Jump to content
szejk

Browar Bad to the Bone

Recommended Posts

Jackhammer w butelkach, FG= 3 °Blg, alk = 7,6%. Jutro drugie podejście do Rye IPA, tym razem żyta będzie 40%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtracja z użyciem łuski gryczanej (ok. 20 g na 100 g słodu żytniego). Wysładzanie wodą w temp. 85 °C.

Wydajność zacierania 76,2%.

 

6.05 - zlane na cichą, 4 °Blg

14.05 - dodane 100 g Simcoe

18.05 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru, wyszło 20,5 l

200simcoerye.bsmx

021 200 Simcoe Rye

Rye IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.4* (OG 1.0658)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.3%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.3kg Pale Ale - (5.9 EBC, 54.5%)
  2. 2.5kg Żytni - (4.6 EBC, 41.3%)
  3. 0.22kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 3.6%)
  4. 0.03kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 0.5%)
  5. 30g Simcoe 11.4AA (45.5IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 70min
  6. 40g Simcoe 11.4AA (24.6IBU) granulat - Gotowanie 30min
  7. 40g Simcoe 11.4AA (9.7IBU) granulat - Gotowanie 10min
  8. 50g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  9. 50g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  10. 5g Irish Moss - Gotowanie 15 minut
  11. Fermentum Mobile Amerykański Sen FM52 2015-04-14

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 44°C 30min Dodano 18l wody 47°C
  2. 64 (Podgrzewanie 20min) 64°C 60min
  3. 78 (Podgrzewanie 13min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia 10,5 l 20 °Blg

Do gotowania 27 l 13,5 °Blg


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzenie kolaboracyjne z sebkiem

 

06.02.2017 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszło 20 litrów.

022flanders.bsmx

022 See you next fall (Let me die in solitude)

Flanders Red Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.4* (OG 1.0571)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.2%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.1kg Wiedeński - Optima (7.3 EBC, 59%)
  2. 1.2kg Monachijski - Optima (16.5 EBC, 22.9%)
  3. 0.4kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 7.6%)
  4. 0.25kg Aromamalt (Castle Malting) - Castle Malting (100 EBC, 4.8%)
  5. 0.3kg Dememera Sugar - (3.9 EBC, 5.7%)
  6. 30g Lublin (Lubelski) 4AA (14.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 20g Lublin (Lubelski) 4AA (5.1IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. Danstar Nottingham - 2015-04-21

 

Zacieranie:

  1. Białkowa (Infuzja 4min) 51°C 10min Dodano 20l wody 54°C
  2. Mash In (Podgrzewanie 2min) 65°C 60min
  3. Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 13,7 l 15,8 °Blg

Do gotowania: 27 l, 11,3 °Blg

 

Przed dodaniem cukru: 12,3 °Blg

Po dodaniu cukru: 14,0 °Blg


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaliczyliśmy małą wpadkę z drożdżami do warki 022, więc zamiast flandersa będzie red lambic. W sumie to nawet lepiej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za chwilę będę zlewał warkę 020 na cichą. Blg stanęło na 4, czyli dość płytko odfermentowało. Ale patrząc po notatkach widzę, że poprzednie żytnie IPA też zatrzymało się na 4 °Blg. Piwo jest niemożliwie oleiste i ma bardzo ładną barwę. Jest też dość mocno zmętnione, ale tak samo było wtedy. Cicha i leżakowanie butelek w piwnicy zrobią swoje.

 

A w przyszłym tygodniu Saison i Grodziskie :)

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 016 Habanero Imperial Stout w butelkach. Wyszło 18 litrów, FG = ok 4 °Blg. W smaku wyczuwalna pikantność od papryczek więc jestem zadowolony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

22.05 - zlane na cichą, SG = 3 °Blg

023grodziskie.bsmx

023 Grodziskie

Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 8.1* (OG 1.0314)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 2.8%
  • Objętość: 28l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Pszeniczny wędzony dębem (Grodziski) - Weyermann (6 EBC, 100%)
  2. 20g Lublin 4.5AA (12.8IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 90min
  3. 20g Lublin 4.5AA (6.6IBU) granulat - Gotowanie 40min
  4. 20g Lublin 4.5AA (2.9IBU) granulat - Gotowanie 20min
  5. 10g Lublin 4.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  6. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  7. Fermentum Mobile Grodzie Dębowe FM51 2015-04-27

 

Zacieranie:

  1. zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 10l wody 40°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min
  4. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Dodatki wody na przerwę maltozową, dekstrynującą i mash out po 2 l

 

Brzeczka przednia 9,5 l 13 °Blg

Wysładzanie na raty, po pierwszym wysładzaniu 20,5 l 10,7 °Blg

Do gotowania 28 l 7,54 °Blg

 

Wydajność zacierania 91%

 

Filtracja trwała ok 2 godzin, parę razy musiałem przemieszać młóto, ale koniec końców poszło całkiem dobrze. Początkowo chciałem się wspomóc łuską gryczaną, ale ostatecznie udało się bez.

 

Po schłodzeniu do fermentora trafiły 22 l brzeczki 9,9 °Blg. Rozcieńczyłem do 7,8 °Blg (dodatkowe 6 l wody). Wydajność 95,4%.


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.05 - zlane na cichą, SG = 2 °Blg

024saison.bsmx

024 Saison

Saison

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.4* (OG 1.0571)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.2%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.8kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 56.3%)
  2. 0.8kg Wiedeński - Optima (7.3 EBC, 16.1%)
  3. 0.7kg Pszeniczny - (3.2 EBC, 14.1%)
  4. 0.2kg Karmelowy 20-30 - Optima (30 EBC, 4%)
  5. 0.15kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 3%)
  6. 0.02kg Karmelowy ciemny - Optima (730 EBC, 0.4%)
  7. 0.3kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 6%)
  8. 20g Marynka 10AA (27.4IBU) granulat - Gotowanie 65min
  9. 20g Saaz 2.9AA (7.1IBU) granulat - Gotowanie 45min
  10. 10g Saaz 2.9AA (0.7IBU) granulat - Gotowanie 5min
  11. 20g Orange Peel, Bitter - Gotowanie 45 minut
  12. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  13. Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu FM21 2015-05-04

 

Zacieranie:

  1. mash in (Infuzja 2min) 64°C 60min Dodano 15l wody 69°C
  2. dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 20min
  3. mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia 9 l SG = 1,083 (20,5 °Blg)

Do gotowania 26,5 l SG = 1,046 (11,6 °Blg)

 

Wydajność zacierania wyniosła 79,3% z tym, że BS uwzględnia ekstrakt uzyskany z dodatku cukru już podczas zacierania, zaniżając tym samym wydajność. Biorąc pod uwagę, że cukier dodałem dopiero na 5 minut przed wyłączeniem palnika, rzeczywista wydajność to ok. 87,7%.

 

Do fermentacji trafiły 23 l brzeczki SG = 1,057 (14 °Blg)


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

W poniedziałek uwarzone grodziskie, dziś saison.

 

Ponadto:

- do warki 021 trafiło 100 g Simcoe na cichą, w poniedziałek butelkowanie

- do warki 022 dodałem mały starter 250 ml z Wyeast 5526 Brettanomyces lambicus oraz bezpośrednio do piwa WLP645 Brettanomyces Claussenii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej temperaturze i jaki długi czas czekasz na nagazowanie przy takiej ilości cukru? Ja sypie dwa razy więcej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 tygodnie trzymam w pokoju, potem skrzynki przenoszę do piwnicy. Biorąc pod uwagę objętość do butelkowania i temperaturę piwa (17 °C), taka ilość cukru daje mi nagazowanie w okolicach 2 vol. czyli jak dla mnie idealnie, bo generalnie nie lubię mocno gazowanych piw (poza witami, grodziskim i kwachami)

Share this post


Link to post
Share on other sites

8.06 - zlane na cichą, SG = 1,5 °Blg

11.06 - dodane 100 g Kohatu, za tydzień butelkowanie

17.06 - zabutelkowane, wyszło niecałe 21 litrów (63 butelki 0,33 ml). FG = 1,54 °Blg. Refermentacja z użyciem 82 g cukru.

025habaneroIPA.bsmx

025 Habanero IPA

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.3* (OG 1.0654)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.3%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5.5kg Pale Ale - (5.9 EBC, 91.7%)
  2. 0.2kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 3.3%)
  3. 0.3kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 5%)
  4. 50g Kohatu 7.5AA (43.1IBU) szyszka - Gotowanie 60min
  5. 50g Kohatu 7.5AA (14.5IBU) szyszka - Gotowanie 20min
  6. 50g Kohatu 7.5AA (8.6IBU) szyszka - Gotowanie 10min
  7. 50g Kohatu 7.5AA (0IBU) szyszka - Whirlpool 0min
  8. 100g Kohatu 7.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  9. 44g Habanero - Gotowanie 10 minut
  10. Fermentum Mobile Amerykański sen FM52 2015-04-14

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 64°C 60min Dodano 17l wody 70°C
  2. Mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 10 l, SG = 1,085 (20,3 °Blg)

Do gotowania: 28 l, SG = 1,053 (13 °Blg)

 

Wydajność zacierania: 84,3% (uwzględniając dodatek cukru dopiero podczas gotowania)

 

Chmielenie szyszką, na cichą idzie granulat.

Początkowo wymyśliłem dodatek papryczek razem z każdą porcją chmielu, a łącznie do gara miało ich trafić 140 g. W celu zwiększenia pijalności dałem tylko jedną porcję (44 g) na ostatnie 10 min, oczywiście bez gniazd nasiennych.

 

Do fermentacji poszły 22 l, OG = 1,065 (15,9 °Blg). Wydajność 75,4%. Zapomniałem już, jak dużo szyszki potrafią wypić. No i jak się okazuje, mój kosz do chmielenia ledwo pomieścił te 200 g, 150 g wydaje się być maksymalną ilością, która tam wejdzie.

 

Schłodzone do 19 °C i przeniesione do piwnicy. Temp. otoczenia 17,5 - 18 °C


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saison zlany na cichą, OG = 2 °Blg więc prawie tyle, ile miało być. Może na cichej jeszcze coś doje. Najprawdopodobniej jutro dodam już żelatynę do Grodziskiego, choć trzeba przyznać, że całkiem ładnie się samo z siebie wyklarowało. Habanero IPA fermentuje bardzo burzliwie. Bardzo sympatyczne te drożdżaki od FM :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schłodzone do 18 °C, temperatura otoczenia niestety 20 °C, w piwnicy zabrakło miejsca.

 

9.06 - zlane na cichą

14.06 - zabutelkowane z użyciem 160 g cukru. Wyszły 24 litry, FG = 1,67 °Blg, alk. 6,0%

026noWITam.bsmx

026 No WITam

Witbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.1* (OG 1.052)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.5%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Pale Ale - (5.9 EBC, 40.8%)
  2. 2kg Wheat, Torrified - (3.3 EBC, 40.8%)
  3. 0.4kg Oats, Flaked - (2 EBC, 8.2%)
  4. 0.4kg Wheat, Flaked - (3.2 EBC, 8.2%)
  5. 0.1kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 2%)
  6. 10g Marynka 10.5AA (15.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 20g Saaz 2.9AA (4.6IBU) granulat - Gotowanie 35min
  8. 30g Orange Peel, Sweet - Gotowanie 10 minut
  9. 20g Orange Peel, Bitter - Gotowanie 10 minut
  10. 8g Coriander Seed - Gotowanie 5 minut
  11. Wyeast Labs Belgian Wheat Yeast 3942 2014-10-02

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 2min) 44°C 30min Dodano 15l wody 48°C
  2. białkowa (Podgrzewanie 8min) 54°C 10min
  3. maltozowa (Podgrzewanie 12min) 64°C 45min
  4. dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 10min
  5. mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 9 l, SG = 1,081 (19,9 °Blg)

Do gotowania: 27 l, SG = 1,046 (11,4 °Blg)

 

Wydajność zacierania 83,4%

 

Razem z kolendrą na 5 minut dałem też 0,5 g rumianku.

 

Na fermentację trafiły 23 l brzeczki, OG = 1,052 (12,8 °Blg) + litr startera. Wydajność warzenia 80,3%.


Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo sympatyczne te drożdżaki od FM :)

No sympatyczne, u mnie dubbel na nich robi takie aromaty, że uhuhu :) tylko nie mów drożdżaki, bo to nie to samo co drożdże - drożdżaki to te powodujące choroby, zwłaszcza te 'damskie' ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grodziskie zabutelkowane 1 czerwca. FG = 2,7 °Blg, zabutelkowane z użyciem 106 g cukru, zabutelkowałem 19,5 litra. Straty ogromne - najpierw przy przenoszeniu fermentora z piwnicy rozlałem 6 litrów, bo otworzyło mi się wiadro, kolejne 3 litry poszły w cholerę przez dodatek żelatyny w nieco zbyt wysokiej temperaturze, na dnie fermentora miałem jakieś 3 litry galarety. Sklarowało się, jest smaczne.

 

Habanero IPA przelałem dziś na cichą, zmieniam nazwę piwa na Hellish IPA. Jest wyraźna pikantność, której zwykle nie czuję w rzekomo pikantnych piwach, więc dla innych może być ogień ;) Fermentacja stanęła na 1,5 °Blg, a więc odfermentowanie na poziomie 90%. No i udało się zebrać prawie 0,5 litra pięknej, czystej gęstwy. Gorąco polecam FM Amerykański sen ;)

 

Jutro butelkowanie saisona i zlewanie wita na cichą.

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

przy przenoszeniu fermentora z piwnicy rozlałem 6 litrów, bo otworzyło mi się wiadro

jak to możliwe? wieko Ci się otworzyło i górą 6l wychlusnąłeś? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem do końca jak to się stało. Fermentor był zalany prawie pod samo wieko. Do tego mam wrażenie, że trafił mi się jakiś wyjątkowo giętki egzemplarz (z CP), może to też miało wpływ. Na szczęście nie stało się to w mieszkaniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saison w butelkach. FG = 0,89 °Blg, zabutelkowane z użyciem 140 g cukru. Wyszły 22 litry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do Habanero IPA rzuciłem 100 g Kohatu. Aromat póki co jest dość mocno pieprzowy/paprykowy, czuć od razu, że w piwie jest dodatek czegoś pikantnego. Za tydzień butelkowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.