Jump to content
Sign in to follow this  
vpatyk

Ekstrakt Kukurydziany - Kilka pytań

Recommended Posts

Mam kilka pytań odnośnie produktu jak w temacie:

np http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/ekstrakty_slodowe/plynne/ekstrakt_kukurydziany_1_7_kg

 

1) Czy ktoś się orientuje, czy produkt jest bezglutenowy? (niby 100% kukurydza, ale jak robiony na tych samych maszynach, to prawdpodobnie odpada)

2) Czy jest on jeszcze produkowany (bo na stronach WESA już go nie ma, a w sklepach piwowarskich już niedostępnylub na wczerpaniu)

3). Czy można go użyć zamiennie do płynnego ekstraktu słodowego jasnego z WES np: 2 x 1,7 kukurydziany + 40 marynki i 40g Lubelskiego i czy takie napój będzie wogóle "pijalny"

 

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cel w/w pytań oczywiście jest jeden- zrobić piwo bezglutenowe z ekstraktów (o ile to wogóle możliwe).

 

Ewentualnie jakieś inne sugestie odnośnie ekstraktów, których moznaby użyć do uwarzenia piwa bezglutenowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Sprawa jest dla mnie bardzo ważna, bo od niedawna zaczałem zabawę z warzeniem- uwarzyłem 2 warki z puszek, 6 z ekstraktów i już chciałem się zabrać za zacieranie, ale kilka dni temu dowiedziałem się, że na 90% jestem uczulony na gluten. Z uwagi na zupełny brak doświadczenia z zacieraniem i dość skomplikowaną procedure warzenia piwa bezglutenowego (o czym oczywiście czytałem w tematach prztoczonych przez jimmyego) stwierdziłem, iż spróbuję z tym ekstraktem kukurydzianym. Anteks bardzo proszę o opisanie twoich doświadczeń z warzenia- bo mam świadomość że piwo nie będzie idelane, ale chyba tylko takie mi zostanie, a w końcu człowiek nie wielbłąd... Dlatego bardzo mi zależy na uzskaniu jak najwiekszej wiedzy na temat warzenia z tych ekstraktów- jak nie będzie dawało rady to trzeba będzie zacząć warzyć w inny sposób. Jeśli ktoś ma również jakikolwiek doświadczenia z warzeniem ze 100% kukurydze - pomóżcie.

Edited by vpatyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

2) Czy jest on jeszcze produkowany (bo na stronach WESA już go nie ma, a w sklepach piwowarskich już niedostępnylub na wczerpaniu)

 

Ze dwa tygodnie temu byłem w Starowarze. Mieli na półce ekstrakt kukurydziany.

Tu masz link: http://destylacja.com/pl/p/Ekstrakt-kukurydziany-1%2C7-kg/1721

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odsyłam do tego wątku http://www.piwo.org/...we/page__st__40

 

Do ekperymentów z zasypem na bazie grysiku kukurydzianego, słodu owsianego, ryżu i użyciem enzymów trochę się zraziłem po pierwszej próbie i chwilowo sobie odpuściłem ale jak wrócę do tematu do tam znać.

 

Z perspektywy czasu myślę że dałbym 3 puszki na 20litrów.

Edited by Pieslav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.