Jump to content
Sign in to follow this  
gesio0

Witam wszytskich miłosników domowego piwowarstwa!

Recommended Posts

Witam wszytskich!

 

Jestem pod dwóch udanych warkach, trzecia własnie się robi. Dotąd efekty mam niesamowite! Takiego piwka nigdy nie piłem.

 

Kupiłem WESowy zestaw startowy nr II. W zasadzie tylko z tego powodu że człowiek z Browamatora nie udzielił mi odpowiedzi na moje pytania. Zakupy sładników robię własnie w WES.

 

Pierwsze piwko uwarzyłem z nachmielonego ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7kg i zwykłego ekstraktu słodowego jasnego 1,2kg. Drożdże Safbrew S-33. 12 Blg. Do refermentacji użyłem cukru.... Efekt fajny. Piana na dwa palce. Kolor piwa przypomina Brackie. Smak ciekawy.

 

Największym dla mnie problemem jest to że bardzo mi cięzko jest wytrzymac do końca leżakowania....

 

Druga warka to moja dziwna kompozycja... Ekstrakt nachmielony Wes pszeniczny 1,7kg, ekstrakt pszeniczny 1,2kg, drożdże Safale S-04. Ok. 11Blg. Do refermentacji uzyłem sucjego ekstraktu jasnego 150g. Na razie leżakuje.

 

Teraz burzliwie fermentuje dzika kompozycja.

 

 

Mam małe pytanie. Jak to jest. Lepiej żeby oba fermentatory były z kranikiem? Którą w takim razie fermentację przeprowadzić w kadzi z kranikiem a którą bez?

 

Pozdrawiam

Grzegorz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem o czyms. Przy okazji drugiej warki do fermentatora dodałem Hot Aroma Pring. W sumie sam nie wiem czy byl to dobry krok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam małe pytanie. Jak to jest. Lepiej żeby oba fermentatory były z kranikiem? Którą w takim razie fermentację przeprowadzić w kadzi z kranikiem a którą bez?

Wygodniej Ci będzie przeprowadzić burzliwą w fermentorze z kranikiem. Łatwiej przelejesz na cichą po prostu.

Przeprowadź cichą bez kranika, przelej później do czystego z kranikiem. Tam dodasz cukier/glukozę do refermetacji i wtedy przelejesz sobie już do butelek.

 

Hot Aroma Pring.

Chodzi CI zapewne o Hop Aroma Tabs?. Jeżeli tak, to dodaje się je do cichej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

HEJ !

A my Z Dolnego Śląska tez witamy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

No tak. Miało być Hop Aroma Tabs.... nie wiem cóż to za farmazony popisałem. Chyba za dużo domowego piwka wypiłem.

 

Dziękuję za cenne rady. Z tymi kranikami to się zakręciłem. Róznie piszą na ten temat. W każdym razie teraz mam burzliwą z kranikiem.

 

Witam sąsiadki i sąsiadów. Widać Śląsk obrodził w PIWOWARÓW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Witam sąsiadki i sąsiadów. Widać Śląsk obrodził w PIWOWARÓW.

i Podbeskidzie także :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co robicie z martwymi drozdżami z fermentacji burzliwej? Normalnie to je wylewałem ale teraz pozwoliłem sobie na mały dowcip. Myłem sobie dziś pojemnik po fermentacji burzliwej. Muszę powiedziec że drożdże Safale S-04 rzeczywiście zostawiają zwarty osad. I tak sobie myslę: co zrobić? Wysmarowałem sobie całą twarz tymi drożdżami. Efekt piorunujący. Wyglądałem jak ociekający Freddy Krueger! Moja żona się wystraszyła. Mam zdjęcia. W każdym razie maseczkę polecam.

 

Księstwo Cieszyńskie i Podbeskidzie! Niech żyje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elo :lol:

 

Jak masz zamiar warzyć coś w najblizszym czasie to zlewaj gęstwe do sterylnych słoi i przechowuj w lodówce.

No chyba że maseczki są dla Ciebie bardziej pożądane :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt, znowu przedawkowałem piwko domowe.

 

Co pózniej mozna zrobić z taką gęstwą przechowywaną w sterylnym słoiku w lodówce? To się je?He he

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Co pózniej mozna zrobić z taką gęstwą przechowywaną w sterylnym słoiku w lodówce?

dodaje się do następnej warki ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.