Jump to content
Grog

Premium Bitter

Recommended Posts

W długi weekend planuję uwarzyć bittera wg receptury z CentrumPiwowarstwa z zestawu który własnie dotarł.

http://www.browar.bi...m_bitter_12_blg

Myślę jednak nad pewnymi modyfikacjami. Zasyp wygląda następująco:

 

2,1 kg Monachijski

0,85 kg Pilzneński

0,8 kg Wiedeński

0,25kg Steinbach Karmelowy ciemny

 

Docelowo 12blg przy 20l (przy mojej wydajności raczej nie do osiągnięcia)

Instrukcja mowi o zacieraniu z trzema przerwami - 53,62,72 + mash out

Zdecyduję się pewnie na infuzje zamiast podgrzewania, a to wiąże się z pytaniem - od jakiej ilości wody rozpocząć?

przy 2,2 l/kg zasypu skończę z ok 16,4 l po trzeciej przerwie, mash out dogrzeję palnikiem. W miedzyczasie spadki temperatury też będę korygował palnikiem.

 

Czy 16l pierwszej (?) brzeczki nie będzie za dużą ilościa, która ograniczy mi też ilość wody do wysładzania i obniży znacznie wydajność ?

 

Chmielenie

60' Magnum 12,5%aa 30g

10' Spalt Spalter 4,2%aa 20g

 

Nie mam pojęcia co to za chmiel (Spalt), mam w zapasie jeszcze EKG i Fuggles. Zastąpić ? Zwiększyć ilości na aromat ?

 

Drożdze:

Tradycyjny juz problem z wyborem. Intrukcja wspomina o S-04 lub 1968 Wyeast London ESB Ale - nie mam żadnych z nich.

W opisie na stronie wymienione zupełnie inne drozdzaki - Danstar Nottingham, Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeast, Safale US-05, Brewferm Top 6 g (2 opak.), MauriBrew ALE - Y514, Wyeast XL 1056 American Ale, Wyeast XL 1084 Irish Ale,Wyeast XL 1275 Thames Valley Ale.

 

Na stanie mam:

Danstar Nottingham

Danstar Bry-97

British Ale M07 Mangrove Jack's Craft Series 10 g

Burton Union Ale M79 Mangrove Jack's Craft Series 10 g

 

które polecacie?

 

Dodatki:

10' mech irlandzki 5g

nie znam parametrów wody na której będę warzyć, podejrzewam jednak stosunkowo niską twardość, spróbuję jeszcze zdobyć te dane. Sypać gips ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do drożdżaków to ja jestem bardzo zadowolony z Danstarków. Bardzo fajnie odfermentowują i zbijają się na dnie. Po refermentacji piwo też bardzo klarowne w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam pojęcia co to za chmiel (Spalt), mam w zapasie jeszcze EKG i Fuggles. Zastąpić ? Zwiększyć ilości na aromat ?

Spalt jest niemieckim chmielem (magnum tez) i zupełnie nie pasuje do bittera. Zastąp go ok. 20g EKG. Prawdę mówiąc to zasyp też zupełnie nie pasuje do stylu, jak możesz to zastąp monachijski, pilzeński i wiedeński słodem pale. Z tych drożdży które masz moższ użyć każde z wyjątkiem BRY-97 ten zupełnie tu nie pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie za dużo monachijskiego/wiedeńskiego, można zrobić na mieszance pilzneński/monach ale raczej w innej proporcji, chociaż z drugiej strony jak sprzedają taki zestaw to na pewno go przetestowali i wyszedł dobrze.

Według mnie też za mało chmielu na smak i aromat, daj EKG lub Fuggles z 25g na 15min i 25g na 5 min.

Z drożdży to M79 chyba są typowo do bittera, chociaż nie używałem.

Dodaj z 5g gipsu, nie powinno zaszkodzić nawet jak nasz więcej siarczanów niż chlorków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie za dużo monachijskiego/wiedeńskiego, można zrobić na mieszance pilzneński/monach ale raczej w innej proporcji, chociaż z drugiej strony jak sprzedają taki zestaw to na pewno go przetestowali i wyszedł dobrze.

Według mnie też za mało chmielu na smak i aromat, daj EKG lub Fuggles z 25g na 15min i 25g na 5 min.

Z drożdży to M79 chyba są typowo do bittera, chociaż nie używałem.

Dodaj z 5g gipsu, nie powinno zaszkodzić nawet jak nasz więcej siarczanów niż chlorków.

 

Szczerze mowiąc zasyp tez mnie troche zastanawiał. Zdecydowałem się jednak na niego, bo chciałem poeksperymentowac z piwami opartymi o cos innego niz pale ale czy pilznenski, wierzac ze chlopaki z centrum piwowarstwa wiedza co robia :)

Samego zasypu nie będę raczej modyfikować, zwłaszcza ze w planie mam tez warkę oparta w 90%-100% o pale ale.

Z chmielami zrobię tak jak piszecie - zostanie magnum a spalta zastapie EKG w wiekszej ilosci.

 

Co do drożdży - tez skłaniam się ku M79, ale jeżeli ten bitter to nie bitter to może nie ma sensu używac drożdży do bittera ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O profilu smakowym piwa decydują głównie drożdże więc wg mnie jak najbardziej ma sens :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzono.

Do gotowania trafilo ok 25g EKG i 25g Fuggle w dwóch porcjach na 16 i 6 min (Magnum na goryczkę)

Do tego jakieś 4g gipsu i trochę nawodnionego mchu irlandzkiego.

Do wiadra poleciały Mangrove Jack's M79 Burton Union Yeast

Temperatura otoczenia przy fermentacji - ok 18st.

 

Po ok. 2 tyg fermentacji, niewiele ponad 2blg - butelkowanie ładnego już bardzo klarownego piwa.

Nie byłbym sobą, gdybym po tygodniu nie otworzył pierwszej butelki dla testów.

Nagazowanie jak na razie fajne (ok 110g cukru na 19,5l), piwo treściwe,

 

Co jednak mnie mocno zaskoczyło to zapach - mocno owocowy, właściwie to chyba truskawki.

Z opisu drożdży wynika ze teoretycznie mogą wytwarzać niewielkie ilości estrów owocowych, jednak w moim piwie truskawkowość jest na prawdę mocna.

 

Nie mam absolutnie żadnego doświadczenia z brytyjskimi chmielami - czy to może też być po części ich zasługa ? a może za wysoka temp. fermentacji albo jakaś specyficzna infekcja ?

Ten zapach nie należy może do nieprzyjemnych, ale nie do końca pasuje mi do tego co miałem nadzieję osiągnąć.

Czy to wynik jakiegoś błędu? albo tak właśnie miało być? A może po prostu ułoży się z czasem ?

 

Dodam, że to pierwsze piwo warzone w nowym miejscu, w zupełnie innych niż do tej pory warunkach - było trochę problemów z osiągnięciem odpowiednio wysokich temperatur przy zacieraniu (problemy z dogrzewaniem na kuchence elektrycznej) a samo gotowanie mocno wspomagane było grzałką zanurzeniową 2 kW

Edited by Grog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapach truskawek pochodzi z estrów (to chyba mrówczan etylu). A drożdże produkują estry. Jeżeli było ich za mało, poddane stresowi produkują niepożądane efekty uboczne. Temperatura otoczenia jest mało istotna, ważniejsza jest temp. fermentacji (która na początku potrafi być wyższa o 2-4 st., wtedy też przetwarzane są duże ilości cukru z brzeczki). Niepotrzebnie tak szybko butelkowałeś, drożdże po zjedzeniu cukrów mogły zutylizować produkty uboczne fermentacji.

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapach truskawek pochodzi z estrów (to chyba mrówczan etylu). A drożdże produkują estry. Jeżeli było ich za mało, poddane stresowi produkują niepożądane efekty uboczne. Temperatura otoczenia jest mało istotna, ważniejsza jest temp. fermentacji (która na początku potrafi być wyższa o 2-4 st., wtedy też przetwarzane są duże ilości cukru z brzeczki). Niepotrzebnie tak szybko butelkowałeś, drożdże po zjedzeniu cukrów mogły zutylizować produkty uboczne fermentacji.

 

Dodałem standardowo całą saszetkę sucharków (11g), wcześniej uwodnionych. Brzeczka schłodzona była do ok.23st. i po zadaniu drożdżami przeniesiona do 18st. Nie wiem niestety po jakim czasie ruszyła fermentacja. Możliwe, że na początku rzeczywiście przekroczyła te 21-22st.

A co do utylizacji produktów fermentacji - czy taka nie zachodzi juz po zabutelkowaniu ?

 

A te 110 gram cukru to spora ilość. Na bittera to z 60/70 gram.

 

Zdaję sobie sprawę, to było jednak świadome posunięcie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co do utylizacji produktów fermentacji - czy taka nie zachodzi juz po zabutelkowaniu ?

Drożdże najpierw biorą się za cukry proste- te najłatwiejsze. Potem, kiedy je zużyją biorą się produkty uboczne fermentacji np. aldehyd octowy. Kiedy posprzątają po sobie, zaczynają zbijać się w większe grupy (kłaczkowanie/flokulacja) i opadają na dno. Cechy te są różne w zależności od szczepu. Procesy te przenikają się między sobą i nie ma wyraźnej granicy pomiędzy nimi. Utylizacja produktów ubocznych fermentacji może zachodzić w butelkach, tylko może zabrać to więcej czasu, bo drożdży mniej, niższa temp. i surowce trudniejsze do rozłożenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.