GrzeHu 0 Posted April 26, 2014 Cześć, mam krótkie pytanko. Pare dni temu zebrałem gestwę Danstar Nottingham po bitterze. Zazwyczaj używałem do tej pory us-05, albo s-04 które tworzą bardzo stały osad. W tym przypadku jednak Danstary w połowie pływały jeszcze na powierzchni w postaci okragłego placka mimo tego, iż fermenacja dawno się zakończyła. Gęstwę zlałem z dna fermentora po zamieszaniu do słoika. Dziś wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu. Czy takie kołaczkowanie to normalne dla tych drożdzy? Czy spokojnie można użyć tej gęstwy? Jeśli tak to czy raczej tego co jest na górze, czy tego co pod spodem (bardziej zbitego osadu)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted April 26, 2014 Po wyglądzie nikt Ci nie podpowie czy gęstwy można użyć. U mnie drożdże tez się nie raz tak formują w takie kłaczki/wiórki. Potem w słoiku robią się "jednorodne". Jeśli jesteś pewien swojego reżimu sanitarnego a drożdże niczym nie śmierdzą to użyj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted April 26, 2014 Daj np kobiecie do powąchania. Robią placki na drożdżach więc zapach znają. Jak coś będzie fu,be to do kibelka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted April 26, 2014 Bezcenna rada! Quote Share this post Link to post Share on other sites
GrzeHu 0 Posted April 26, 2014 Lol, zapach jest spoko, reżim był i to wyjątkowo dokładny także powinno byc OK. Chodziło mi bardziej o to czy to naturalne, że czasem drożdże zbijają się w takie kłaki, czy to nie jest oznaka żadnej infekcji. Dzięki za rady. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piotruss 1 Posted April 26, 2014 Witam zebrałem gęstwę z marcowego, drożdże suche Saflager W 34/70. Ile czasu wytrzymają w lodówce? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 26, 2014 Witam zebrałem gęstwę z marcowego, drożdże suche Saflager W 34/70. Ile czasu wytrzymają w lodówce? Miesiąc, dwa, trzy, może dłużej nawet. Kup glicerynę i zamroź trochę, jeśli nie wiesz kiedy jej używać będziesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
miruk 2 Posted April 27, 2014 Czy takie kołaczkowanie to normalne dla tych drożdzy? Czy spokojnie można użyć tej gęstwy? Jeśli tak to czy raczej tego co jest na górze, czy tego co pod spodem (bardziej zbitego osadu)? Ostatnio robiąc pale ale na danstar windsor miałem podobne klaczki na burzliwej ,a pod koniec zbiły się w taki placek :-) unosząc się na powierzchni aż do zlania na cichą ok.14 dni .Gęstwa w słoiku wyglądała ja z Twojego zdjęcia. Co prawda nie używałem gęstwy po tej warce ale piwo wszło dobre. Quote Share this post Link to post Share on other sites