Jump to content
Sign in to follow this  
Pafio

Chmielenie za 10 min

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio uprałem "skarpety do chmielenia" i przez pośpiech dolałem płynu do płukania. Teraz wydzielają kojący kwiatowy zapach który jak się obawiam może przejść do piwa. Płukałem chyba z 15 min pod bardzo silnym strumieniem wody, wysuszyłem suszarką ale nadal troche czuć.Jak myślicie zapach przejdzie? Będę chmielił granulkami, raz próbowałem sypać bezpośrednio, ale ilość chmielin była spora i dużo zabawy z odzyskaniem czystej brzeczki. Sprawa o tyle pilna że już zaczyna sie gotować ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

wygotuj te skarpety, albo chmiel bez nich (najlepsza opcja).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj sobie spokój. Syp cały granulat. Przelej do wiadra przez pieluchę tetrową, poszewkę, cokolwiek. Tylko niech ktoś ci pomoże przy przelewaniu, żeby filtr nie wpadł ci z całym bagnem do wiadra :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whirlpool, odczekać 15-20 minut, zdekantować znad osadu i po kłopocie.

A nie jakieś zabawy z filtrami, pieluchami, czy innymi poszewkami, tylko po to by w efekcie uzyskać może z półtorej butelki piwa więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, postawię na whirlpool, pora przećwiczyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syp bezpośrednio. Dekantuj węzykiem, to co zostanie zlej do wysokiego szkła, jak się odstoi zlej czystą brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, postawię na whirlpool, pora przećwiczyć

 

Dobry whirlpool nie jest zły :-)

Edited by Browariat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jednak wole użyć wygotowanych podkolanówek. Wszystko cudownie się filtruje.

 

Edit. Chodzi o filtrowanie a nie gotowanie, żeby ktoś źle nie zrozumiał.

Edited by RobertJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie granulatem w jakiejś osłonce nie ma sensu, prawie na pewno nie odda wszystkiego co ma oddać. Taką samą skuteczność filtrowania chmielin da przelewanie przez sito wyłożone jedną lub dwoma warstwami zwykłej gazy z apteki, dodatkowo pięknie się napowietrzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co się stanie jeśli sporo chmielu z granulatu zostanie pozostawione w czasie fermentacji burzliwej? Nie robię whirlpoola, tylko przelewam "normalnie". Czy brak whirlpoola czymś strasznym grozi?

Przy zlewaniu na cichą oczywiście pozbywam się chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście mam taką metodę że do wiadra gdzie będzie fermentować piwo daje sitko i inne przyrządy które będą maiły kontakt przy przelewaniu do tego wrzucam oxi + woda a potem przy przelewaniu leję przez sitko i wszystko bardzo elegancko idzie ;) oczywiście polecam whirlpool wykonać przed chłodzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oczywiście polecam whirlpool wykonać przed chłodzeniem.

Hmm chyba raczej "po", niż "przed". Chmieliny lepiej osiadają na dnie jak brzeczka przestygnie... przez pomyłkę już zrobiłem raz whirlpool w ciepłej brzeczce - efekt był taki, że potem musiałem lać do fermentora przez pończochę :) Może to tylko przypadek? Jak z tym jest do końca?

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Ani przed ani po :P

Trzeba mieszać podczas chłodzenia, bo usprawnia to działanie chłodnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schłodzić, odstawić na godzinę, półtorej i zdekantować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ani przed ani po :P

Trzeba mieszać podczas chłodzenia, bo usprawnia to działanie chłodnicy.

 

No co też ty nie powiesz? O ile usprawnia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O tyle usprawnia że u mnie przy takim samym przepływie wody, bez mieszania z chłodnicy leci letnia woda, a jak zamieszam w garze to gorąca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli zdaje ci się. Zmierz czas oraz ilość zużytej wody, to będziesz mógł porównać.

Ja w każdym razie różnic nie dostrzegam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w każdym razie różnic nie dostrzegam.

U mnie to różnica 10min i około 10-15L wody mniej, ale trzeba pokrywę ściągać i grzebać - skórka nie warta wyprawki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro nie grzebiąc przy kranie, a tylko mieszając łyżką w garze potrafię zmienić temperaturę wody wylatującej z chłodnicy, to chyba zmienia się wtedy ilość odbieranego przez nią ciepła?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro nie grzebiąc przy kranie, a tylko mieszając łyżką w garze potrafię zmienić temperaturę wody wylatującej z chłodnicy, to chyba zmienia się wtedy ilość odbieranego przez nią ciepła?

Oczywiście że tak

Ja reguluję ilość przepływającej wody - na początku jest to ok 3,5L/min, pod koniec ok. 1L/min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.