Jump to content
zasada

Polypin - czyli wyszynk z kanisterka

Recommended Posts

W ofercie jednego ze sklepów zauważyłem takie urządzenie.

Pojawiają mi się dwa pytania:

1. Czy ktoś z forumowiczów korzysta i może coś powiedzieć na jego temat. Wyszukiwarka nie zwraca nic na hasło Polypin.

2. Czy przypadkiem nie można by było wykorzystać do podobnego procederu zwykłego kanistra na wodę, który jest tańszy o 1/3 - 2/3 w zależności od modelu.

edit: doprecyzowanie tematu

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to koniecznie musi być miękkie? Moze starczy taki

 

http://allegro.pl/zbiornik-na-wode-20l-karnister-kanister-z-kranem-i4172220999.html

 

Twardy łatwiej ustawić gdzie się chce. Tylko wg mnie, jeśli nie zlejemy całego w krótkim czasie, poziom nagazowania piwa będzie spadał wraz ze spadkiem poziomu i ciśnienia wewnątrz. Dodatkowo ciężko zgadnąć ile taki baniak wytrzyma. Bo 60g cukru do refermentacji(jak w instrukcji do polypina) to jednak dla wielu piw o wiele za mało, a strach sypać więcej

Ale pomysł ciekawy, rozlew piwa zająłby mi 10minut, w tym zawarłby się czas potrzebny na odkażenie i przygotowanie syropu z cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, czyli jak widzę punkt 2 rozwinięty na kilka długości, punkt pierwszy cicho, cicho, cichuteńko...

Ktoś korzystał, korzysta z takich patentów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hej.

z tego co mi się wydaje to jest jak by cask.

podstawowa różnica polega na tym że nie drewniany. Najwieksza zaleta cask'a to fakt że piwo tam dojrzewa lub leżakuje jak kto woli. I w tym miZłośnicy dopatrując się największej jego zalety.

ale wracając do tematu .

musi być miękki bo inaczej będziesz musiał rozszczelnia ci aby z niego wylatywało piwo.

kolejną sprawą jest nasycenie któr W cask'ach zawsze jest niskie dlatego tego mówi się że cask'i są typowe do angielskich piw które charakteryzują się niewysokim nasyceniem.

kolejna sprawa to fakt że powinno go się opróżnić w dniu rozszpunotowania. Więc rozmiar mnie nie przekonuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kolejna sprawa to fakt że powinno go się opróżnić w dniu rozszpunotowania. Więc rozmiar mnie nie przekonuje.

Dlatego widzę jego zastosowanie w sumie tylko w opcji grillowej - przynoszę zamiast dwóch skrzynek butelek, jeden pojemnik i koleżeństwo popija, a pod koniec może nawet wysysa.

Kolega ma sprzęt karawaningowy, zapytam go czy pożyczy pojemnik na wodę i zrelacjonuję efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak teraz myślę to piwo by sie nie zepsuły w takim buklaku bo nie ma dostępu powietrza(chyba ze powrotne z kurka) ale wysycenie będzie spadać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czy ciśnienie refermentacji nie będzie wypychać piwa nawet z twardego baniaka? W końcu z drewnianych beczek wypycha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drewniane cask'i sie rozszczelnia lub pompuje ręczna pompką.

Tak, CO2 będzie do pewnego czasu kompensować upływ objętości co zaowocuje stopniowym zmniejszeniem nasycenia co2 piwa a o tym była juz dyskusja wyżej

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://allegro.pl/ka...4185836857.html znalazłem taki 5l. Chyba spróbuje. Pod taki kanisterek można podłączyć pompe http://www.jimsbeerk...opic.php?t=4892

Podziel się efektami.

Z pewnością. Chcę to podłączyć pod jakąś pompe, tylko nie nie mam pomysłu skąd wziąć. W polsce może być ciężko.

https://www.rvadenver.com/164584570020345rva.jpg - nie wie ktoś gdzie takie coś dostać w pl?

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z pewnością. Chcę to podłączyć pod jakąś pompe, tylko nie nie mam pomysłu skąd wziąć. W polsce może być ciężko.

 

https://www.rvadenve...70020345rva.jpg - nie wie ktoś gdzie takie coś dostać w pl?

 

 

Proszę bardzo: pompa ręczna

 

Jeszcze jakby się udało wymienić rurkę na łabędzią szyję i na końcówce dać sparkler, to mamy prawie ale pump ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zachodzie często wykorzystywane jako domowa pompa do piwa http://www.homebrewt...-engine-348750/ :)

Taki system małej pojemności można połączyć z ideą cask'a czyli beczki do dojerzewania i wyszynku zarazem - ja to widzę w połączeniu z 5-litrowymi butelkami po wodzie źródlanej, róznymi małymi beczkami do kiszenia, butlami po wodzie 5 gal (19L).

 

Podoba mi się perspektywa przelania piwa po 7 dniach burzliwej "na cichą do wyszynku", dodania karuku/żelatyny, małej ilości cukru i zapomnieniu o nim do czasu wyszynku z angielskiej pompy. I to bez butli c02, reduktora, kegeratora, corneliusów i specjalnych węży...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Proszę bardzo: pompa ręczna

 

Jeszcze jakby się udało wymienić rurkę na łabędzią szyję i na końcówce dać sparkler, to mamy prawie ale pump ;)

Pompa zamówiona, dry stout uwarzony:) Za kilka tygodni pierwsze testy.

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Proszę bardzo: pompa ręczna

 

Jeszcze jakby się udało wymienić rurkę na łabędzią szyję i na końcówce dać sparkler, to mamy prawie ale pump ;)

Pompa zamówiona, dry stout uwarzony:) Za kilka tygodni pierwsze testy.

jak się taką pompę podłącza? nie widzę na foto-czy jest tam jakiś gwint wew lub zewn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie, czy ktoś z Was kupował, albo wie gdzie można kupić w Polsce sparkler. Moja partyzancka pompka do piwa niedługo ujrzy światło dzienne, ale brakuje mi tego elementu do pełni szczęscia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie, czy ktoś z Was kupował, albo wie gdzie można kupić w Polsce sparkler. Moja partyzancka pompka do piwa niedługo ujrzy światło dzienne, ale brakuje mi tego elementu do pełni szczęscia.

Też się nad tym zastanawiam. Chyba pozostanie zrobić samemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm, właśnie tylko z czego? może końcówka od spryskiwacza do roślin. Jak coś wymyślisz daj znać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.