Jump to content
szejk

Browar Bad to the Bone

Recommended Posts

Warki:

 

2014
001 - Bad to the Bone - Cascadian Dark Ale
002 - Beyond the Pale - American Pale Ale
003 - Beermuda - American / NZ Black IPA 15 BLG
004 - Agent Orange - Witbier 11,2 BLG
005 - Kamikaze - Rice India Pale Ale 14,5 BLG
006 - American Way - AIPA 17 BLG
007 - American Wheat - 14 BLG
008 - Stout 12 BLG
009 - No Solace - Russian Imperial Stout 28 BLG
010 - (We shall) A-rye-se! Rye IPA 16 BLG
011 - Nemesis - Lime-Orange-Chili Imperial Black IPA 19,5 BLG
012 - New Year IPA 14,5 BLG

2015
013 - Ocean's 13 Pacific Pale Ale 13,6 BLG
014 - Klon Pliny the Younger
015 - Stone IPA Clone
016 - Habanero Imperial Stout
017 - American Dry Stout
018 - Beat the Bastards - Punk IPA
019 - Dead Pony Pale Ale
020 - Jackhammer
021 - 200 Simcoe Rye
022 - See you next fall (Let me die in solitude)
023 - Grodziskie
024 - Saison
025 - Habanero IPA
026 - No WITam
027 - Oatmeal & Hops Light
028 - Teddy Hopper
029 - Oatmeal & Hops
030 - Exercises in Futility (Oatmeal Black IPA)
031 - Jasmine IPA
032 - LH "white" IPA
033 - End of Summer (Oatmeal Porter)
034 - His Majesty the Smoke
035 - Eater of Hope
036 - Independent Bacon Stout
037 - Jason Voorhees
2016
038 - Fist City
039 - Bohemian Rhapsody
040 - Hello My Name is Pliny
041 - Grodziskie 2.0
042 - Southern Whisky Rebellion (Whisky FES)
043 - Aeon of Gehenna (Rye IPA)
044 - Leftover APA
045 - Poddebice_APA
046 - Poddebice_Bounty
047 - Coffee Porter

048 - Grodziskie 3.0

049 - Grodziskie 3.1
050 - Jopejskie

2017

051 - Back from the Dead

052 - Trücizna

053 - Flesh Ritual

054 - El Día de los Muertos

055 - Vintage Black Magic

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 001 - Bad to the Bone - Cascadian Dark Ale 16 BLG

 

ZASYP:

Weyermann Pilzneński – 3,0 kg

Weyermann Pale Ale – 2,79 kg

Weyermann Monachijski I – 0,68 kg

Pszenica prażona – 0,34 kg

 

ZACIERANIE:

68°C - 60 min.

72°C - 10 min.

 

GOTOWANIE: 90 min.

Tomahawk 40 g - FWH

Motueka 15 g + Citra 15 g - 0 min.

Mosaic 20 g + Citra 20g - przy schłodzeniu do 85°C

 

Do fermentora poszło niecałe 19l, zadane uwodnione US-05, fermentacja ruszyła w nocy z 5/6.04

 

15.04 - przelane na cichą, zeszło do ok 3,5 BLG.

 

20.04 - chmielenie na zimno: Motueka 45 g + Citra 30g.

 

24.04 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru. Wyszło niecałe 18l.

 

Tak piwo prezentuje się w chwili pisania posta:

n1a5h1.jpg

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 002 - Beyond the Pale - American Pale Ale 12 BLG

 

ZASYP:

Optima Pilzneński – 4,66 kg

Weyermann Pale Ale – 0,21 kg

Weyermann Monachijski I – 0,32 kg

 

ZACIERANIE:

66°C - 70 min.

 

GOTOWANIE: 80 min.

Tomahawk 30 g - FWH

Mosaic 30 g - 0 min.

Summit 40 g - przy schłodzeniu do 85°C

 

24.04

Do fermentora poszło 20l, zadana gęstwa US-05, fermentacja ruszyła w 3 godziny po zadaniu

 

4.05 - przelane na cichą, zeszło do niecałych 3 BLG, na zimno poszło 10 g Summit i 60 g Citry

 

10.05 - rozlane z użyciem 65 g cukru, wyszło niecałe 18 litrów

 

eijxbt.jpg

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plusik na dobry początek. Za :

 

warzenie od razu ze słodów

 

za świetną nazwę browaru i zarazem pierwszego piwa. Jeden z moich ulubionych kawałków i przy okazji filmów :)

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dzisiejszym rozlewie stwierdzam, że owszem, buteleczki 0,33 są fajne i w ogóle, ale się robi 2 razy więcej za tą samą ilość piwa... No cóż, nakupowało się tych małych piw, to coś trzeba zrobić z tymi butelkami...

 

Trzecia warka póki co w głowie, za 2 tygodnie warzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie pod względem pojemności strasznie "zepsuł" BrewDog, Mikkeller itp :D RIS jest w planach, i oczywiście też wyląduje tylko w 0,33 (głownie po to, żeby wizualnie było więcej :D)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 002 zapowiada się dobrze. Nagazowanie po 4 dniach daje radę, w poniedziałek po powrocie z Londynu idzie do piwnicy się klarować. A w smaku bardziej West Coast Pale Ale, trochę kojarzyć się może z Jackhammer z BrewDoga :) na Setkowe Warzenie 1 czerwca powinno już być mega, więc poznaniaków (i nie tylko ;)) zapraszam na małą degustację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się gotuje:

 

Warka 003 - Beermuda - American / NZ Black IPA 15 BLG

 

ZASYP:

Pale Ale - 4,34 kg

Monachijski Typ II - 1kg

Karmelowy jasny 100 - 0,5kg

Karmelowy ciemny 600 - 0,5 kg

Pilzneński - 0,33 kg

 

Monach z Weyermanna, reszta z Optimy

 

ZACIERANIE:

68°C - 60 min

72°C - 10 min

 

GOTOWANIE: 90 min.

Tomahawk 30 g + Pacific Gem 10 g - FWH

Citra 40 g - 10 min.

Pacific Gem - 40 g - 0 min.

 

24.05 - w fermentorze 21 litrów, zadana gęstwa US-05, fermentacja ruszyła 4 godziny po zadaniu. Przez nieuwagę przy przelewaniu do fermentora dostało mi się sporo chmielin :/ muszę zacząć jakoś filtrować przy przelewaniu...

 

4.06 - przelane na cichą, zeszło do 5 BLG. Chmielenie na zimno (40 g Amarillo + 40 g Pacific Jade) planowane na 8.06, rozlew 12 lub 13.06

 

8.06 - wrzucone 80 g chmielu (40 g Amarillo + 40 g Pacific Jade), fermentor stoi w garnku z zimną wodą. BLG nie mierzyłem bo nie miałem czasu.

 

12.06 - zabutelkowane 19 litrów z 88 g cukru. 5 BLG zostało.

 

3010e13.jpg

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie za dużo karmelowych? Może się długo układać. BTW. od jutra startuje piwny depozyt w Piwnej Stopie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do AIPA poleca się dawać nie więcej niż 5% jasnego karmelowego. Wyjdzie Ci bardziej brown ale, dowal dobrze chmielu na cichą, będzie git. Wpadnij jutro do stopy i przynieś coś do depozytu, trzeba zapełnic skrzynkę:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

23 EBC wg kalkulatora, więc zgodnie ze stylem ;) Na cichą idzie 50g Amarillo i 50g Pacific Jade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem ile ebc ma ten Twoj karmelowy 600 z Optimy, ale mój ma 680ebc. To daje jakies 60ebc w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj :) Dobrze widzieć kolejnego Poznaniaka. Wielkie plusy za muzykę i warzenie od razu ze słodów.

 

Czym chłodzisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beyond the Pale się kończy :( zostały ostatnie 3 litry. Piwo spełniło wszystkie moje oczekiwania, poprawiłbym jedynie klarowność, z którą były problemy w zależności od stanu butelki i sposobu nalewania (vide: post zasady). Piwo na pewno powtórzę i to wkrótce, choć pewnie ze zmodyfikowanym chmieleniem.

 

A warka 003 póki co zeszła do 5 BLG, dalej jest na burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 003 właśnie przelewa się na cichą. Kurde, tylko do 5 BLG zeszło, nie podoba mi się to...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś w drodze do i z pracy w samochodzie towarzyszyły mi hiciory starego dobrego zespołu Sodom, stąd warka 004 będzie się zwała Agent Orange i będzie to Witbier delikatnie chmielony po amerykańsku i nowozelandzku (żeby wykończyć resztki chmielu).

 

Założenie jest takie:

 

Pilzneński - 1,9 kg

Pszeniczny - 1,5 kg

Płatki (pszenne, owsiane) i otręby pszenne - do 2 kg łącznie

 

Celować będę w 11 - 12 BLG

 

Przyprawione resztkami chmielu, czyli delikatnie Pacific Jade i delikatnie Amarillo (w ilości góra 15 - 20 g łącznie), do tego skórka pomarańczowa i miąższ z pomarańczy po wyciśnięciu soku. Mam taką zajebistą wyciskarkę, miąższ który zostaje jest super więc czemu by tego nie użyć.

 

Zacieranie jeszcze przemyślę. Docelowo chcę mieć ok. 24 litrów piwa. Warzenie prawdopodobnie 14.06.

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 003 w butelkach. Do refermentacji poszło 88g cukru, wyszło 19 litrów piwa. Nic więcej nie zeszło, stanęło na 5 BLG a więc piwo ma około 5,3 % alkoholu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 004 - Agent Orange - Witbier 11,2 BLG

 

ZASYP:

Pszeniczny - 1,82 kg

Pilzneński - 1,23 kg

Pale Ale - 0,66 kg

płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 kg

płatki owsiane błyskawiczne - 0,8 kg

otręby pszenne - 0,15 kg

 

ZACIERANIE: (wg P. Kowalskiego)

30 min - 50 - 52 st.

80 min - 66 - 68 st

15 min - 72 st

podgrzanie do 78 st i filtracja (a ta szła mega opornie)

 

GOTOWANIE: 85 min

15 g Pacific Jade - FWH

Kolendra 12 g, Curacao 10 g, skórka pomarańczy 15 g, Amarillo 10 g - 10 min

Kolendra 12 g, Curacao 10 g, skórka pomarańczy 15 g, Mosaic 5 g - 0 min

 

Miąższu nie dałem bo pomarańcza były niedobre, tzn sok wyszedł spoko, ale miąższ był wyjątkowo paskudny. Do tego ciężko się obierało, zostawało dużo tego białego syfu, więc odpuściłem.

 

Do fermentora poszło 25 litrów, zadane uwodnione S-33, czekam na ruszenie fermentacji

 

17.06 - fermentacja ruszyła

 

23.06 - piwo przelane na cichą i wstawione do piwnicy (temperatura ok 16-18 stopni, nie wiem jak w te zimne noce), zeszło do 3 BLG

 

5.07 - zabutelkowane z użyciem 110 g cukru, końcowe BLG wyniosło 3, 48 butelek 0,5 l i 2 x 0,33 l.

 

2ccmjjd.jpg

Edited by szejk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.