Jump to content
Krugerius

Pytanie o refermantacje Portera Angielskiego

Recommended Posts

Witam

Jak w temacie pytanie jest o refermentacje. Dokładniej mówiąc teraz na cichej stoi sobie porter angielski z zestawu gotowych surowców śrutowanych z browar amatora

Z burzliwej na cichą zlałem po około tygodniu przy 4,5 blg (11 blg startowe), niżej niestety odfermentować nie chciało ( może za słabo napowietrzyłem, może słody za długo leżały nie wiem ). W niedziele miałem w planach butelkowanie (2 tygodnie cichej) więc dzisiaj sprawdizłem blg i jak było tak jest. Piwo przy pomiarz blg nie było skwaśniałe, czuć już było aromaty odpowiednie. I tutaj jest moje pytanie: W instrukcji pisze żeby do refermentacji dać 140g glukozy, a na kalkulatorze refermentacji http://hbd.org/cgi-b...ml?16985615#tag przy wyborze brown portera i przy max nagazowaniu zalecanym wychodzi 127 gram. Dodatkowo słabo to odfermentowało a nie chce jakiś granatów mieć koło łóżka :P Ile właściwie dodać tej glukozy? Zmniejszyć ilość o jakieś 30 % od zalecanej z browar amatora 140g czy stosować się do minimalnego nagazowania z tego kalkulatora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym gazował 2,3-2,3 v/v czyli wychodzi mi 116g cukru.

Nie wiem na jakich drożdżach ale jak S-04 to dla nich prawdopodobny wynik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatkowo słabo to odfermentowało

 

Przy obliczaniu ilości surowca do refermentacji jest całkowicie obojętne czy odfermentowało głęboko, czy płytko. Ważne tylko by odfermentowało do końca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok już rozumiem =] Dzięki za odpowiedź szybką

Edited by Krugerius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.