Marcrac 6 Posted April 29, 2014 Nadszedł czas na prawdziwie kremowe stouty w domy, więc zacząłem rozglądać się za tradycyjnym wyspiarskim systemem do wyszynku. Mam pytanie czy ktoś używa angielskiej pompy (beer engine) z kegami cornelius ? Dziękuje za wszelkie wskazówki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
eslord 18 1 Items Posted April 29, 2014 Wypijesz kega w 3-4 dni ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted April 29, 2014 http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?t=4892 Może pomyśl nad czymś takim. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted April 29, 2014 a może po prostu użyć mieszanki spożywczej (70% N2 30% CO2) do wyszynki, albo samego azotu i nie trzeba nic kombinować z pompą. Nie wiem po co wywarzać otwarte drzwi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcrac 6 Posted April 29, 2014 Wypijesz kega w 3-4 dni ? Masz na myśli utlenienie ? Przy pompie nie ma możliwości wypchnięcia piwa przez CO2 ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted April 29, 2014 Wypijesz kega w 3-4 dni ? Masz na myśli utlenienie ? Przy pompie nie ma możliwości wypchnięcia piwa przez CO2 ? Pompa piwo pompuje, czyli zasysa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted April 29, 2014 a może po prostu użyć mieszanki spożywczej (70% N2 30% CO2) do wyszynki, albo samego azotu i nie trzeba nic kombinować z pompą. Nie wiem po co wywarzać otwarte drzwi. W taki sam sposób gazować piwo jak w przypadku CO2?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcrac 6 Posted April 29, 2014 (edited) Tak to wiem, że zasysa. Źle sformułowałem pytanie z tym "wypchnięciem" Kombinuje czy nie było by możliwości dobijać kega dwutlenkiem, aby nie utleniać piwa przy kilkudniowym opróżnianiu zawartości. Edited April 29, 2014 by Marcrac Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted April 29, 2014 taki sam sposób gazować piwo jak w przypadku CO2?? jeżeli używasz mieszanki to tak, jeżeli czystego azotu, to najpierw CO2, albo refermentacja Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted April 29, 2014 Do wyszynku nie jest potrzebny jakiś specjalny kran?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted April 29, 2014 Do wyszynku nie jest potrzebny jakiś specjalny kran?? Najprostszy, najlepiej bez kompensatora. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcrac 6 Posted April 29, 2014 Ok, znalazłem. Wklejam, jeśli kogoś interesuje temat: Pomysł Leszcza (na mieszankę) też pewnie ciekawy, pewnie spróbuję jak zdobędę dodatkową butlę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted April 29, 2014 Ok, znalazłem. Wklejam, jeśli kogoś interesuje temat: Pomysł Leszcza (na mieszankę) też pewnie ciekawy, pewnie spróbuję jak zdobędę dodatkową butlę. Mieszanki biogon i azot są dostępne w innych butlach, z innym zaworem, do tego potrzebujesz reduktora do azotu lub przejściówki na zawór z gwintu azot > CO2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysmis 4 Posted April 30, 2014 mi w Krakowie udało się kupić mieszankę 80-20 w normalnej butli co2 5kg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moon 10 Posted April 30, 2014 Ktoś wie gdzie mieszankę można kupić w Warszawie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted April 30, 2014 mi w Krakowie udało się kupić mieszankę 80-20 w normalnej butli co2 5kg. Gdzie? Cena tez jest wazna? :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted April 30, 2014 We Wrocławiu mieszanką spożywczą 70/30 nabijają zwykłe butle od CO2, nie ma z tym problemu Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysmis 4 Posted April 30, 2014 mi w Krakowie udało się kupić mieszankę 80-20 w normalnej butli co2 5kg. Gdzie? Cena tez jest wazna? :-) Zakopiańska 58 koło Castoramy, butla 5 kg + gaz - 250 zł Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted May 1, 2014 a ile za sam gaz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysmis 4 Posted May 1, 2014 coś koło 65zł, ale nie jestem pewny bo razem z butlą kupiłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted May 1, 2014 Na ile beczek starczy mieszanka przy zastosowaniu refermentacji?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
moon 10 Posted May 1, 2014 Jak by ktoś szukał mieszanki (i nie tylko) w Warszawie to jest tu... http://www.kamino.pl/ Jeszcze nie wiem jakie ceny. Najpierw zrobię kegator a później będę działał dalej ale efekt jest imponujący... Quote Share this post Link to post Share on other sites