rhapsody

Bohemian Pilsner

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.1* (OG 1.056)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 70%)
  2. 1kg Vienna Malt (Weyermann) - Weyermann (5.9 EBC, 20%)
  3. 0.5kg Munich I (Weyermann) - Weyermann (14 EBC, 10%)
  4. 30g Hallertau Magnum 11.5AA (29.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Saaz 4AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 50min
  6. 10g Saaz 4AA (3.2IBU) granulat - Gotowanie 30min
  7. 20g Saaz 4AA (5IBU) granulat - Gotowanie 20min
  8. 20g Saaz 4AA (3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  9. 40g Saaz 4AA (3.3IBU) granulat - Gotowanie 5min
  10. Wyeast Labs Czech Pilsner Lager 2278 2015-12-07

 

Zacieranie:

  1. białkowa (Infuzja 2min) 55°C 10min Dodano 20l wody 58°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 10min) 63°C 40min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min
  4. mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Zacieranie 14.01, gotowanie 15.01

 

Brzeczka przednia: 14,5 l, SG = 16,5 °Blg

Do gotowania: 28 l, SG = 11,6 °Blg

 

Wydajność zacierania: 83,2%

 

Wyszły 22 l, OG = 13,7 °Blg

 

Wydajność warzenia: 78%

 

Schłodzone do 18 °C w 20 minut, wystawione na balkon do dalszego chłodzenia.

 

Fermentacja w piwnicy, temp. otoczenia ok. 8 °C


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

27.01 - pierwszy dodatek chmielu

9.02 - zlane na cichą, drugi dodatek chmielu. Piwo jest mętne i będzie wymagało klarowania żelatyną. SG = 2,6 °Blg

13.02 - trzeci dodatek chmielu

17.02 - czwarty dodatek chmielu

8.03 - zabutelkowane z użyciem 80 g cukru, wyszło 19,5 l. FG = 2,5 °Blg

040pliny.bsmx

040 Hello My Name is Pliny

Double IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 22.1* (OG 1.0906)
  • Końcowe blg: 3* (FG 1.0113)
  • Alkohol objętościowo: 10.4%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 10g Gypsum (Calcium Sulfate) - Zacieranie 120 minut
  2. 4g Gelatin - Cicha 3 dni
  3. 6kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 70.2%)
  4. 1.4kg Pilsen (BestMälz) - BestMälz (3 EBC, 16.4%)
  5. 0.35kg Caramel Pils (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 4.1%)
  6. 0.2kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 2.3%)
  7. 0.6kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 7%)
  8. 100g HopShot 6AA (47.9IBU) granulat - Gotowanie 90min
  9. 30g Columbus (Tomahawk) 12.5AA (21.4IBU) granulat - Gotowanie 45min
  10. 50g Simcoe 11.4AA (32.7IBU) granulat - Gotowanie 30min
  11. 70g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  12. 40g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  13. 30g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  14. 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  15. 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni
  16. 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni
  17. 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 19 dni
  18. 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni
  19. 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 12 dni
  20. 20g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  21. 20g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  22. 20g Warrior 15AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  23. 30g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  24. 20g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  25. 10g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  26. Wyeast Labs American Ale 1056 2015-11-26

 

Zacieranie:

  1. Protein Rest (Infuzja 2min) 64°C 90min Dodano 22l wody 69°C
  2. Saccharification (Podgrzewanie 5min) 68°C 30min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Pliny the Younger - podejście drugie.

 

Brzeczka przednia: 13,5 l, SG = 22,9 °Blg

Do gotowania: 27,6 l, SG = 17,6 °Blg

 

Wydajność zacierania: 84,7%

 

Wyszło 22,5 l, OG = 21,5 °Blg

 

Wydajność warzenia: 76%

 

Schłodzone do 16 °C, temp. otoczenia: 16,5 °C

 

Zadana gęstwa po warce 37


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.03 - zlane na cichą

29.03 - zabutelkowane z użyciem 88 g cukru, wyszło 15 l. FG = 2,4 °Blg

28.04 - piwo wygrało ćwierćfinał I Poznańskich Bitew Piwnych wynikiem 33-5

041grodziskie2.0.bsmx

041 Grodziskie 2.0

Piwo Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 8.2* (OG 1.032)
  • Końcowe blg: 2.8* (FG 1.0106)
  • Alkohol objętościowo: 2.8%
  • Objętość: 16l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 100%)
  2. 20g Lublin 4.3AA (17.8IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 90min
  3. 20g Lublin 4.3AA (9.9IBU) granulat - Gotowanie 40min
  4. 20g Lublin 4.3AA (6.9IBU) granulat - Gotowanie 20min
  5. 50g Lublin 4.3AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  6. Fermentum Mobile Grodzie Dębowe FM51 2015-04-27

 

Zacieranie:

  1. zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 6l wody 40°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min
  4. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Piwo warzone na Poznańskie Bitwy Piwne

 

Brzeczka przednia 12 l SG = 9 °Blg

Do gotowania 21 l, SG = 5,8 °Blg

 

Wydajność zacierania 82,3%

 

Wyszło 16 l, OG = 8 °Blg

 

Wydajność warzenia 83,3%


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

19.04 - zlane na cichą, dodane 50 g płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych przez 10 dni w mieszance 100 ml Lagavulin 16 i 50 ml Ardbeg 10. Niewchłonięta przez płatki mieszanka whisky również trafiła do fermentora. SG = 4 °Blg

9.05 - zabutelkowane z użyciem 60 g cukru Demerara, wyszło 16,3 l. FG = 3,4 °Blg

042whiskyFES.bsmx

042 Southern Whisky Rebellion (Whisky FES)

Foreign Extra Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 17.4* (OG 1.0702)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.9%
  • Objętość: 17l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.5kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 71.4%)
  2. 1kg Castle Malting Whisky - Castle Malting (3 EBC, 20.4%)
  3. 0.25kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 5.1%)
  4. 0.15kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 3.1%)
  5. 50g Magnum 10.6AA (62.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. Danstar Nottingham - 2016-02-11

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 66°C 60min Dodano 15l wody 72°C
  2. Mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 9 l, SG = 21,4 °Blg

Do gotowania: 22 l, SG = 14 °Blg

 

Wydajność zacierania: 86%

 

Wyszło 17 l, OG = 17 °Blg

 

Wydajność warzenia: 81,7%


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

26.04 - zlane na cichą, SG = 3,8 °Blg, w fermentorze 22 litry, dodane 50 g Simcoe

2.05 - dodane 90 g Citry

7.05 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru, wyszło 20,6 l. FG = 2,5 °Blg

25.05 - piwo wygrało półfinał Poznańskich Bitew Piwnych wynikiem 46-6

043gehenna.bsmx

043 Aeon of Gehenna

Rye IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.7* (OG 1.0672)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.5%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Ale - (6.7 EBC, 76.9%)
  2. 1kg Żytni - (4.6 EBC, 15.4%)
  3. 0.5kg Munich (BestMälz) - BestMälz (15 EBC, 7.7%)
  4. 30g Simcoe 13.2AA (34.5IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Citra 13.5AA (32.4IBU) granulat - Gotowanie 45min
  6. 20g Simcoe 13.2AA (16IBU) granulat - Gotowanie 25min
  7. 30g Citra 13.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 5min
  8. 50g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 10 dni
  9. 90g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  10. DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 2min) 46°C 30min Dodano 20l wody 49°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 20min) 65°C 60min
  3. mash out (Podgrzewanie 15min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 13,5l, SG = 21,4 °Blg

Do gotowania: 28l, SG = 14,7 °Blg

 

Wydajność zacierania: 81,9%

 

Wyszło 23 l brzeczki, OG = 16,3 °Blg

 

Wydajność warzenia: 75,3%


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

3.05 - SG = 2,3 °Blg

10.05 - zabutelkowane z użyciem 78 g cukru, wyszło 21 l. FG = 1,9 °Blg

044leftoverAPA.bsmx

044 Leftover APA

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.2* (OG 1.048)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5%
  • Objętość: 21l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Strzegom Pale Ale - (5.5 EBC, 50%)
  2. 1kg Soufflet Pale Ale - Soufflet (5.5 EBC, 25%)
  3. 0.5kg Wheat (BestMälz) - BestMälz (4 EBC, 12.5%)
  4. 0.25kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 6.3%)
  5. 0.15kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 3.8%)
  6. 0.1kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 2.5%)
  7. 30g Magnum 11.5AA (43.4IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 70g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  9. 40g Nelson Sauvin 11.4AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  10. 40g Cascade 6.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  11. 40g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  12. 30g Centennial 10AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  13. 30g Chinook 12.7AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  14. 30g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  15. 20g Zythos 10.9AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  16. 20g Amarillo 8.8AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  17. DCL/Fermentis SafAle English Ale S-04 2016-04-20

 

Zacieranie:

  1. maltozowa (Infuzja 2min) 65°C 75min Dodano 16l wody 70°C
  2. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Niemal totalne czyszczenie magazynu ze słodu i chmielu. Chmiele w większości rocznik 2014. Wiek niektórych słodów ciężki do określenia. Wyjdzie co wyjdzie, albo będzie do picia albo do wylania. Ze względu na wiek słodów założyłem mniejszą niż zwykle wydajność.

 

Brzeczka przednia: 12 l, SG = 17 °Blg

Do gotowania: 27 l, SG = 10,4 °Blg

 

Wydajność zacierania: 93,5%

 

Założyłem ogólną wydajność warzenia 70%, wówczas do gotowania miała pójść brzeczka o ekstrakcie 9 °Blg. Jak widać było dużo lepiej.

 

Wyszło 21 l, OG = 11,9 °Blg

 

Wydajność warzenia: 83,1%

 

Planowana jedynie fermentacja burzliwa (3 tygodnie).


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

14.05 - zlane na cichą, SG = 1,5 °Blg

045Poddebice_APA.bsmx

045 Poddebice_APA

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0528)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.6%
  • Objętość: 28l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6.5 EBC, 90.9%)
  2. 0.25kg Acidulated (BestMälz) - BestMälz (3 EBC, 4.5%)
  3. 0.25kg Rice, Flaked - (2 EBC, 4.5%)
  4. 10g Amarillo 8.8AA (8.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Simcoe 13.2AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 10g Simcoe 13.2AA (11.4IBU) granulat - Gotowanie 45min
  7. 10g Amarillo 8.8AA (6.4IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. 20g Amarillo 8.8AA (10.1IBU) granulat - Gotowanie 20min
  9. 10g Citra 13.5AA (4.6IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. 30g Amarillo 8.8AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  11. 30g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  12. 30g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  13. 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  14. 50g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  15. 30g Amarillo 8.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  16. DCL/Fermentis Safale American US-05 2016-04-11

 

Zacieranie:

  1. maltozowa (Infuzja 2min) 67°C 75min Dodano 19l wody 73°C
  2. dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 15min
  3. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie kooperacyjne

 

Pod koniec gotowania dodane starte skórki z limonki i grejpfruta, kawałki grejpfruta i melona.

 

Wyszło 28 l, OG = 13 °Blg

 

Wydajność warzenia: 86%


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

14.05 - zlane na cichą, SG = 5,4 °Blg

046Poddebice_Bounty.bsmx

046 Poddebice_Bounty

Foreign Extra Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 18.3* (OG 1.0738)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 8.4%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Malt (Weyermann) - Weyermann (6.5 EBC, 64.9%)
  2. 1kg Rye Malt (Weyermann) - Weyermann (5.9 EBC, 13%)
  3. 0.4kg Chocolate Wheat (Weyermann) - Weyermann (817.6 EBC, 5.2%)
  4. 0.3kg Caraaroma (Weyermann) - Weyermann (350.7 EBC, 3.9%)
  5. 0.3kg Special B Malt - (354.6 EBC, 3.9%)
  6. 0.2kg Strzegom Jęczmień prażony - (1000 EBC, 2.6%)
  7. 0.5kg Milk Sugar (Lactose) - (0 EBC, 6.5%)
  8. 30g Hallertau Magnum 13AA (31.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  9. Danstar Nottingham - 2011-02-27

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 2min) 47°C 10min Dodano 22l wody 51°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 4min) 66°C 45min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 74°C 5min
  4. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Warzenie kooperacyjne

 

Pod koniec gotowania dodane 300 g kakao i 500 g wyprażonych płatków kokosowych

 

Wyszło 25 l, OG = 17,8 °Blg

 

Wydajność warzenia: 79%


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

29.05 - SG = 3,3 °Blg, dodane 65 ml ekstraktu kawowego (macerat)

21.06 - miało być butelkowanie, jest infekcja

047coffeeporter.bsmx

047 Coffee Porter

English Porter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.1* (OG 1.056)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6%
  • Objętość: 17l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 73.2%)
  2. 0.4kg Żytni - (4.6 EBC, 9.8%)
  3. 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 7.3%)
  4. 0.2kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 4.9%)
  5. 0.2kg Barwiący 350-450 (czekoladowy) - (370 EBC, 4.9%)
  6. 20g Admiral 14.8AA (29.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 20g Fuggles 4.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. 20g Goldings, East Kent 5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  9. DCL/Fermentis Safale American US-05 2011-03-06

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 4min) 48°C 20min Dodano 15l wody 51°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 20min) 69°C 60min
  3. mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min

 

Notatki:

Dodatki kawy po 1 garści do zacierania, filtracji, gotowania (na wyłączenie palnika) i na zimno macerowane w wódce.

 

Brzeczka przednia 10 l, SG = 18,1 °Blg

Do gotowania 21 l, SG = 11,9 °Blg

 

Wydajność zacierania 79,4%

 

Do fermentora trafiło 16,5 l brzeczki OG = 13,7 °Blg

 

Wydajność warzenia 72,7%


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

5.07 - zabutelkowane z użyciem 150 g cukru, wyszło 26 l. FG nie mierzyłem.

048grodziskie3.0.bsmx

048 Grodziskie 3.0

Piwo Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 8.9* (OG 1.0348)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 3.2%
  • Objętość: 27l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 300g Lublin 3.5AA (21.7IBU) szyszka - Zacieranie 60min
  2. 20g Lublin 3.5AA (8.5IBU) granulat - Gotowanie 90min
  3. 20g Lublin 3.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 40min
  4. 20g Lublin 3.5AA (4.8IBU) granulat - Gotowanie 20min
  5. 20g Lublin 3.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  6. 3kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 85.7%)
  7. 0.5kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 14.3%)
  8. DCL/Fermentis SafBrew Ale S-33 2016-04-04
  9. 5g Gelatin - Cicha 3 dni

 

Zacieranie:

  1. zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 19l wody 39°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min
  4. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 11 l, SG = 13,3 °Blg

Filtracja z użyciem 300 g Lubelskiego (szyszka)

Do gotowania: 26 l, SG = 9 °Blg

 

Wydajność zacierania: 86,8%

 

Wyszło 20,5 l, SG = 11,2 °Blg

 

Wydajność warzenia: 85,4%

 

Rozcieńczone 6 l wody do OG = 8,7 °Blg


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

6.07 - zabutelkowane z użyciem 150 g cukru, wyszło 25,5 l. FG nie mierzyłem.

049grodziskie3.1.bsmx

049 Grodziskie 3.1

Piwo Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 8.5* (OG 1.0331)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 3%
  • Objętość: 26l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 300g Lublin 3.5AA (21.7IBU) szyszka - Zacieranie 60min
  2. 20g Lublin 3.5AA (8.5IBU) granulat - Gotowanie 90min
  3. 20g Lublin 3.5AA (7IBU) granulat - Gotowanie 40min
  4. 20g Lublin 3.5AA (4.8IBU) granulat - Gotowanie 20min
  5. 30g Lublin 3.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  6. 3kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 85.7%)
  7. 0.5kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 14.3%)
  8. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  9. DCL/Fermentis SafBrew Ale S-33 2016-04-04

 

Zacieranie:

  1. zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 19l wody 39°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 20min) 63°C 20min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 14min) 72°C 20min
  4. mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Praktycznie to samo co warka 48 + na zimno dodatek herbaty Lapsang Souchong w ilości 1g na litr

 

Brzeczka przednia: 12,5 l, SG = 12,8 °Blg

Filtracja z użyciem 300 g Lubelskiego (szyszka)

Do gotowania: 25,5 l, SG = 9 °Blg

 

Wydajność zacierania: 85,2%

 

Wyszło 20 l, SG = 10,7 °Blg

 

Wydajność warzenia: 79,8%

 

Rozcieńczone 6 l wody do OG = 8,3 °Blg


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

050jopejskie.bsmx

050 Jopejskie

Wild Specialty Beer

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 49.7* (OG 1.2298)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 28.8%
  • Objętość: 16l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 12kg Munich Malt - (17.7 EBC, 100%)
  2. 90g Lublin (Lubelski) 3.5AA (22IBU) granulat - Gotowanie 60min
  3. Dzikusy z powietrza 666 2016-08-29

 

Zacieranie:

  1. maltozowa (Infuzja 2min) 64°C 100min Dodano 34l wody 70°C
  2. dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min
  3. mash out (Podgrzewanie 4min) 77°C 10min

 

Notatki:

Warzenie kooperacyjne.

 

(Beersmith swoje, a pomiary swoje. Nie patrzeć na liczby, które są podane na początku posta.)

 

Po gotowaniu uzyskaliśmy 16 l brzeczki o ekstrakcie ok. 48 °Blg.

 

Po schłodzeniu brzeczka trafiła do dwóch słojów, jeden stał u mnie na balkonie, drugi u Piotra. U Piotra kożuch piany pokazał się 21.08, u mnie trwało to trochę dłużej i dopiero przedwczoraj coś zaczęło się dziać a dziś, 29.08 mam jakieś 4 - 5 cm piany. Cokolwiek wpadło do słoja pracuje coraz intensywniej.


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites
300g Lublin 3,5AA (+21,7 IBU) szyszka - Zacieranie 60min

Liczyłeś wg domyślnych ustawień BS -90%? Kilka dni temu bujałem się z problemem jak obliczyć goryczkę po tym jak niespodziewanie (dla mnie) musiałem dorzucić szyszki marynki żeby się przefiltrowało.

Edited by Marcin_K

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

300g Lublin 3,5AA (+21,7 IBU) szyszka - Zacieranie 60min

Liczyłeś wg domyślnych ustawień BS -90%? Kilka dni temu bujałem się z problemem jak obliczyć goryczkę po tym jak niespodziewanie (dla mnie) musiałem dorzucić szyszki marynki żeby się przefiltrowało.

 

 

Szczerze mówiąc to przy tych grodziskich IBU jest mi totalnie nieznane. Ustawień nie zmieniałem, wg BS jest 42 IBU, ile wniosła szyszka przy filtracji - nie mam pojęcia. Filtrowało się bardzo dobrze, znaczna część młóta unosiła się na szyszce (szyszkę wsypałem na dno filtratora i bardzo delikatnie przekładałem zacier małymi ilościami). Jedyne co mogę powiedzieć to to, że pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby brzeczka po filtracji nie była w ogóle słodka. Nawet przez chwilę się zastanawiałem, czy zmniejszyć dawki chmielu do gotowania, ale w końcu to olałem. Piwo wyszło bardziej gorzkie niż być powinno, ale o dziwo ta podwyższona goryczka dobrze zagrała ze stylem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie odrobiłem lekcji i nie byłem przygotowany na aż takie kłopoty z filtracją. Koniec konców zrobiłem podejście drugie i dodałem 100g marynki. Tylko to miałem w szyszkach. Wg BS sama marynka dała mi prawie 34 IBU. W trakcie długiej filtracji próbowałem rozkminić ile tak naprawdę alfakwasów może uledz izomeryzacji i na ile obliczenia BS są słuszale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Brzeczkę smakowałem była gorzka, fajnie pijalna o ile tak o brzeczce można mówić, na goryczkę poszło jeszcze 10g lomika (warka 10l) zamiast 20g.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.