Fifol 0 Posted April 26, 2014 Uwarzyłem korzenne piwo na drożdżach T-58. Piwo odfermentowało z 17blg do 5, czyli z efektywnością charakterystyczną dla tych drożdży. Spokojnie sobie fermentowało i leżało z 2 tygodnie w wiadrze. Postanowiłem je przelać do gąsiora, żeby się ładnie sklarowało. Podczas przelewania, przy okazji uzupełniłem jedną butelkę i ją zakapslowałem jako taki mały tester. Po tygodniu (czyli wczoraj) go spróbowałem. W smaku jest całkiem całkiem, chociaż ponad przyprawami wybijają się drożdżowe estry (co też mnie dziwi, bo znajomy robił piwo na tych samych drożdżach i ich wpływ na smak był minimalny). Natomiast "fakturę" ma beznadziejną, piwo jest gęste jak mleko co psuje przyjemność płynącą z jego picia. Jest przy tym straszliwie mętne, więc wygląda bardziej jak kakao. Pytanie skąd ta gęstość? Wynika z cukrów które nie dofermentowały, z osadu który się nie strącił? Mam jeszcze teorie, że to mogła być wina cynamonu, bądź co bądź to on najbardziej je zmętnił podczas gotowania. Co mam zrobić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted April 26, 2014 Chyba dobrze byłoby, gdybyś podał recepture. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jimmy_jb 6 Posted April 26, 2014 Twoja diagnoza jest trafna - prawdopodobnie chodzi o unoszący się osad i i niskie odfermentowanie. Po sklarowaniu i zlaniu znad osadów będzie lepiej. Drożdżowe estry w młodym, słabo odfermentowanym piwie górnej fermentacji to rzecz naturalna. Moim zdaniem Twój tester nie oddaje tego co będziesz miał w butelkach - obstawiam że będzie lepiej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fifol 0 Posted April 27, 2014 Receptura: Monachijski typ I 1kg Pale Ale 2,5 Carapils 0,5 Melanoidynowy 0,25 Cynamon 20g 2 goździki pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kolendry trochę startego imbiru (na oko) skórka pomarańczy kilka ziaren ziela angielskiego Nie jestem pewien czy to są dobre proporcje, musiałbym się upewnić. Wyszło z tego 15 litrów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fifol 0 Posted April 30, 2014 Myślę czy tego nie przefiltrować przez gazę/sitko, albo kombinować z żelatyną. Jakieś sugestie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ponury fermentaThor 49 Posted April 30, 2014 Jak chcesz mieć bardziej klarowne to próbuj z żelatyną. Ale mętne też może być smaczne Quote Share this post Link to post Share on other sites