Jump to content
takijiro

Wyeast 1099 - Whitbread Ale?

Recommended Posts

1099 - Whitbread Ale?

 

 

A mildly malty and slightly fruity fermentation profile; not as tart and dry as 1098 and much more flocculent. Clears well without filtration. Low fermentation temperatures will produce a clean finish with a very low ester profile.

 

Origin:

Flocculation: High

Attenuation: 68-72%

Temperature Range: 64-75F, 18-24C

Alcohol Tolerance: 10% ABV

 

Styles:

Blonde Ale

English IPA

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Oatmeal Stout

Southern English Brown

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

Sweet Stout

 

 

Średnio-słodowy i lekko owocowy profil fermentacji; nie tak kwaśne ani wytrawne jak 1098 i dużo bardziej flokulujące. Klarujące się dobrze bez filtracji. Niskie temperatury fermentacji będą produkowały świeży koniec z nikłym profilem estrowym.

 

Pochodzenie:

Flokulacja: wysoka

Odfermentowanie: 68%-72%

Zakres temperatur: 64-75 F, 18-24 C

Tolerancja na alkohol: 10%

 

Style:

Blonde Ale

English IPA

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Oatmeal Stout

Southern English Brown

Special/Best/Premium Bitter

Standard/Ordinary Bitter

Sweet Stout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

czy któryś z kolegów i koleżanek używał tego szczepu do fermentacji English IPA/Bittera ? Mam w domu hodowlę Wyeast 1318 które są już ostro przepracowane i czas je zmienić, jednak waham się do do wyboru nowych drożdży. Nie wiem czy zdecydować się na 1099 czy na 1968 London ESB Ale. Zapewne wybrałbym te drugie, jednak sporo osób twierdzi, że 1968 to nie najlepszy wybór do piw kondycjonowanych w butelkach ze względu na szybką autolizę, a moje piwa potrafią stać w butli powyżej pół roku przed rozpoczęciem konsumpcji, do corneliusa leje piwo raz-dwa razy do roku. Pomożecie? :)

Edited by Preis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robilem i na ESB i na Whitbread'ach osobiscie polecalbym te drugie. London ESB wbrew deklaracjom nie bardzo chcialy sie osiąść na dnie butelek i fermentowały jakos tak niemrawo. Whitbready za to produkuja spoko zapaszków zwłaszcza na ciepło. Po otwarciu paczki w ogóle zaskoczył mnie zapach ananasów ;) W gotowym piwie sporo owoców tropikalnych no ale mi się to podobało. Fermentują szybko osiadają szybko choć chętnie się podnoszą małe kłaczki z dna. a czy autolizują to nie wiem najstarsze flaszki mają może pół roku i nie doczekają już wiele więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, wielkie dzięki! Właśnie o to mi chodziło, teraz mogę składać zamówienie, pozdrawiam! :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajne drożdże, nie schodzą nisko, zostawiając w piwie trochę ciała. Fermentuje piwa w temp 18-20 stopni. W tych zakresach dają delikatne, słodko-owocowe estry. Bardzo dobrze flokują (gęsta maź), przy odpowiednio długiej cichej dają klarowne piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

Jestem zaskoczony kłaczkowaniem tych drożdży. Robię już drugi starter i jak się kręci w kolbie to nie wygląda jak jednolita masa tylko jak ścięte białko tzn. widać cząsteczki. Nie wpływa to na piwo jak się zadaje taki starter? W sensie, czy efektywna ilość drożdży się nie zmniejsza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.