Jump to content
Sign in to follow this  
takijiro

Wyeast 1187 - Ringwood Ale?

Recommended Posts

1187 - Ringwood Ale?

 

 

Great yeast strain with unique fermentation and flavor characteristics. Distinct fruit ester and high flocculation provide a malty complex profile, also clears well. Thorough diacetyl rest is recommended after fermentation is complete.

 

Origin:

Flocculation: High

Attenuation: 68-72%

Temperature Range: 64-74F, 18-23C

Alcohol Tolerance: 10% ABV

 

Styles:

American IPA

American Stout

Fruit Beer

Mild

Oatmeal Stout

Southern English Brown

 

 

 

Świetny szczep drożdży z unikatową charakterystyką fermentacji i smaku. Znaczne estry owocowe i wysoka flokulacja dają kompleksowy profil słodowy, a także dobrze się klarują. Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: wysoka

Odfermentowanie: 68%-72%

Zakres temperatur: 64-74 F, 18-23 C

Tolerancja na alkohol: 10%

 

Style:

American IPA

American Stout

Fruit Beer

Mild

Oatmeal Stout

Southern English Brown

Share this post


Link to post
Share on other sites
1187 - Ringwood Ale?

 

Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji.

Czy mogę prosić o wytłumaczenie, o co chodzi?

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
1187 - Ringwood Ale?

 

Zalecana jednak jest przerwa diacetylowa po zakończonej fermentacji.

Czy mogę prosić o wytłumaczenie' date=' o co chodzi?

 

pzdr

flood[/quote']

Zdaje się, chodzi o to, żeby podnieść na końcu, na dobę, temperaturę fermentacji do 24 stopni, coby pozbyć się diacetylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z drugiej strony 230 zł to sporo pieniędzy?

A jak myślicie czy można rozciągnąć 230zł troszkę i za niewiele więcej pieniędzy uzbierać sprzęt na którym można wykonać pierwsze zacieranie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czytałem na browamatorze,że problematyczne,uwarzyłem pewnie z 10 piw na nich i z żadnym nie miałem problemu,no chyba ,.że kogoś martwi że mu słabo odfermentowało,ale chyba w tych drożdżach o to chodzi.mi z 10-11 blg średnio odfermentowało do 3.

eksperymentalnie z 8,5 zacieranych tylko w 71 C odfermentowało do 4 z czego jestem bardzo zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie jakie komercyjne piwa są robione na tych drożdżach.

 

 

 

Osobiście planuję nastawić na nich Oatmeal Stouta .Zastanawiam się co ciekawego jeszcze można zrobić.

Edited by suchy3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brown Ale, Brown Porter.

 

Ten szczep kiedyś nazywał się Swedish Porter, więc do porterów angielskich (czyli szwedzkich :smilies:) będzie jak znalazł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dają bardzo dużo owocowych estrów, czyli pasują do piw, w których owe są pożądane.

 

Wg mnie raczej trudne drożdże. Ponoć zyskują przy fermentacji w otwartym fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dają bardzo dużo owocowych estrów, czyli pasują do piw, w których owe są pożądane.

No właśnie dlatego mnie zainteresowały ,Porter może później a fruit beer na drugi ogień- ciekawa uwaga z tym otwartym fermentorem ,trochę boję się muszek ale od czego są pieluchy :smilies:

Edited by suchy3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na nich brown ale, PA i stouta owsianego który wyszedł nieźle i nawet coś tam kiedyś wygrał. Drożdże odpowiednie do piw karmelowych, słodowych i wg mnie nisko chmielowych (IPA nie wyszło jak powinno) i dokładnie jak w opisie, dają nuty owocowe pożądane np w stoutach czy fruit beer'ach,

piwa na nich będą miały charakter raczej damski niż męski :) i bardzo dobrze same się klarują

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na nich brown ale, PA i stouta owsianego który wyszedł nieźle i nawet coś tam kiedyś wygrał. Drożdże odpowiednie do piw karmelowych, słodowych i wg mnie nisko chmielowych (IPA nie wyszło jak powinno) i dokładnie jak w opisie, dają nuty owocowe pożądane np w stoutach czy fruit beer'ach,

piwa na nich będą miały charakter raczej damski niż męski :) i bardzo dobrze same się klarują

 

Co było nie tak z IPA? Po opisie, brzmi jakby to były całkiem niezłe drożdże, jeżeli chce się osiągnąć owocowość i pełnie smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do IPA najczęściej wybiera się drożdże o neutralnym, wytrawnym profilu (np. 1056), żeby nie przykrywać aromatu chmielowego. W IPA jest ważny chmiel, resztę się tak dobiera żeby podkreślić jego walory.

 

//Na Homebrewtalk jeden z użytkowników napisał, że drożdże lubią tlen i powinno się zadać nieco więcej gęstwy niż standardowo link .

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.