Qbasek 0 Posted April 27, 2014 Witam, trzecia warka pierwsza z zacieraniem właśnie radośnie zaczęła się pienić. Mam co do niej kilka pytań, piwo to dubbel z zestawu od Twojbrowar.pl z zakładanych 20 litrów 17Blg wyszło mi 19,5l 14Blg. Po przekopaniu forum domyślam się że niskie blg mogło być spowodowane źle przeprowadzona filtracja albo nie upilnowaniem temperatur podczas zacierania (najpewniej i to i to). Pomijając na te chwile przyczynę zastanawiam się nad tym czy da się jeszcze to piwo podciągnąć czy lepiej zostawić tak jak jest. Jeśli da się je jakoś poprawić to czy użyć do tego jakiegoś ekstraktu słodowego rozpuszczonego w max litrze wody? Czy może cukru kandyzowanego który akurat mam na stanie? W przepisie już było 0,25kg cukru +200ml płynnego cukru kandyzowanego. Drugie pytanie, to jeśli będzie możliwość dodania "czegoś" to czy czekać, aż piana zejdzie i dodać wtedy czy nie zważać na to że drożdże pracują i dokarmić je w trakcie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 27, 2014 jeśli masz zamiar dodać dodawaj jak najprędzej ,może być zwykły cukier ,może być syrop własnej roboty ,może być kandyzowany ,tak to troszkę słabo na dubbla będzie co do wydajności to tak jak napisałeś ,wszystko po trochu mogło się zebrać ,zacieranie ( czas i temperatura) filtracja ,jakość słodów , pH brzeczki i wody do wysładzania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 27, 2014 (edited) Dzieki za odpowiedź, mam tylko 0,5kg kandyzowanego brązowego. Zagotować w 0,5l wody wystudzić i dolać bezposrednio na piane ? edycja: Wg obliczeń wyszło mi że dodatek 500gr cukru podbije mi BLG do jakiś 16. Ale zastanawiam się czy udział prawie 1kg cukru bedzie ok? Edited April 27, 2014 by Qbasek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 27, 2014 Nie musisz bawić się w gotowanie. Możesz po prostu wsypać do fermentującego piwa cukier. Jeśli fermentacja burzliwa trwa, to jest to najlepszy moment na nową dawkę pożywienia dla drożdży. 1 Qbasek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 27, 2014 Nie musisz bawić się w gotowanie. Możesz po prostu wsypać do fermentującego piwa cukier. Jeśli fermentacja burzliwa trwa, to jest to najlepszy moment na nową dawkę pożywienia dla drożdży. Gruby cukier kandyzowany też sypać bez rozpuszczania ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 27, 2014 rozpuści się i będzie ok,to że będzie 1kg nie masz co się martwić i 1,5 kg by mu nie zaszkodziło ,ale jeśli będzie 16blg to już nie będzie źle ,jak masz ekstrakt też możesz dać trochę ,dosyp ze 100g rodzynek 1 Qbasek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 27, 2014 OK dodane, teraz uzbrajam sie w cierpliwosc i czekam na efekty ;] Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 27, 2014 3 tygodnie bez gmerania,zaglądania,mieszania,stresowania i będzie ok na jakich drożdżach s-33? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 27, 2014 3 tygodnie bez gmerania,zaglądania,mieszania,stresowania i będzie ok na jakich drożdżach s-33? Na gestwie WLP550 po lekkim belgijskim ale (13BLG), gęstwe po tym dubblu mam zamiar przyszykować na trippla jakiegoś. A co do trzech tygodni to zastanawialem się żeby zostawić tydzien burzliwej i pozniej na dwa na cichą zlać. Wlasnie po to zeby gestwe zebrac. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted April 27, 2014 Ja warzyłem w piątek - koźlaka majowego. Miało być go 20l - 16BLG, wyszło mi 16l - 16BLG, teraz już wiem że za mało wysładzałem, wysłodziłem około połowy gara 50l (tak na oko) i postawiłem do gotowania. Testowo wziąłem próbkę tego co leciało jeszcze z filtracji i wyszło jakieś 6BLG ... sądzę że jeszcze z 4-5l powinienem spuścić i wtedy po gotowaniu pewnie bym wyszedł na te 16BLG przy 20litrach PS: Po dolaniu wody do 20l mam jakieś 14,5BLG, trochę mało jak na koźlaka - ale co tam, aby mi smakowało Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 27, 2014 Ja warzyłem w piątek - koźlaka majowego. Miało być go 20l - 16BLG, wyszło mi 16l - 16BLG, teraz już wiem że za mało wysładzałem, wysłodziłem około połowy gara 50l (tak na oko) i postawiłem do gotowania. Testowo wziąłem próbkę tego co leciało jeszcze z filtracji i wyszło jakieś 6BLG ... sądzę że jeszcze z 4-5l powinienem spuścić i wtedy po gotowaniu pewnie bym wyszedł na te 16BLG przy 20litrach PS: Po dolaniu wody do 20l mam jakieś 14,5BLG, trochę mało jak na koźlaka - ale co tam, aby mi smakowało No to u mnie podobnie bo do wiaderka z OBI poszło 4,5litra około 5BLG, ciekaw jestem co z tego bedzie bo szkoda mi było wylać wiec nachmielilem w malym garnku i zadalem tez do niego część gęstwy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted April 27, 2014 Niestety nie mam drugiego fermentora, a ten od filtracji nie wchodził w grę, bo muszę next warkę przefiltrować w nim muszę nabyć drugi do fermentowania ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 49 Posted April 28, 2014 Widzę napisałeś, że już wsypałeś, a na przyszłość polecam podgrzać cukier z minimalną odrobiną wody, takie domowe kandyzowanie, daje świetny efekt. Cukier robi się ciemnobrązowy i dostaje smaków rodzynkowych, rumowych, suszonych owoców. Do belgijskich ciemniejszych w sam raz. Na forum jest gdzieś dokładny przepis Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 28, 2014 Widzę napisałeś, że już wsypałeś, a na przyszłość polecam podgrzać cukier z minimalną odrobiną wody, takie domowe kandyzowanie, daje świetny efekt. Cukier robi się ciemnobrązowy i dostaje smaków rodzynkowych, rumowych, suszonych owoców. Do belgijskich ciemniejszych w sam raz. Na forum jest gdzieś dokładny przepis Cukier był już kandyzowany. Ale przy kolejnym ciemnym belgu spróbuje sam kandyzować. Na gęstwie po tym dubblu mam zamiar wstawić tripla i z tego co wyczytałem to nie ma sensu dawać do niego jasnego kandyzowanego, tylko po prostu biały kryształ. Tak w ogóle to czy jak zbiore gęstwe po dwóch tygodniach to zastanawiam się czy po fermentacji z 16BLG drożdże nie będą za słabe żeby je wstawić do lodówki i poźniej zadać do tripla. Czy srarter robić kilka dni wcześniej ( jesli tak to jak jesli nie mam żadnego cienkusza) a jeśli nie to czy wystarczy na kilka godzin (czas gotowania i chłodzenia) wlać do słoika z 200-300ml brzeczki ~6BLG z wysładzania? Zagadką jest też dla mnie do ilu ten dubbel odfrmentuje, bo tak na prawdę nie wiem na ile udało mi się 63C utrzymać i nie przegrzać od początku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 49 Posted April 28, 2014 Ja robiłem po dubblu tripla i moim zdaniem to dobry pomysł, nie bawiłbym się w startery. Nie powinny być za słabe. Też bym dał biały cukier. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 28, 2014 Dzięki. Czy gesta piana delikatnie brazowego koloru o blyszczacej kremowej konsystencji to zdrowy objaw. Jeszcze jedno pytanie na koniec, wlp550 drugi dzień fermentacji 21C-22C zostawic czy podniesc tak do 24C temperaturę. Czytałem info na stronie profucenta ale w kilku miejscach natknalem się na sprzeczne informacje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 49 Posted April 28, 2014 (edited) Ja belgijskim piwom, jako jedynym, temperatury nie żałuję. Mnisi podobno potrafią i do 29C niektóre fermentować. 24 przy tych drożdżach powinno być ok, ale wiadomo, im wyższa temp. tym więcej estrów, fenoli i alkoholi wyższych wytworzą. Nie każdemu to pasuje, poza tym ciężko zrobić piwo tak zbalansowane, żeby te smaki/aromaty pasowały do całości. Osobiście uważam, że zrobienie dobrego belga to jednak jest wyższa szkoła jazdy, mi jeszcze sporo brakuje, ale próby trwają ps. jeśli masz ochotę, to zostaw sobie trochę gęstwy z dubbla i rób na niej inne belgi spokojnie powinno Ci jej wystarczyć, bo po triplu gęstwa to raczej będzie tak wymęczona, że do niczego innego się nie nada... Edited April 28, 2014 by ponury fermentaThor Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted April 30, 2014 (edited) Jeszcze jedno pytanie. Na części gęstwy wystartuje Tripel, a czy gęstwa po dubblu z takim zestawem ma sens ? ( http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html ) Chodzi mi o same słody. Bo leży to w kolejce i nie wiem czy zdąże wykorzystać w tym sezonie a nie chciał bym go przechowywać do przyszłego roku. Dodatkowo czy do tripla zalecacie dodać swieżych drożdży do refermentacji ? Edited April 30, 2014 by Qbasek Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 49 Posted April 30, 2014 Moim zdaniem tak, zależy co chcesz osiągnąć. Jak zatrzesz (na wytrawnie bardziej na belga czy po angielsku w jednej temp), w jakiej temp przefermentujesz (ok. 17 C jak anglika czy raczej 23 C jak belga). Rezultaty będą różne przy tych samych drożdżach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted May 8, 2014 (edited) Ciekawostka, resztki z wysładzania 4l 7BLG szkoda mi było wylać, a gęstwy było dużo więc wylądowało w wiadrze z OBI. Dodatkowo podciągnałem je do 10BLG cukrem muscovado. Przedwczoraj, wczoraj i dzisiaj pomiar BLG = 1. Więc poszło w butelki, jak na razie w smaku bardzo wytrawne ale ciekaw jestem czy to się jakoś przyjemnie ułoży ( wiem że przy tak niskim odfermentowaniu to musi być wytrawne). Edited May 12, 2014 by Qbasek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Qbasek 0 Posted May 12, 2014 Dubbel odfermetował równie głęboko, zszedł z 16,5 do 1,5blg. Pytanie czy jest szansa go jakoś jeszcze poprawić. Czy zlać na cichą ( bo chciałem gęstwe wykorzystać) , zabutelkować i poczekać pare miesięcy czy się jakoś w butelkach ułoży? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ewemarkam 1 Posted April 4, 2020 Odgrzebie temat. Wczoraj warzyłem "Polskie Ale" już 2 raz to samo piwo z podobnych składników i ten sam przepis. Za pierwszym razem BLG wyszło ok 11. Tym razem tak jak wcześniej 4kg słodu Pale Ale i 0.3 karmelowego. Zacieranie 90 minut w 68 stopniach (w przepisie jest 70 ale nie mam jodyny). Jest to już moja chyba 8-9 warka z zacieraniem. I tym razem BLG wyszło 7. Nie wiem co z tym zrobić. Dodać cukru/glukozy? Zagotować żeby odparować z 3-4 litry? Czy mogę to tam zostawić i po prostu wyjdzie słabe piwo, lekko wodniste pewnie.? Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted April 4, 2020 5 minut temu, ewemarkam napisał: Odgrzebie temat. Wczoraj warzyłem "Polskie Ale" już 2 raz to samo piwo z podobnych składników i ten sam przepis. Za pierwszym razem BLG wyszło ok 11. Tym razem tak jak wcześniej 4kg słodu Pale Ale i 0.3 karmelowego. Zacieranie 90 minut w 68 stopniach (w przepisie jest 70 ale nie mam jodyny). Jest to już moja chyba 8-9 warka z zacieraniem. I tym razem BLG wyszło 7. Nie wiem co z tym zrobić. Dodać cukru/glukozy? Zagotować żeby odparować z 3-4 litry? Czy mogę to tam zostawić i po prostu wyjdzie słabe piwo, lekko wodniste pewnie.? Mierzysz blg w schłodzonej próbce? Najlepszy byłby ekstrakt słodowy, pytanie, czy masz - ewentualnie można zapytać piwowarów z sąsiedztwa. Cukru bym nie dawał, zwiększysz ilość alkoholu, a piwo dalej będzie puste. Możesz spróbować odparować, albo po prostu zrobić lekkie piwo - tylko wtedy warto przeliczyć sobie chmiel na goryczkę, żeby nie przesadzić. 1 ewemarkam reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ewemarkam 1 Posted April 4, 2020 (edited) @punix Dzięki za szybką odpowiedź. Mierzyłem po wystudzeniu. Teraz miałem zadawać drożdże, nie mierzyłem BLG zaraz po wysładzaniu. Bo zawsze było ok. A teraz wydawało mi się wszystko coś mało słodkie, jak myłem sprzęt. Zrobie w takim razie lekkie piwo, nie wiem jak ze smakiem. Dodałem Oktawii 30 g na 55 minut i 30g Sybilli na 15 minut. Zobaczymy co z tego wyjdzie (smak). Najwyżej szybko wypije piwo . A co mogło pójść nie tak? Robiłem jak zawsze, wysładzałem wodą o temp ok 70-80 stopni. Temperatura podczas zacierania nie spadła poniżej 70 stopni. Słody wyśrutowane. Edited April 4, 2020 by ewemarkam Quote Share this post Link to post Share on other sites
punix 249 1 Items Posted April 4, 2020 54 minuty temu, ewemarkam napisał: @punix Dzięki za szybką odpowiedź. Mierzyłem po wystudzeniu. Teraz miałem zadawać drożdże, nie mierzyłem BLG zaraz po wysładzaniu. Bo zawsze było ok. A teraz wydawało mi się wszystko coś mało słodkie, jak myłem sprzęt. Zrobie w takim razie lekkie piwo, nie wiem jak ze smakiem. Dodałem Oktawii 30 g na 55 minut i 30g Sybilli na 15 minut. Zobaczymy co z tego wyjdzie (smak). Najwyżej szybko wypije piwo . A co mogło pójść nie tak? Robiłem jak zawsze, wysładzałem wodą o temp ok 70-80 stopni. Temperatura podczas zacierania nie spadła poniżej 70 stopni. Słody wyśrutowane. Ekstrakt pogotowany w małej ilości wody zawsze możesz jeszcze dodać w trakcie fermentacji, jeśli chciałbyś wyższe blg. Co do wydajności, może za szybko wysładzałeś? Ewentualnie zbyt grubo ześrutowany słód, choć nie wiem, jak grubo musiałby być, żeby tak wydajność spadła 1 ewemarkam reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites