Jump to content

Browar Bad to the Bone


 Share

Recommended Posts

  • 1 month later...

27.12 - zlane na cichą, dodane 50 g Citry i 50 g Simcoe. SG = 4 °Blg

3.01 - zabutelkowane z użyciem 70 g cukru. Wyszło 21,5 l. FG = 4 °Blg

051backfromthedead.bsmx

051 Back from the Dead

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 15.4* (OG 1.0615)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.7%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Ale - (5.9 EBC, 74.5%)
  2. 0.57kg Cara-Pils/Dextrine - (3.9 EBC, 8.5%)
  3. 0.52kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 7.7%)
  4. 0.5kg Żytni - (4.6 EBC, 7.5%)
  5. 0.12kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 1.8%)
  6. 20g Citra 13.5AA (23.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 30g Simcoe 13.2AA (26.8IBU) granulat - Gotowanie 45min
  8. 20g Citra 13.5AA (16.6IBU) granulat - Gotowanie 25min
  9. 30g Simcoe 13.2AA (5.8IBU) granulat - Gotowanie 5min
  10. 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  11. 50g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  12. 50g Simcoe 13.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  13. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  14. DCL/Fermentis Safale American US-05 2016-12-17

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 69°C 75min Dodano 20l wody 76°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Koniec bumelanctwa, wracam do garów. Na początek trzeba wykorzystać to co zostało na magazynie, więc wydajność trochę gorsza niż zwykle.

 

Brzeczka przednia: 13 l, SG = 19,2 °Blg

Do gotowania: 28,5 l, SG = 13,5 °Blg

 

Wydajność zacierania: 75,8%

 

Wyszły 24 l, SG = 15 °Blg

 

Wydajność warzenia: 71,4%


Edited by szejk
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

9.01 - zlane na cichą, dodany chmiel. SG = 2,8 °Blg

28.01 - zabutelkowane z użyciem 78 g cukru, wyszły 22 litry. Nie miałem czasu zabutelkować wcześniej.

052trucizna.bsmx

052 Trücizna

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.3* (OG 1.0528)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.6%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 4kg Pale Ale - (5.9 EBC, 76.9%)
  2. 0.5kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 9.6%)
  3. 0.5kg Żytni - (4.6 EBC, 9.6%)
  4. 0.2kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 3.8%)
  5. 20g Citra 13.5AA (20.2IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Citra 13.5AA (15.5IBU) granulat - Gotowanie 30min
  7. 20g Mosaic (HBC 369) 11.7AA (6.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  8. 10g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  9. 10g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  10. 60g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  11. 30g Mosaic (HBC 369) 11.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 7 dni
  12. DCL/Fermentis Safale American US-05 2016-12-26

 

Zacieranie:

  1. betaglukanowa (Infuzja 2min) 48°C 15min Dodano 18l wody 51°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 25min) 69°C 60min
  3. mash out (Podgrzewanie 15min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 12 l, SG = 19,2 °Blg

Do gotowania: 28 l, SG = 11,0* Blg

 

Wydajność zacierania: 77%

 

Wyszło: 23,5 l, OG = 13 °Blg

 

Wydajność warzenia: 77%


Edited by szejk
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

 

053fleshritual.bsmx

053 Flesh Ritual

Black IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 19* (OG 1.0769)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 8.8%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Soufflet Pilsen 2 RP - Soufflet (3.5 EBC, 68.5%)
  2. 1.3kg Pale Ale - (5.9 EBC, 17.8%)
  3. 0.4kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 5.5%)
  4. 0.3kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 4.1%)
  5. 0.3kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 4.1%)
  6. 30g Cascade 6.8AA (16.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 30g Cascade 6.8AA (16.1IBU) granulat - Gotowanie 50min
  8. 30g Cascade 6.8AA (14.8IBU) granulat - Gotowanie 40min
  9. 30g Cascade 6.8AA (13IBU) granulat - Gotowanie 30min
  10. 30g Cascade 6.8AA (10.2IBU) granulat - Gotowanie 20min
  11. 20g Cascade 6.8AA (4.1IBU) granulat - Gotowanie 10min
  12. 30g Cascade 6.8AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  13. 50g Cascade 6.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 14 dni
  14. 50g Cascade 6.8AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  15. DCL/Fermentis Safale American US-05 2017-02-22

 

Zacieranie:

  1. maltozowa (Infuzja 2min) 68°C 60min Dodano 21l wody 75°C
  2. dekstrynująca (Podgrzewanie 5min) 72°C 10min
  3. mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 14 l, SG = 21,8 °Blg

Do gotowania: 27,5 l, SG = 16,9* Blg

 

Wydajność zacierania: 85,8%

 

Wyszło: 22 l, OG = 18,5 °Blg

 

Wydajność warzenia: 75,6%

 


Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

 

054eldiadelosmertos.bsmx

054 El Día de los Muertos

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.8* (OG 1.0546)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.8%
  • Objętość: 24l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Ale Crisp - Clear Choice (5.5 EBC, 90.9%)
  2. 0.25kg Cara-Pils/Dextrine - (3.9 EBC, 4.5%)
  3. 0.25kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 4.5%)
  4. 10g Citra 13.5AA (13IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 10g Citra 13.5AA (12.4IBU) granulat - Gotowanie 50min
  6. 20g Citra 13.5AA (20IBU) granulat - Gotowanie 30min
  7. 10g Citra 13.5AA (4.7IBU) granulat - Gotowanie 10min
  8. 50g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  9. 80g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  10. 33g Lime zest - Gotowanie 10 minut
  11. 42g Jalapeño - Gotowanie 5 minut
  12. 30g Jalapeño - Cicha 5 dni
  13. 27g Lime zest - Cicha 5 dni
  14. DCL/Fermentis Safale American US-05 2017-01-03

 

Zacieranie:

  1. maltozowa (Infuzja 2min) 69°C 60min Dodano 20l wody 74°C
  2. mash out (Podgrzewanie 12min) 78°C 10min

 

Notatki:

Do gotowania: 27l, SG = 12,4* Blg

 

Wydajność zacierania: 80,6%

 

Wyszły 24l, OG = 13,4 °Blg

 

Wydajność warzenia: 77,7%

 

Na cichą zest z limonki i siekane Jalapeño macerowane w wódzie.

 


Edited by szejk
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...


 

055VBM.bsmx

055 Vintage Black Magic

Imperial Stout

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 28.9* (OG 1.122)
  • Końcowe blg: 5.4* (FG 1.0207)
  • Alkohol objętościowo: 13.3%
  • Objętość: 13l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 61.7%)
  2. 2kg Vienna (BestMälz) - BestMälz (8 EBC, 24.7%)
  3. 0.5kg Special Roast (Briess) - Briess (98.5 EBC, 6.2%)
  4. 0.3kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) - Thomas Fawcett & Sons (1200 EBC, 3.7%)
  5. 0.3kg Strzegom Jęczmień prażony - (1000 EBC, 3.7%)
  6. 50g Magnum 11.5AA (59.5IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. Danstar Nottingham - 2015-07-17
  8. 100g Hazelnuts - Cicha 21 dni
  9. 100g Pekan Nuts - Cicha 21 dni
  10. 50g High Mocha Oak Chips - Cicha 21 dni
  11. 50g High Vanilla Oak Chips - Cicha 21 dni
  12. 10ml Bourbon Vanilla Extract - Cicha 21 dni

 

Zacieranie:

  1. maltozowa (Infuzja 15min) 70°C 90min Dodano 23l wody 77°C
  2. mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

 


Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.