Jump to content
Sign in to follow this  
b.dawid

Gozdawa BFSAY temperatura fermentacji

Recommended Posts

Nastawiłem cieniutkiego wita(1,041SG) zacierany głównie w 72-71stopni.

Zalecany zakres wspomnianych drożdży to 16-25, zadałem uwodnione do brzeczki o temperaturze 18st., fermentor stoi w tzw. kuchni letniej, wczoraj minęła doba od zadania drożdży a termometr wskazywał 14 stopni i widać było lekki szumek na powierzchni, dziś już jest 13 stopni(brzeczka) i konkretna czapa piany, mam dylemat czy to dobrze dofermentuje w takich warunkach.

Niby ze względu na zacieranie nie powinno zbyt nisko zejść ale nie wiem czy interweniować ogrzewając pomieszczenie? Czy może wrzucić na luz i obserwować rozwój wydarzeń?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomijając temperaturę (niska, ale powoli mogą coś tam przerobić), to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co w nich dziwnego? Nie używałem ich jeszcze i chcę je sprawdzić, ludzie tu też nie piszą o nich za wiele z doświadczenia, głównie jadą po firmie.

Ok, będę obserwował temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co w nich dziwnego?

w nich nic.

IMHO, są ok jak na suchary do belgów. Do wita wybrałbym jednak jakieś inne, bo wit to jednak dość specyficzne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja akurat mam dość już s-33, po raz któryś utwierdziły mnie że opinie o spłaszczaniu piwa są prawdziwe. Używałem też brewferm blanche na które tak tu psioczono i byłem zadowolony, chcę teraz ten wynalazek z gozdawy wypróbować.

Tak się zastanawiam dlaczego ich NIE wybierać do wita, skro "teoretycznie" są to "belgian fruit & spicy ale yeast"? Każdy początkujący będzie jak najbardziej sugerował się opisem.

 

Przy okazji - jeśli już wystartowała fermentacja w tak niskiej temperaturze, to czy drożdże dokończą sprawę(pod warunkiem że temperatura się utrzyma....ofkors)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ok, jak chcesz testować Gozdawę to spoko ale dlaczego kombinujesz z drożdżami dedykowanymi do belgów a nie wziąłeś tych dedykowanych do witów- "Classic Belgian Witbier"

 

Szczep górnej fermentacji dedykowany do klasycznego belgijskiego Witbiera.

Niska zawartość estrów nie dominuje nad profilem aromatyczno-smakowym, typowym dla tego piwa.

Temperatura fermentacji 16-25 ºC, optymalna 20-24 ºC.

Flokulacja średnia

Tolerancja na alkohol do 6,8%

Drożdże na 30 minut przed zadaniem należy uwodnić

w temperaturze 27 ºC +/- 3 ºC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponieważ te kupiłem zanim wysypały się te ostatnie :D i mimo że gozdawa pisał że są u dystrybutorów to jakoś ich (przez jakiś czas od "premiery") nie było, swoją drogą kolejne piwa na sucharach będę kolejno sprawdzał na produktach Gozdawa. Pożyjemy zobaczymy, dziś odpalam jednak kaloryferek bo temperatura brzeczki spadła do 11, mimo że czapa się utrzymuje to nie będę ryzykował, obok stoi pszenica na wb-06, ta także fermentuje ale kto wie jak długo wytrzyma taki chłodek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? ;)

Bo Gozdawa sie obrazi :P

Kolejna prywatna wycieczka Pana Smyka co do mojej osoby.

Zastanawiam się czy to odwaga spowodowana nadmiarem piwa,czy quasi wirtualnym bezpieczeństwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co w nich dziwnego? Nie używałem ich jeszcze i chcę je sprawdzić, ludzie tu też nie piszą o nich za wiele z doświadczenia, głównie jadą po firmie.

Ok, będę obserwował temat.

To fakt jadą.

Poprawiają sobie wirtualnie samopoczucie.

Pożyjemy zobaczymy

Share this post


Link to post
Share on other sites

to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? ;)

Bo Gozdawa sie obrazi :P

Kolejna prywatna wycieczka Pana Smyka co do mojej osoby.

Zastanawiam się czy to odwaga spowodowana nadmiarem piwa,czy quasi wirtualnym bezpieczeństwem.

Nie mam problemów z alkoholem, jak chcę sie napić otwieram barek i piję :smilies:

Jak widzisz na końcu mojego posta była emotka, ( wyjaśnię, że to taki żarcik) Nie chowam się za wirtualnym bezpieczeństwem, będę na WWP i mogę powiedzieć Tobie to wszystko prosto w twarz.

ps Tomku, proszę nie edytuj tego posta

ps2 dziękuje w imieniu hejtu ( hajera?) :smilies:

Edited by anteks
Oczywiście. Nie ma tutaj żadnych powodów do edycji. Pozdrawiam, Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

to chyba trochę dziwne te drożdże do wita wybrałeś? ;)

Bo Gozdawa sie obrazi :P

Kolejna prywatna wycieczka Pana Smyka co do mojej osoby.

Zastanawiam się czy to odwaga spowodowana nadmiarem piwa,czy quasi wirtualnym bezpieczeństwem.

Nie mam problemów z alkoholem, jak chcę sie napić otwieram barek i piję :smilies:

Jak widzisz na końcu mojego posta była emotka, ( wyjaśnię, że to taki żarcik) Nie chowam się za wirtualnym bezpieczeństwem, będę na WWP i mogę powiedzieć Tobie to wszystko prosto w twarz.

ps Tomku, proszę nie edytuj tego posta

ps2 dziękuje w imieniu hejtu ( hajera?) :smilies:

Nie zrozumiałem żartu,bo ja prosty facet jestem.

Chętnie podyskutuje w realu,,to jesteśmy umówieni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.