szejk 23 1 Items Posted May 6, 2014 (edited) Warki: 2014001 - Bad to the Bone - Cascadian Dark Ale002 - Beyond the Pale - American Pale Ale003 - Beermuda - American / NZ Black IPA 15 BLG004 - Agent Orange - Witbier 11,2 BLG005 - Kamikaze - Rice India Pale Ale 14,5 BLG006 - American Way - AIPA 17 BLG007 - American Wheat - 14 BLG008 - Stout 12 BLG009 - No Solace - Russian Imperial Stout 28 BLG010 - (We shall) A-rye-se! Rye IPA 16 BLG011 - Nemesis - Lime-Orange-Chili Imperial Black IPA 19,5 BLG012 - New Year IPA 14,5 BLG 2015013 - Ocean's 13 Pacific Pale Ale 13,6 BLG014 - Klon Pliny the Younger015 - Stone IPA Clone016 - Habanero Imperial Stout017 - American Dry Stout018 - Beat the Bastards - Punk IPA019 - Dead Pony Pale Ale020 - Jackhammer021 - 200 Simcoe Rye022 - See you next fall (Let me die in solitude)023 - Grodziskie024 - Saison025 - Habanero IPA026 - No WITam027 - Oatmeal & Hops Light028 - Teddy Hopper029 - Oatmeal & Hops030 - Exercises in Futility (Oatmeal Black IPA)031 - Jasmine IPA032 - LH "white" IPA033 - End of Summer (Oatmeal Porter)034 - His Majesty the Smoke035 - Eater of Hope036 - Independent Bacon Stout037 - Jason Voorhees2016038 - Fist City039 - Bohemian Rhapsody040 - Hello My Name is Pliny041 - Grodziskie 2.0042 - Southern Whisky Rebellion (Whisky FES)043 - Aeon of Gehenna (Rye IPA)044 - Leftover APA045 - Poddebice_APA046 - Poddebice_Bounty047 - Coffee Porter 048 - Grodziskie 3.0 049 - Grodziskie 3.1050 - Jopejskie 2017 051 - Back from the Dead 052 - Trücizna 053 - Flesh Ritual 054 - El Día de los Muertos 055 - Vintage Black Magic Edited October 6, 2017 by szejk 2 crosis and pepek84 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 6, 2014 (edited) Warka 001 - Bad to the Bone - Cascadian Dark Ale 16 BLG ZASYP: Weyermann Pilzneński – 3,0 kg Weyermann Pale Ale – 2,79 kg Weyermann Monachijski I – 0,68 kg Pszenica prażona – 0,34 kg ZACIERANIE: 68°C - 60 min. 72°C - 10 min. GOTOWANIE: 90 min. Tomahawk 40 g - FWH Motueka 15 g + Citra 15 g - 0 min. Mosaic 20 g + Citra 20g - przy schłodzeniu do 85°C Do fermentora poszło niecałe 19l, zadane uwodnione US-05, fermentacja ruszyła w nocy z 5/6.04 15.04 - przelane na cichą, zeszło do ok 3,5 BLG. 20.04 - chmielenie na zimno: Motueka 45 g + Citra 30g. 24.04 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru. Wyszło niecałe 18l. Tak piwo prezentuje się w chwili pisania posta: Edited May 7, 2014 by szejk Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 6, 2014 (edited) Warka 002 - Beyond the Pale - American Pale Ale 12 BLG ZASYP: Optima Pilzneński – 4,66 kg Weyermann Pale Ale – 0,21 kg Weyermann Monachijski I – 0,32 kg ZACIERANIE: 66°C - 70 min. GOTOWANIE: 80 min. Tomahawk 30 g - FWH Mosaic 30 g - 0 min. Summit 40 g - przy schłodzeniu do 85°C 24.04 Do fermentora poszło 20l, zadana gęstwa US-05, fermentacja ruszyła w 3 godziny po zadaniu 4.05 - przelane na cichą, zeszło do niecałych 3 BLG, na zimno poszło 10 g Summit i 60 g Citry 10.05 - rozlane z użyciem 65 g cukru, wyszło niecałe 18 litrów Edited May 21, 2014 by szejk Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted May 6, 2014 (edited) Plusik na dobry początek. Za : warzenie od razu ze słodów za świetną nazwę browaru i zarazem pierwszego piwa. Jeden z moich ulubionych kawałków i przy okazji filmów Edited May 6, 2014 by pepek84 Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 10, 2014 Po dzisiejszym rozlewie stwierdzam, że owszem, buteleczki 0,33 są fajne i w ogóle, ale się robi 2 razy więcej za tą samą ilość piwa... No cóż, nakupowało się tych małych piw, to coś trzeba zrobić z tymi butelkami... Trzecia warka póki co w głowie, za 2 tygodnie warzenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted May 10, 2014 Ja do małych leje tylko mocne piwo. Np. R. I. S.'y. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 10, 2014 Mnie pod względem pojemności strasznie "zepsuł" BrewDog, Mikkeller itp RIS jest w planach, i oczywiście też wyląduje tylko w 0,33 (głownie po to, żeby wizualnie było więcej ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 14, 2014 Warka 002 zapowiada się dobrze. Nagazowanie po 4 dniach daje radę, w poniedziałek po powrocie z Londynu idzie do piwnicy się klarować. A w smaku bardziej West Coast Pale Ale, trochę kojarzyć się może z Jackhammer z BrewDoga na Setkowe Warzenie 1 czerwca powinno już być mega, więc poznaniaków (i nie tylko ) zapraszam na małą degustację. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted May 14, 2014 Plus za podejście i nazwę Powodzenia w warzeniu! Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 24, 2014 (edited) Właśnie się gotuje: Warka 003 - Beermuda - American / NZ Black IPA 15 BLG ZASYP: Pale Ale - 4,34 kg Monachijski Typ II - 1kg Karmelowy jasny 100 - 0,5kg Karmelowy ciemny 600 - 0,5 kg Pilzneński - 0,33 kg Monach z Weyermanna, reszta z Optimy ZACIERANIE: 68°C - 60 min 72°C - 10 min GOTOWANIE: 90 min. Tomahawk 30 g + Pacific Gem 10 g - FWH Citra 40 g - 10 min. Pacific Gem - 40 g - 0 min. 24.05 - w fermentorze 21 litrów, zadana gęstwa US-05, fermentacja ruszyła 4 godziny po zadaniu. Przez nieuwagę przy przelewaniu do fermentora dostało mi się sporo chmielin muszę zacząć jakoś filtrować przy przelewaniu... 4.06 - przelane na cichą, zeszło do 5 BLG. Chmielenie na zimno (40 g Amarillo + 40 g Pacific Jade) planowane na 8.06, rozlew 12 lub 13.06 8.06 - wrzucone 80 g chmielu (40 g Amarillo + 40 g Pacific Jade), fermentor stoi w garnku z zimną wodą. BLG nie mierzyłem bo nie miałem czasu. 12.06 - zabutelkowane 19 litrów z 88 g cukru. 5 BLG zostało. Edited July 1, 2014 by szejk Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted May 24, 2014 Nie za dużo karmelowych? Może się długo układać. BTW. od jutra startuje piwny depozyt w Piwnej Stopie Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 24, 2014 Bo ja wiem czy tak dużo? Raptem 15% zasypu. Muszę w końcu odwiedzić Was w tej Stopie Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted May 24, 2014 Do AIPA poleca się dawać nie więcej niż 5% jasnego karmelowego. Wyjdzie Ci bardziej brown ale, dowal dobrze chmielu na cichą, będzie git. Wpadnij jutro do stopy i przynieś coś do depozytu, trzeba zapełnic skrzynkę Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 24, 2014 23 EBC wg kalkulatora, więc zgodnie ze stylem Na cichą idzie 50g Amarillo i 50g Pacific Jade. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted May 24, 2014 Nie wiem ile ebc ma ten Twoj karmelowy 600 z Optimy, ale mój ma 680ebc. To daje jakies 60ebc w piwie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vami 30 Posted May 24, 2014 Witaj Dobrze widzieć kolejnego Poznaniaka. Wielkie plusy za muzykę i warzenie od razu ze słodów. Czym chłodzisz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 25, 2014 Chłodnica z CP Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 517 2 Items Posted May 26, 2014 Warka 002 - Beyond the Pale - American Pale Ale 12 BLG Krótka notka z depozytu na temat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted May 31, 2014 Beyond the Pale się kończy zostały ostatnie 3 litry. Piwo spełniło wszystkie moje oczekiwania, poprawiłbym jedynie klarowność, z którą były problemy w zależności od stanu butelki i sposobu nalewania (vide: post zasady). Piwo na pewno powtórzę i to wkrótce, choć pewnie ze zmodyfikowanym chmieleniem. A warka 003 póki co zeszła do 5 BLG, dalej jest na burzliwej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted June 4, 2014 Warka 003 właśnie przelewa się na cichą. Kurde, tylko do 5 BLG zeszło, nie podoba mi się to... Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted June 4, 2014 Przy 1kg karmelowego może tak być. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted June 5, 2014 (edited) Dziś w drodze do i z pracy w samochodzie towarzyszyły mi hiciory starego dobrego zespołu Sodom, stąd warka 004 będzie się zwała Agent Orange i będzie to Witbier delikatnie chmielony po amerykańsku i nowozelandzku (żeby wykończyć resztki chmielu). Założenie jest takie: Pilzneński - 1,9 kg Pszeniczny - 1,5 kg Płatki (pszenne, owsiane) i otręby pszenne - do 2 kg łącznie Celować będę w 11 - 12 BLG Przyprawione resztkami chmielu, czyli delikatnie Pacific Jade i delikatnie Amarillo (w ilości góra 15 - 20 g łącznie), do tego skórka pomarańczowa i miąższ z pomarańczy po wyciśnięciu soku. Mam taką zajebistą wyciskarkę, miąższ który zostaje jest super więc czemu by tego nie użyć. Zacieranie jeszcze przemyślę. Docelowo chcę mieć ok. 24 litrów piwa. Warzenie prawdopodobnie 14.06. Edited June 5, 2014 by szejk Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted June 12, 2014 Warka 003 w butelkach. Do refermentacji poszło 88g cukru, wyszło 19 litrów piwa. Nic więcej nie zeszło, stanęło na 5 BLG a więc piwo ma około 5,3 % alkoholu Quote Share this post Link to post Share on other sites
szejk 23 1 Items Posted June 16, 2014 (edited) Warka 004 - Agent Orange - Witbier 11,2 BLG ZASYP: Pszeniczny - 1,82 kg Pilzneński - 1,23 kg Pale Ale - 0,66 kg płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg otręby pszenne - 0,15 kg ZACIERANIE: (wg P. Kowalskiego) 30 min - 50 - 52 st. 80 min - 66 - 68 st 15 min - 72 st podgrzanie do 78 st i filtracja (a ta szła mega opornie) GOTOWANIE: 85 min 15 g Pacific Jade - FWH Kolendra 12 g, Curacao 10 g, skórka pomarańczy 15 g, Amarillo 10 g - 10 min Kolendra 12 g, Curacao 10 g, skórka pomarańczy 15 g, Mosaic 5 g - 0 min Miąższu nie dałem bo pomarańcza były niedobre, tzn sok wyszedł spoko, ale miąższ był wyjątkowo paskudny. Do tego ciężko się obierało, zostawało dużo tego białego syfu, więc odpuściłem. Do fermentora poszło 25 litrów, zadane uwodnione S-33, czekam na ruszenie fermentacji 17.06 - fermentacja ruszyła 23.06 - piwo przelane na cichą i wstawione do piwnicy (temperatura ok 16-18 stopni, nie wiem jak w te zimne noce), zeszło do 3 BLG 5.07 - zabutelkowane z użyciem 110 g cukru, końcowe BLG wyniosło 3, 48 butelek 0,5 l i 2 x 0,33 l. Edited July 21, 2014 by szejk Quote Share this post Link to post Share on other sites