bulq 2 Posted May 1, 2014 Otworzyłem na próbę pierwszą butlkę i okazuje się, że piwko prawie w ogóle nie jest nagazowane i nie ma piany. Jak mogę go uratować? Zlać wszystko i dodać cukru? Jest jeszcze szansa na refermentacje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted May 1, 2014 Niestety szklana kula mi się rozbiła... Jaki czas od rozlewu? W jakiej temperaturze przechowywane? Ile środka do refermentacji na jaką objętość piwa (i w jakiej temperaturze)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bulq 2 Posted May 1, 2014 Od rozlewu 10 dni. Refermentacja w temp. 19st, około 150g glukozy na 23l piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted May 1, 2014 Czekać. Gdyby po miesiącu było nienagazowane to można by się niepokoić, a tak to czekać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patrickll 30 Posted May 1, 2014 (edited) A nie dawałeś piwa do niższej temperatury przez ten czas? Edited May 1, 2014 by Patrickll Quote Share this post Link to post Share on other sites
bulq 2 Posted May 1, 2014 Przez te 10 dni od rozlewu cały czas leżakowania w temp 19st. Dodam jeszcze, że to piwo z ekstraktu chmielonego coopersa . Pierwszy raz używałem glukozy. Poprzednio dawałem 4g cukru do każdego piwa i nagazowanie było ok juz po 10 dniach. W smaku to jest dużo lepsze niż poprzednie z cukrem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Patrickll 30 Posted May 1, 2014 Po dziesięciu dniach nie musi być nagazowane, bo to dość krótki czas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted May 1, 2014 Czekać. 10 dni to nie jest długo. 3,25g glukozy to jednak wyraźnie mniej niż 4g cukru, więc nie sugeruj się tym poprzednim piwem. Jeśli jest chociaż delikatne syknięcie przy otwieraniu to powinno się nagazować prędzej czy później. Ten cukier czy glukoza przy refermentacji mają znikomy wpływ na smak piwa - jeśli piwo jest dużo lepsze to nie jest to zasługa składnika do refermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bulq 2 Posted May 2, 2014 Czekać. 10 dni to nie jest długo. 3,25g glukozy to jednak wyraźnie mniej niż 4g cukru, więc nie sugeruj się tym poprzednim piwem. Jeśli jest chociaż delikatne syknięcie przy otwieraniu to powinno się nagazować prędzej czy później. Ten cukier czy glukoza przy refermentacji mają znikomy wpływ na smak piwa - jeśli piwo jest dużo lepsze to nie jest to zasługa składnika do refermentacji. Ile następnym razem dawać glukozy? Do tej pory trzymać piwo w wyższej temp. ok 19st, czy przenienieść do piwnicy (14st)? Tak, ale glukozy używałem także do fermentacji i widać wyraźną różnice w porównaniu do cukru jeśli chodzi o smak Quote Share this post Link to post Share on other sites