Przem0 22 1 Items Posted April 28, 2014 Zaczynam moje zapiski Może będzie ciekawiej zaczynając od R.I.S. ' a Warka # 34 R.I.S. 28 Blg Zasyp: 4,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 4,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,70 kg Carafa III (Weyermann) (1034,3 EBC) 0,50 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 0,45 kg Special B Malt (354,6 EBC) 0,25 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 0,25 kg Castle Malting Biscuit (50,0 EBC) 0,25 kg Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC) 0,25 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) 0,10 kg Fawcett Pale Chocolate (630,0 EBC) Zacieranie: - 70* , 90 minut Gotowanie 80 minut Chmielenie: - Tomahawk FWH - 30 g - Tomahawk gotowanie 60 minut - 40g Drożdże - gęstwa s-04 po ESB Fermentacja: Planuje 3 tygodnie burzliwej i jakieś 4 miesiące w szklanym balonie z płatkami dębowymi. Po pięciu dniach fermentacji Blg zeszło do 11,2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted April 28, 2014 No wreszcie , oczywiście wszystkie poprzednie warki uzupełnisz ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted April 28, 2014 Złodziejki ukradli mi laptopa:/ Będzie trudno z pamięci !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted May 21, 2014 (edited) Warka # 35 Kölsch 12 BLG 4 kg Pilzneński Bruntal 0,6 kg Monachijski Typ 1 0,35 kg Pszeniczny Zaczieranie: - 52* 10 minut - 64* 55 minut -72* 20 minut - 78* mash out Gotowanie 80 minut Chmielenie: - 10 g Perle, Magnum 5g FWH 80 Minut - 10g Perle 30 minut -5g Perle 1 minuta Drożdże - Wyeast Labs 2565 KOLSCH mnożone na mieszadle 700ml 2 tygodnie fermentacji burzliwej 3 dni cichej z dodatkiem żelatyny Zabutelkowane 23 litry, nagazowanie 2,5 v. Edited May 21, 2014 by Przem0 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted July 15, 2014 Warka # 36 ALT 13 BLG Zasyp: - pilzneński Bruntal 3 kg - monachijski typ 1 1,5 kg - caramunich typ 1 0,3 kg - caramunich typ 2 0,15 kg - carafa typ 3 50g Chmielenie: - 20g FWH 80' Perle - 20g 60' Perle - 20g 30' Perle - 5g 0' Perle Drożdże Kolsch 2565 . Fermentowane w 16 stopniach przez 12 dni. Przelane na cichą na 5 dni, po schłodzeniu do 5 stopni walna żelatyna na 3 dni. Poziom nagazowania 2,4 V. Świeże piwo było zbyt słabo ułożone. Po 6 tygodniach w butelkach jest lepiej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted July 18, 2014 Saison uwarzony wspólnie z Pepek84 dnia 16.07 40L, 13,5 BLG, 27,6 IBU, Zasyp: - pilzneński Bruntal 6,4 kg - pszeniczny 0,8 kg - karmelowy Crystal Castle Malting 0,48 kg - cara-pils 0,32 kg - Biscuit Castel Malting 0,25 kg - Abbey Castel Malting 0,25 kg Chmielenie : - 60g FWH 60' Hallertau - 30g 30' Hallertau - 20g Curacao ok 3' - 0,5l Miód Akacjowy 1' - 10g 0' Cascade DE Drożdże: Weyast 3711 French Saison z karuzeli 0,8 l. Całość podzielona na dwa fermentory. 1 FurioSan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted July 20, 2014 Warka # 37 American Wheat 11,5 BLG 24L, 19 IBU, Wydajność 80%. Zasyp: - pilzneński Bruntal 2kg - pszeniczny 2kg - płatki żytnie 0,4 kg - monachijski typ 1 0,25 kg - płatki ryżowe 0,25 kg Zacieranie w 67 stopniach 90 minut, mash out 78 10 minut. Chmielenie: - 10g Chinook FWH 70' - 10g Centennial 10' - 20g Centennial 0' Drożdże Kolsch 2565 przełożone z wiadra po ALT. Fermentacja w 16 stopniach, przed rozlaniem schłodzone do 7. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted July 27, 2014 Warka # 38 AIPA BLG 14, warzone 13.06.2014 26L, 48 IBU, wydajność 82%. Zasyp: - pilzneński Bruntal 4,5kg - monachijski typ 1 0,9kg - cara-pils 0,25kg - karmelowy 30 0,25kg Zacieranie: 20 minut w 50 stopniach, 75 minut w 66 stopniach, mash out 10 minut w 78. Chmielenie: - 10g Centennial FWH 80' - 15g Centennial 60' - 30g Centennial 15' - 30g Centennial 5' - 30g Centennial 1' - 40g Centannial chmielenie na zimno 4 dni Drożdże s04 gęstwa. Fermentacja 11 dni w 16 stopniach, cicha 4 dni w 12 stopniach, przed rozlewem schłodzone do 7 stopni. Poziom nagazowania 2,3v. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przem0 22 1 Items Posted July 28, 2014 Warka # 39 Brown Ale 12,5 BLG, 24l, 25 IBU, 38 EBC, wydajność 80% Zasyp: - Pale Ale 4kg - Biscuit 0,25kg - Cara Gold 120 0,25kg - płatki owsiane 0,25kg - Crystal 150 0,20kg - czkoladowy1200 0,1kg - czekoladowy 400 0,1kg Chmielenie: - 30g Fuggle FWH 60' - 20g EKG 15' Drożdże gęstwa s04. Fermentacja 14 dni w 16 stopniach, przed rozlewem schłodzone do 7 stopni. Nagazowanie 2v. Piwo po trzech tygodniach w butelkach mętne.Aktem desperacji otworzyłem każdą i wlałem po 3ml żelatyny wcześniej rozpuszczonej w wodzie. Po tym zabiegu piwo jest klarowne ale trudno przelać bez osadu do szklanki. Quote Share this post Link to post Share on other sites