Jump to content
GrzeHu

Wygląd gęstwy

Recommended Posts

Cześć, mam krótkie pytanko. Pare dni temu zebrałem gestwę Danstar Nottingham po bitterze. Zazwyczaj używałem do tej pory us-05, albo s-04 które tworzą bardzo stały osad. W tym przypadku jednak Danstary w połowie pływały jeszcze na powierzchni w postaci okragłego placka mimo tego, iż fermenacja dawno się zakończyła. Gęstwę zlałem z dna fermentora po zamieszaniu do słoika. Dziś wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu.

 

 

Czy takie kołaczkowanie to normalne dla tych drożdzy? Czy spokojnie można użyć tej gęstwy? Jeśli tak to czy raczej tego co jest na górze, czy tego co pod spodem (bardziej zbitego osadu)?

post-6513-0-83250600-1398492920_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wyglądzie nikt Ci nie podpowie czy gęstwy można użyć. U mnie drożdże tez się nie raz tak formują w takie kłaczki/wiórki. Potem w słoiku robią się "jednorodne".

Jeśli jesteś pewien swojego reżimu sanitarnego a drożdże niczym nie śmierdzą to użyj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj np kobiecie do powąchania. Robią placki na drożdżach więc zapach znają. Jak coś będzie fu,be to do kibelka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lol, zapach jest spoko, reżim był i to wyjątkowo dokładny także powinno byc OK. Chodziło mi bardziej o to czy to naturalne, że czasem drożdże zbijają się w takie kłaki, czy to nie jest oznaka żadnej infekcji.

Dzięki za rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam zebrałem gęstwę z marcowego, drożdże suche Saflager W 34/70. Ile czasu wytrzymają w lodówce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam zebrałem gęstwę z marcowego, drożdże suche Saflager W 34/70. Ile czasu wytrzymają w lodówce?

Miesiąc, dwa, trzy, może dłużej nawet. Kup glicerynę i zamroź trochę, jeśli nie wiesz kiedy jej używać będziesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy takie kołaczkowanie to normalne dla tych drożdzy? Czy spokojnie można użyć tej gęstwy? Jeśli tak to czy raczej tego co jest na górze, czy tego co pod spodem (bardziej zbitego osadu)?

 

Ostatnio robiąc pale ale na danstar windsor miałem podobne klaczki na burzliwej ,a pod koniec zbiły się w taki placek :-) unosząc się na powierzchni aż do zlania na cichą ok.14 dni .Gęstwa w słoiku wyglądała ja z Twojego zdjęcia. Co prawda nie używałem gęstwy po tej warce ale piwo wszło dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.