Skocz do zawartości

Wyeast 1335 - British Ale II?


Rekomendowane odpowiedzi

1335 - British Ale II?

 

Typical of British and Canadian ale fermentation profile with good flocculating and malty flavor characteristics, crisp finish, clean, fairly dry.

 

Origin:

Flocculation: high

Attenuation: 73-76%

Temperature Range: 63-75° F (17-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV

 

Styles:

American Brown Ale

Brown Porter

Cream Ale

Dry Stout

English Barleywine

English IPA

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Foreign Extra Stout

Irish Red Ale

Northern English Brown Ale

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

 

 

Typowe dla brytyjskiego i kanadyjskiego profilu fermentacji ale charakteryzujące się dobrą flokulacją i słodowym smakiem, rześkim końcem, świeże, całkiem wytrawne.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: wysoka

Odfermentowanie: 73%-76%

Zakres temperatur: 63-75 F, 17-24 C

Tolerancja na alkohol: około 10%

 

Style:

American Brown Ale

Brown Porter

Cream Ale

Dry Stout

English Barleywine

English IPA

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Foreign Extra Stout

Irish Red Ale

Northern English Brown Ale

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Te drożdże dają stosunkowo czysty profil (jak na brytyjskie standardy, oczywiście) z wytrawnym finiszem. I nie mają skłonności do kończenia fermentacji w butelkach, więc nie przegazowują piwa.

 

Krążą plotki, że szczep ten to Adnams, ale jak dotąd nie trafiłem na potwierdzenie tego faktu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 9 miesięcy temu...

Obserwacje jakie mam po użyciu tych drożdży w 3 kolejnych warkach:

  • Przy nastawie 25l wylazły mi z wiadra, temp. otoczenia podczas fermentacji poniżej 20°C.
  • Młode piwo nie jest jakieś wybitnie estrowe, mnie osobiście do ciemnych to pasuje. Temp. j.w.
  • Po fermentacji zbierały mi się na powierzchni piwa, tworząc dosyć grubą warstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.