Krugerius 12 Posted May 2, 2014 Witam Jak w temacie pytanie jest o refermentacje. Dokładniej mówiąc teraz na cichej stoi sobie porter angielski z zestawu gotowych surowców śrutowanych z browar amatora Z burzliwej na cichą zlałem po około tygodniu przy 4,5 blg (11 blg startowe), niżej niestety odfermentować nie chciało ( może za słabo napowietrzyłem, może słody za długo leżały nie wiem ). W niedziele miałem w planach butelkowanie (2 tygodnie cichej) więc dzisiaj sprawdizłem blg i jak było tak jest. Piwo przy pomiarz blg nie było skwaśniałe, czuć już było aromaty odpowiednie. I tutaj jest moje pytanie: W instrukcji pisze żeby do refermentacji dać 140g glukozy, a na kalkulatorze refermentacji http://hbd.org/cgi-b...ml?16985615#tag przy wyborze brown portera i przy max nagazowaniu zalecanym wychodzi 127 gram. Dodatkowo słabo to odfermentowało a nie chce jakiś granatów mieć koło łóżka Ile właściwie dodać tej glukozy? Zmniejszyć ilość o jakieś 30 % od zalecanej z browar amatora 140g czy stosować się do minimalnego nagazowania z tego kalkulatora? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted May 2, 2014 Ja bym gazował 2,3-2,3 v/v czyli wychodzi mi 116g cukru. Nie wiem na jakich drożdżach ale jak S-04 to dla nich prawdopodobny wynik. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted May 2, 2014 Dodatkowo słabo to odfermentowało Przy obliczaniu ilości surowca do refermentacji jest całkowicie obojętne czy odfermentowało głęboko, czy płytko. Ważne tylko by odfermentowało do końca. 1 Krugerius reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krugerius 12 Posted May 2, 2014 (edited) Ok już rozumiem =] Dzięki za odpowiedź szybką Edited May 2, 2014 by Krugerius Quote Share this post Link to post Share on other sites