Jump to content
bulq

Słabo nagazowane piwo

Recommended Posts

Otworzyłem na próbę pierwszą butlkę i okazuje się, że piwko prawie w ogóle nie jest nagazowane i nie ma piany. Jak mogę go uratować? Zlać wszystko i dodać cukru? Jest jeszcze szansa na refermentacje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety szklana kula mi się rozbiła...

Jaki czas od rozlewu? W jakiej temperaturze przechowywane? Ile środka do refermentacji na jaką objętość piwa (i w jakiej temperaturze)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez te 10 dni od rozlewu cały czas leżakowania w temp 19st. Dodam jeszcze, że to piwo z ekstraktu chmielonego coopersa . Pierwszy raz używałem glukozy. Poprzednio dawałem 4g cukru do każdego piwa i nagazowanie było ok juz po 10 dniach. W smaku to jest dużo lepsze niż poprzednie z cukrem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekać. 10 dni to nie jest długo. 3,25g glukozy to jednak wyraźnie mniej niż 4g cukru, więc nie sugeruj się tym poprzednim piwem. Jeśli jest chociaż delikatne syknięcie przy otwieraniu to powinno się nagazować prędzej czy później.

 

Ten cukier czy glukoza przy refermentacji mają znikomy wpływ na smak piwa - jeśli piwo jest dużo lepsze to nie jest to zasługa składnika do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekać. 10 dni to nie jest długo. 3,25g glukozy to jednak wyraźnie mniej niż 4g cukru, więc nie sugeruj się tym poprzednim piwem. Jeśli jest chociaż delikatne syknięcie przy otwieraniu to powinno się nagazować prędzej czy później.

 

Ten cukier czy glukoza przy refermentacji mają znikomy wpływ na smak piwa - jeśli piwo jest dużo lepsze to nie jest to zasługa składnika do refermentacji.

Ile następnym razem dawać glukozy?

Do tej pory trzymać piwo w wyższej temp. ok 19st, czy przenienieść do piwnicy (14st)?

Tak, ale glukozy używałem także do fermentacji i widać wyraźną różnice w porównaniu do cukru jeśli chodzi o smak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.