Jump to content
Sign in to follow this  
takijiro

Wyeast 2565 - Kölsch?

Recommended Posts

2565 - Kölsch?

 

True top cropping yeast similar to Alt strains. Produces slightly more fruity/winey characteristics. Fruitiness increases with temperature increase. Low or no detectable diacetyl production. Also ferments well at cold 55° - 60° F range (13-16° C). Used to produce quick-conditioning pseudo-lager beers. Requires filtration or additional settling time to produce bright beers.

 

Origin:

Flocculation: low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 56-70° F (13-21° C)

Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV

 

Styles:

American Wheat or Rye Beer

Berliner Weisse

Biere de Garde

Cream Ale

Düsseldorf Altbier

Fruit Beer

Kölsch

Northern German Altbier

Spice, Herb, or Vegetable Beer

 

Szczep namnażający się w naprawdę wysokim stopniu, podobny do szczepów Alt. Daje nieco bardziej owocowy/winny charakter. Owocowość zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury. Niski lub niewyczuwalny diacetyl. Dobrze fermentuje także w niskich zakresach 55° - 60° F (13-16° C). Używany do produkcji szybko kondycjonowanych pseudo-lagerów. Wymaga filtracji lub dodatkowego czasu na opadnięcie osadu aby dać piwa jasne.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: niska

Odfermentowanie: 73%-77%

Zakres temperatur: 56-70 F, 13-21 C

Tolerancja na alkohol: około 10%

 

Style:

American Wheat or Rye Beer

Berliner Weisse

Biere de Garde

Cream Ale

Düsseldorf Altbier

Fruit Beer

Kölsch

Northern German Altbier

Spice, Herb, or Vegetable Beer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez 5 pokoleń nie zauważyłem jakiejś poważniejszej mutacji.

 

Drożdże silnie osiadają, dając wyjątkowo klarowne piwa.

 

Przy fermentacji w temperaturze do 18°C praktycznie brak aromatów owocowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże silnie osiadają, dając wyjątkowo klarowne piwa.

Flokulacja: niska

Dość dziwne mi się to wydaje, ale u mnie kolsch też szybko się sklarował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość piw, jakie robiłem na tych drożdżach bardzo szybko doszła do krystalicznej klarowności (2xKoelsch, Alt, Grodziskie). Koelsche po tygodniu w butelkach są przejrzyste jak szkło, Alt i Grodziskie były takie już po cichej (długiej, po 10-14 dni).

 

Ja tam o to do Wyeast Labs pretensji nie mam. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również potwierdzam - flokulacja jest wyjątkowo mocna. Piwa są krystaliczne w bardzo krótkim czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, też przy Koelschu miałem mocno mętną brzeczkę nastawna a w butelkach po 4 dniach mam już idealny klar. Na razie osad jest jednak bardzo luźny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja mam mętne (na 5 jedno się sklarowało w miarę), lekko kwaśne(jedno wydaje mi się wyraźnie kwaśne,ale nie żaden kwas,coś jak pszenne niemieckie) i winogronowe (nie winne), jedno jest siarkowodorowe,

wszystkie były fermentowane w podobny sposób, czyli gdzieś koło 16-18 sC na początku (tydzień),a potem  samopas,czyli pewnie ze 21-22 i rozlewane po 3 tygodniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.