Jump to content
Sign in to follow this  
mat

Belgian Black IPA

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

 

Mając na stanie gęstwę ( jaką? czytajcie dalej :) trzecie pokolenie) postanowiłem troszkę poeksperymentować jak to mam w zwyczaju :) A mianowicie postanowiłem uwarzyć klasyczne CDA..... ktoś pewnie pomyśli, gdzie tu eksperyment. Klasyczne CDA, nic nadzwyczajnego. Wszystko wydaje się jak najbardziej na miejscu, gdyby nie to, że postanowiłem fermentować piwko drożdżami WLP500 (Belgian Abbey). Nie wiem czy eksperyment wypali, zapowiada się bardzo ciekawie. Przeglądając polskie fora piwowarskie, aż dwa, wnioskuję, że może to być to pierwsze Belgian Black IPA uwarzone w Polsce, albo jedne z niewielu :). Co do zasypu i chmielenia wygląda toto następująco:

 

Skład:

- Słód Pale Ale 5 kg

 

- Słód Carafa II Special 0,5 kg

 

- Słód Crystal 150 EBC 0,5 kg

 

- Słód Victory 0,3 kg

 

- Chmiel Iunga 60 g

- Chmiel CTZ 45 g

- Chmiel Galaxy 45 g

- Drożdże WLP500 Trappist Ale (cała gęstwa (uprzednio przemyta) po Belgian Dubbel IPA. Trzecie pokolenie.)

 

Zacierania "na wytrawnie".

64C -> 50 min.

72C -> 15 min. -> podgrzewając zacier do wygrzewu, dodałem słód Carafa II Special

78C -> 5 min.

 

Chmielenie:

 

60' -> Iunga 40 g

30' -> Iunga 20 g

0' -> CTZ 20 g oraz Galaxy 20 g

 

Piwo na cichą fermentację podzielę na dwie równe części (po ok 10 l). Każda trafi do osobnego baniaka plus 25 g CTZ do pierwszego oraz 25 g Galaxy do drugiego.

 

Co sądzicie o takie eksperymencie? Może ktoś z was wcześnie uwarzył coś podobnego?

 

Aha, byłbym zapomniał. OG = 15 blg.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka już poczyniona:). Scooby w swoim CDA własnie daje 0,5 kg karmelowego. Ponoć piwko jest bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety piwko się przegazowało :(

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie się nie wypowiem. Nie miałem kiedy dokładnie zdegustować (urlop), a teraz troszkę mnie poskładało :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i co wyszło z tego eksperymentu?

 

Przegazowane piwo dość łatwo można odgazować, jeśli mamy trochę czasu i chęci :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedno komercyjne belgian black ipa piłem i sama koncepcja takiego piwa bardzo mi odpowiada.

 

Tak mała ilość chmielu przebiła się w ogóle przez te wszystkie karmele, paloności i drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unholy Monk z browaru Summer Wine. Pierwsza butelka mi weszła znakomicie, jak piłem kolejną to już aromat chmielowy zdążył osłabnąć więc czuję spory niedosyt.

 

Warzę teraz na belgach, jak mi się nie wda żadna infekcja w kolejnych warkach, to w październiku spróbuję uwarzyć coś w tym stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.