Jump to content
Sign in to follow this  
takijiro

Wyeast 1318 - London Ale III

Recommended Posts

1318 - London Ale III?

 

From traditional London brewery with great malt and hop profile. True top cropping strain, fruity, very light, soft balanced palate, finishes slightly sweet.

 

Origin:

Flocculation: high

Attenuation: 71-75%

Temperature Range: 64-74° F (18-23° C)

Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV

 

Styles:

American Amber Ale

English Barleywine

English IPA

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Mild

Oatmeal Stout

Old Ale

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

Southern English Brown

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

Sweet Stout

 

 

 

Z tradycyjnego browaru Londyńskiego ze świetnym profilem słodu i chmielu. Szczep namnażający się w naprawdę wysokim stopniu, owocowy, bardzo lekki, delikatnie zbalansowany posmak na podniebieniu, zakończenie lekko słodkie.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: wysoka

Odfermentowanie: 71%-75%

Zakres temperatur: 64-74 F, 18-23 C

Tolerancja na alkohol: około 10%

 

Style:

American Amber Ale

English Barleywine

English IPA

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Mild

Oatmeal Stout

Old Ale

Scottish Export 80/-

Scottish Heavy 70/-

Scottish Light 60/-

Southern English Brown

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

Sweet Stout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, pisze tutaj ponieważ mam mały problem z tymi drożdżami, mianowicie:

zadałem nimi warkę piwa Świątecznego, burzliwa trwała 10 dni i z 17 Blg zeszło do 4. Zebrałem gęstwę do słoika zamiarem przeszczepienia i rozlałem piwo do butelek z dodatkiem glukozy do refermentacji. Po kilka godzinach zajrzałem do butelek, i ku mojemu zaskoczeniu zauważyłem w szyjkach pierścień drożdży przy powierzchni piwa. Jako że mam doświadczenie z infekcjami to wiem że to na bank nie to. Czemu więc drożdże znów powędrowały na górę? Czy to normalne? Pytam gdyż po raz pierwszy użyłem płynnych i nie wiem czy to normalne zachowanie u tego szczepu.

Z góry dzięki za odpowiedź :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten szczep jest dziwny. U mnie też wyczynia cuda w fermentorach, pływa sobie na górze, nie chce opaść, robi sobie tydzień przerwy podczas fermentacji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc właśnie, u mnie zakończył fermentację (bo ciężko mi uwierzyć że ruszy skoro z 17 zszedł aż do 4) i wcale się do opadnięcia na dno nie palił...chociaż w sumie może to i dobrze, dzięki temu z góry zebrałem bardzo dobrej jakości gęstwę, praktycznie gotowy starter, aż ze słoja wychodziły. Za to na samym dnie były drożdże marnej jakości, nie zaufałbym im.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ten szczep jest dziwny. U mnie też wyczynia cuda w fermentorach, pływa sobie na górze, nie chce opaść, robi sobie tydzień przerwy podczas fermentacji...

A powiedz mi, czy może też się tak zachowywały po zabutelkowaniu jak u mnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem bo już miałem butelkować po tygodniu ciszy a sobie wzięły i wystartowały. To zę te drożdże tak pływają to świetne jest wystarczy łyżką do nowej brzeczki przełożyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, pisze tutaj ponieważ mam mały problem z tymi drożdżami, mianowicie:

zadałem nimi warkę piwa Świątecznego, burzliwa trwała 10 dni i z 17 Blg zeszło do 4. Zebrałem gęstwę do słoika zamiarem przeszczepienia i rozlałem piwo do butelek z dodatkiem glukozy do refermentacji. Po kilka godzinach zajrzałem do butelek, i ku mojemu zaskoczeniu zauważyłem w szyjkach pierścień drożdży przy powierzchni piwa. Jako że mam doświadczenie z infekcjami to wiem że to na bank nie to. Czemu więc drożdże znów powędrowały na górę? Czy to normalne? Pytam gdyż po raz pierwszy użyłem płynnych i nie wiem czy to normalne zachowanie u tego szczepu.

Z góry dzięki za odpowiedź :D

To normalne. Też tak miałem. Z resztą w opisie widnieje: It is a true top cropping strain Prawdziwa górna fermentacja ;)

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to dzięki panowie, uspokoiliście mnie bo już się martwiłem że przez mój brak doświadczenia z płynnymi coś schrzaniłem. Jeszcze raz dzięki za wsparcie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest normalne dla tego szczepu dość mocne odfermentowanie??

stout 13blg zacierany 68°C zszedł do 1,5blg

 

Ponieważ był to eksperyment z przechowywaniem gęstwy

http://www.piwo.org/topic/2599-klubo-gospoda-miody-piwa-kwas-chlebowy/page__st__140#entry142399

to chciałbym wiedzieć czy to normalne czy też jakaś mutacja/infekcja etc

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim przypadku ( 2 warki , jedna na starterze z propagatora , a druga z gęstwy ) odfermentowały zupełnie standardowo, czyli do 3 i 3,5Blg . Zawsze mam odfermentowanie na tym poziomie ( tylko THG poszły jeszcze niżej ) Jedyne co mnie trochę zdziwiło , to bardzo spokojna i jednostajna fermentacja.

 

Natomiast cieszy mnie bardzo ,że ruszyła u Ciebie dość stara gęstwa. Mam 5 słoików z tymi drożdżami czekających na użycie od września :) Miały iść do kanału , ale chyba zaryzykuję jakiegoś stouta na nich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natomiast cieszy mnie bardzo ,że ruszyła u Ciebie dość stara gęstwa. Mam 5 słoików z tymi drożdżami czekających na użycie od września :) Miały iść do kanału , ale chyba zaryzykuję jakiegoś stouta na nich.

 

Byle ze starterem ;)

 

PS kiedyś kolega coder przestawiał listę żywotnosci drożdży gdzie belgijskie po nich angielskie były najtrwalsze, zaś pszeniczne i dolne najmniej trwałe.

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tradycyjnego browaru Londyńskiego ze świetnym profilem słodu i chmielu.

 

Szczep pochodzi z Boddingtons Strangeways Brewery, który to browar z Londynem wiele wspólnego nie miał, bo znajdował się w Manchesterze. Pozyskany został z dawnego browaru Whitbread przy Chiswell Street w Londynie, stąd zapewne nazwa.

 

Podobny cyrk jest z 1028 London Ale, które pochodzą z Worthington Brewery w Burton upon Trent, Staffordshire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy ktoś mi powie jak bardzo szybkie są te drożdże? tydzień temu nastawiłem stouta i z ok. 16°BLG doszedł do 6,5°BLG i niżej nie chce.... zastanawiam się czy by nie dodac trochę suchych by choc do 4° zeszło...

uprzedzając fft o drugiej w nocy nie było w planach :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi zeszły dość szybko z 12blg do 5blg w jakieś 4 dni, a teraz stoją na 5 i ani drgnie. Przejadły się czy co?? Chyba zostawię jeszcze z tydzień na burzliwiej.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa na tym szczepie całkiem sympatyczne, zasadniczo opis się zgadza. Niestety to co piszą koledzy wyżej to sama prawda. Drożdże te schodzą do pewnego poziomu Blg, co może się wydawać, że wstrzymują fermentację, a potem długooo dojadają. Dla cierpliwych ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie do osób z większym doświadczeniem z tym szczepem. Czy takie zjawisko jak na zdjęciach to efekt tych drożdży? Kłaczki zauważyłem po ok 3 godzinach od wlania startera. Na początku pomyślałem, że to może osady źle odfiltrowane po warzeniu, ale czytając ten temat skłaniałbym się że to drożdże i że wszystko jest ok.

Dla kolejnych użytkowników mniej doświadczonych wrzucam zdjęcie po 3 godzinach i po 3 dniach fermentacji (z czapką drożdży na powierzchni)

 

post-6830-0-29331000-1427887854_thumb.jpg

post-6830-0-84454600-1427887857_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, nie :) na pierwszym zdjęciu kłaczki nie były przylgnięte do ścianek, one pływały w całej toni. To było po 3 godzinach od wlania drożdży do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś mógłby o nich coś więcej napisać? Jakich efektów się spodziewać?

Z tego tematu wynika że są kapryśne, ale nikt nie pisze jakich efektów się spodziewać w końcowym piwie. W internecie też o nich skąpo.

Według opisu producenta bardzo uniwersalne, a i inne gatunki też podobno dają radę. Planuję wykorzystać je między innymi do Fesa i Porteru Angielskiego.

Może jakieś małe porównanie do popularniejszych S-04, czy London ale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.