Jump to content
Przem0

Browar "Nachmielone Grabie"

Recommended Posts

Zaczynam moje zapiski :)

 

Może będzie ciekawiej zaczynając od R.I.S. ' a :)

 

Warka # 34 R.I.S. 28 Blg

 

Zasyp:

4,50 kg Pale Ale (5,5 EBC)

4,50 kg Pilzneński (3,2 EBC)

0,70 kg Carafa III (Weyermann) (1034,3 EBC)

0,50 kg Pszeniczny (3,0 EBC)

0,45 kg Special B Malt (354,6 EBC)

0,25 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)

0,25 kg Castle Malting Biscuit (50,0 EBC)

0,25 kg Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC)

0,25 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC)

0,10 kg Fawcett Pale Chocolate (630,0 EBC)

 

Zacieranie:

- 70* , 90 minut

 

Gotowanie 80 minut

 

Chmielenie:

- Tomahawk FWH - 30 g

- Tomahawk gotowanie 60 minut - 40g

 

Drożdże - gęstwa s-04 po ESB

 

Fermentacja:

Planuje 3 tygodnie burzliwej i jakieś 4 miesiące w szklanym balonie z płatkami dębowymi.

 

 

Po pięciu dniach fermentacji Blg zeszło do 11,2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 35 Kölsch 12 BLG

 

4 kg Pilzneński Bruntal

0,6 kg Monachijski Typ 1

0,35 kg Pszeniczny

 

Zaczieranie:

- 52* 10 minut

- 64* 55 minut

-72* 20 minut

- 78* mash out

 

Gotowanie 80 minut

 

Chmielenie:

- 10 g Perle, Magnum 5g FWH 80 Minut

- 10g Perle 30 minut

-5g Perle 1 minuta

 

Drożdże - Wyeast Labs 2565 KOLSCH mnożone na mieszadle 700ml

 

2 tygodnie fermentacji burzliwej

3 dni cichej z dodatkiem żelatyny

 

Zabutelkowane 23 litry, nagazowanie 2,5 v.

Edited by Przem0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 36 ALT 13 BLG

 

Zasyp:

 

- pilzneński Bruntal 3 kg

- monachijski typ 1 1,5 kg

- caramunich typ 1 0,3 kg

- caramunich typ 2 0,15 kg

- carafa typ 3 50g

 

Chmielenie:

- 20g FWH 80' Perle

- 20g 60' Perle

- 20g 30' Perle

- 5g 0' Perle

 

Drożdże Kolsch 2565 .

 

Fermentowane w 16 stopniach przez 12 dni. Przelane na cichą na 5 dni, po schłodzeniu do 5 stopni walna żelatyna na 3 dni.

 

Poziom nagazowania 2,4 V.

 

Świeże piwo było zbyt słabo ułożone. Po 6 tygodniach w butelkach jest lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saison uwarzony wspólnie z Pepek84 dnia 16.07

 

40L, 13,5 BLG, 27,6 IBU,

Zasyp:

 

- pilzneński Bruntal 6,4 kg

- pszeniczny 0,8 kg

- karmelowy Crystal Castle Malting 0,48 kg

- cara-pils 0,32 kg

- Biscuit Castel Malting 0,25 kg

- Abbey Castel Malting 0,25 kg

 

Chmielenie :

- 60g FWH 60' Hallertau

- 30g 30' Hallertau

- 20g Curacao ok 3'

- 0,5l Miód Akacjowy 1'

- 10g 0' Cascade DE

 

Drożdże:

Weyast 3711 French Saison z karuzeli 0,8 l.

 

Całość podzielona na dwa fermentory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 37 American Wheat 11,5 BLG

 

24L, 19 IBU, Wydajność 80%.

 

Zasyp:

- pilzneński Bruntal 2kg

- pszeniczny 2kg

- płatki żytnie 0,4 kg

- monachijski typ 1 0,25 kg

- płatki ryżowe 0,25 kg

 

Zacieranie w 67 stopniach 90 minut, mash out 78 10 minut.

 

Chmielenie:

- 10g Chinook FWH 70'

- 10g Centennial 10'

- 20g Centennial 0'

 

Drożdże Kolsch 2565 przełożone z wiadra po ALT.

Fermentacja w 16 stopniach, przed rozlaniem schłodzone do 7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 38 AIPA BLG 14, warzone 13.06.2014

 

26L, 48 IBU, wydajność 82%.

 

Zasyp:

- pilzneński Bruntal 4,5kg

- monachijski typ 1 0,9kg

- cara-pils 0,25kg

- karmelowy 30 0,25kg

 

Zacieranie: 20 minut w 50 stopniach, 75 minut w 66 stopniach, mash out 10 minut w 78.

 

Chmielenie:

- 10g Centennial FWH 80'

- 15g Centennial 60'

- 30g Centennial 15'

- 30g Centennial 5'

- 30g Centennial 1'

- 40g Centannial chmielenie na zimno 4 dni

 

Drożdże s04 gęstwa.

Fermentacja 11 dni w 16 stopniach, cicha 4 dni w 12 stopniach, przed rozlewem schłodzone do 7 stopni.

Poziom nagazowania 2,3v.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 39 Brown Ale 12,5 BLG,

 

24l, 25 IBU, 38 EBC, wydajność 80%

 

Zasyp:

- Pale Ale 4kg

- Biscuit 0,25kg

- Cara Gold 120 0,25kg

- płatki owsiane 0,25kg

- Crystal 150 0,20kg

- czkoladowy1200 0,1kg

- czekoladowy 400 0,1kg

 

Chmielenie:

- 30g Fuggle FWH 60'

- 20g EKG 15'

 

Drożdże gęstwa s04.

Fermentacja 14 dni w 16 stopniach, przed rozlewem schłodzone do 7 stopni.

Nagazowanie 2v.

 

Piwo po trzech tygodniach w butelkach mętne.Aktem desperacji otworzyłem każdą i wlałem po 3ml żelatyny wcześniej rozpuszczonej w wodzie.

Po tym zabiegu piwo jest klarowne ale trudno przelać bez osadu do szklanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.