Jump to content
Sign in to follow this  
Fifol

Zbyt gęste piwo

Recommended Posts

Uwarzyłem korzenne piwo na drożdżach T-58. Piwo odfermentowało z 17blg do 5, czyli z efektywnością charakterystyczną dla tych drożdży. Spokojnie sobie fermentowało i leżało z 2 tygodnie w wiadrze. Postanowiłem je przelać do gąsiora, żeby się ładnie sklarowało. Podczas przelewania, przy okazji uzupełniłem jedną butelkę i ją zakapslowałem jako taki mały tester. Po tygodniu (czyli wczoraj) go spróbowałem. W smaku jest całkiem całkiem, chociaż ponad przyprawami wybijają się drożdżowe estry (co też mnie dziwi, bo znajomy robił piwo na tych samych drożdżach i ich wpływ na smak był minimalny). Natomiast "fakturę" ma beznadziejną, piwo jest gęste jak mleko co psuje przyjemność płynącą z jego picia. Jest przy tym straszliwie mętne, więc wygląda bardziej jak kakao. Pytanie skąd ta gęstość? Wynika z cukrów które nie dofermentowały, z osadu który się nie strącił? Mam jeszcze teorie, że to mogła być wina cynamonu, bądź co bądź to on najbardziej je zmętnił podczas gotowania. Co mam zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba dobrze byłoby, gdybyś podał recepture.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twoja diagnoza jest trafna - prawdopodobnie chodzi o unoszący się osad i i niskie odfermentowanie. Po sklarowaniu i zlaniu znad osadów będzie lepiej. Drożdżowe estry w młodym, słabo odfermentowanym piwie górnej fermentacji to rzecz naturalna. Moim zdaniem Twój tester nie oddaje tego co będziesz miał w butelkach - obstawiam że będzie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura:

Monachijski typ I 1kg

Pale Ale 2,5

Carapils 0,5

Melanoidynowy 0,25

 

Cynamon 20g

2 goździki

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pół łyżeczki kolendry

trochę startego imbiru (na oko)

skórka pomarańczy

kilka ziaren ziela angielskiego

 

Nie jestem pewien czy to są dobre proporcje, musiałbym się upewnić. Wyszło z tego 15 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.