mat 27 1 Items Posted April 30, 2014 (edited) Witam wszystkich Mając na stanie gęstwę ( jaką? czytajcie dalej trzecie pokolenie) postanowiłem troszkę poeksperymentować jak to mam w zwyczaju A mianowicie postanowiłem uwarzyć klasyczne CDA..... ktoś pewnie pomyśli, gdzie tu eksperyment. Klasyczne CDA, nic nadzwyczajnego. Wszystko wydaje się jak najbardziej na miejscu, gdyby nie to, że postanowiłem fermentować piwko drożdżami WLP500 (Belgian Abbey). Nie wiem czy eksperyment wypali, zapowiada się bardzo ciekawie. Przeglądając polskie fora piwowarskie, aż dwa, wnioskuję, że może to być to pierwsze Belgian Black IPA uwarzone w Polsce, albo jedne z niewielu . Co do zasypu i chmielenia wygląda toto następująco: Skład: - Słód Pale Ale 5 kg - Słód Carafa II Special 0,5 kg - Słód Crystal 150 EBC 0,5 kg - Słód Victory 0,3 kg - Chmiel Iunga 60 g - Chmiel CTZ 45 g - Chmiel Galaxy 45 g - Drożdże WLP500 Trappist Ale (cała gęstwa (uprzednio przemyta) po Belgian Dubbel IPA. Trzecie pokolenie.) Zacierania "na wytrawnie". 64C -> 50 min. 72C -> 15 min. -> podgrzewając zacier do wygrzewu, dodałem słód Carafa II Special 78C -> 5 min. Chmielenie: 60' -> Iunga 40 g 30' -> Iunga 20 g 0' -> CTZ 20 g oraz Galaxy 20 g Piwo na cichą fermentację podzielę na dwie równe części (po ok 10 l). Każda trafi do osobnego baniaka plus 25 g CTZ do pierwszego oraz 25 g Galaxy do drugiego. Co sądzicie o takie eksperymencie? Może ktoś z was wcześnie uwarzył coś podobnego? Aha, byłbym zapomniał. OG = 15 blg. Edited April 30, 2014 by mat Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted May 1, 2014 Za dużo karmelowego, będzie ciężkie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted May 1, 2014 Warka już poczyniona:). Scooby w swoim CDA własnie daje 0,5 kg karmelowego. Ponoć piwko jest bardzo dobre. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted June 22, 2014 (edited) Niestety piwko się przegazowało Edited June 22, 2014 by mat Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted June 22, 2014 W smaku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted June 22, 2014 Na razie się nie wypowiem. Nie miałem kiedy dokładnie zdegustować (urlop), a teraz troszkę mnie poskładało Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted September 4, 2014 No i co wyszło z tego eksperymentu? Przegazowane piwo dość łatwo można odgazować, jeśli mamy trochę czasu i chęci . Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted September 4, 2014 Jedno komercyjne belgian black ipa piłem i sama koncepcja takiego piwa bardzo mi odpowiada. Tak mała ilość chmielu przebiła się w ogóle przez te wszystkie karmele, paloności i drożdże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted September 4, 2014 Co to było konkretnie za piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted September 4, 2014 Unholy Monk z browaru Summer Wine. Pierwsza butelka mi weszła znakomicie, jak piłem kolejną to już aromat chmielowy zdążył osłabnąć więc czuję spory niedosyt. Warzę teraz na belgach, jak mi się nie wda żadna infekcja w kolejnych warkach, to w październiku spróbuję uwarzyć coś w tym stylu. Quote Share this post Link to post Share on other sites