Jump to content
Sign in to follow this  
Rafek00

Rafkowy Browar Domowy

Recommended Posts

post-3352-0-33407500-1398264331_thumb.jpg

 

SPIS TREŚCI (nazwa/styl/warzenie/rozlew)

 

1 - 5 - Warki z brewkit'ów - zamierzchła przeszłość

6 - IRA (Irlandzkie Czerwone Ale 24.10.2011 / 11.11.2011)

7 - Owsianka (Stout Owsiany 28.11.2011 / 19.12.2011)

8 - Gingembre (Imbirowy Belg 2.02.2012 / 23.02.2012)

9 - Ostowe (Szkocki Ale 70/- 15.02.2012 / 8.03.2012)

10 - Fratello (Belgijskie Specjalne Ale [dziś powiedzielibyśmy Belgian IPA ;) ] 10.04.2012 / 10.05.2012)

11 - Miedziak (Brązowe Ale 11.06.2012 / nie zapisane)

12 - Baltazar (Świąteczne Ale 6.11. 2012 / 1.12.2012)

13 - Szkocka (Whisky Szkocki Ale 70/- 6.12.2012 / 27.12.2012)

14 - Kiwi (NZ IPA 21.01.2013 / zakażenie)

15 - Złoto Belgów (Złociste Belgijskie Ale 25.03.2013 / 23.04.2013)

16 - Caryca (Rosyjski Imperialny Stout 22.04.2013 / 10.06.2013)

17 - Willamette Red (31.05.2013 / 26.06.2013)

18 - Paysan (Saison 5.07.2013 / 1.08.2013)

19 - Giustina (18.08.2013 / 20.09.2013)

20 - Matołek (Koźlak holenderski 17.09.2013 / 14.10.2013)

21 - Baltazar #2 (Świąteczne Ale 4.10.2013 / 4.11.2013)

22 - Magisterskie (Coffee Milk Stout 4.11.2013/ 25.11.2013)

23 - Orzechy Rafiego (Amerykańskie Brązowe Ale 17.12.2013 / 10.01.2014)

24 - Słoneczna Pszenica (Amerykańskie Pszeniczne 20.01.2014 / 11.02.2014)

25 - Galaktyczny Nelson (Pacyficzne Jasne Ale 18.02.2014 / ...)

26 - IRA #2 (Irlandzkie Czerwone Ale 23.03.2014 / 24.04.2014)

27 - Beor (Stare Ale 27.04.2014/3.06.2014)

28 - Bernard (Grodziskie 21.08.14/zakażenie)

29 - Bohemie (Bursztynowy Ale 16.09.14/)

30 - Ostowe #2 (Szkocki Ale 70/- .../...)

cdn...

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzenie czas zacząć.... tfu zapiski czas zacząć - przez długi czas zbierałem się do założenie tego tematu :) Głównym argumentem przeciw był fakt, iż warzę rzadko (warzyć zacząłem w 2010 i uwarzyłem od tego czasu 26 warek) i przez to nikt tego nie będzie chciał tego czytać. Ale ostatnio znajomi, których częstowałem swoim piwem (zwykle na wynos) narzekali, że nie ogarniają tajemniczych zapisków na kapslach, tak więc aby to ułatwić zaczynam opisywać swoje boje właśnie tutaj. Poza tym jest to jedno z moich dwóch postanowień wielkanocnych ;). Umieściłem archiwalne warki w pierwszym poście, a od warki nr 26 będę opisywał szczegółowiej. Jeśli ktoś by chciał poznać szczegóły któregoś piwa z tej listy, niech pisze :)

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszkam w domu jednorodzinnym, a moim browarem jest zwykła kuchnia z kuchenką gazową. Jako kadź służy mi garnek emaliowany 30 l, filtruje przy pomocy oplotu, śrutuje wykorzystując przystawkę ZELMERa , a fermentuje w skrzyni styropianowej, która stoi w moim pokoju i jest chłodzona PETami. w receptury układam sam lub inspiruje się tymi z naszej forum - mam ulubione wątki browarow, które chętnie czytam :-)to tyle w kwestii rozpoczęcia, następne posty będą już merytoryczne :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#26 IRA 12°Blg

Irlandzkie Czerwone Ale

23.03.2014

Beersmith: IBU 20, EBC - 30

 

Zasyp:

Słód Pilzneński - 2,70 kg

Słód Monachijski - 1,00 kg

Słód Carapils - 0,50 kg

Słód karmelowy czerwony - 0,50 kg

Słód Biscuit - 0,20 kg

Jęczmień Palony - 0,10 kg

 

 

Zacieranie i filtracja:

67°C - 60 min

72°C - 20 min

Do mash out dodanie jęczmienia palonego

78°C - 5 min

 

 

Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24l łącznej objętości

 

Gotowanie: 60 min

60 min - 25g Fuggels 5,5%AA

10 min - 25g Fuggels 5,5%AA

 

Fermentacja:

Wyszło 22l - 12°Blg

 

Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana uwodnionymi Danstar Nottingham. Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami.

 

Piwo wyjątkowo bez zlewania na cichą - wszystko w jednym fermentorze.

 

Rozlew 24.04.2014

 

Następne w planach:

Old Ale

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 Beor 16°Blg Receptura "oparta na motywach" tej ;)

Old Ale

27.04.2014

Beersmith: IBU 24, EBC - 41

 

Zasyp:

Słód Pilzneński - 4,15 kg

Płatki owsiane - 0,40 kg

Słód Karmelowy 150 - 0,15 kg

Prażona pszenica - 0,09 kg

 

 

 

Zacieranie i filtracja:

62°C - 30 min

72°C - 45 min

Do mash out dodanie prażonej pszenicy

78°C - 8 min

 

 

Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24l łącznej objętości

 

Gotowanie: 60 min

60 min - 30g Fuggels 5,5%AA

15 min - 300g melasa trzcinowa

15 min - 400 g cukier demerera

15 min - 5g mech irlandzki

5 min - 20g Fuggels 5,5%AA

 

Fermentacja:

Wyszło 20l - 16°Blg

 

Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana gęstwą Danstar Nottingham (I pokolenie po warce #26). Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami.

 

 

Rozlew:Rozlew: Przeprowadzono jedną fermentacje, ale z braku czasu przedłużoną - piwo na pewno dofermentowało. Rozlano 5.06.2014.

 

Następne w planach:

Grodziskie albo bezglutenowe jeśli dostanę odpowiedź o zawartości glutenu w słodzie owsianym (na razie dwie słodownie stwierdziły, że ich słód owsiany zawiera gluten, czekam na odpowiedź trzeciej)

 

Etykieta:

post-3352-0-28895800-1409831456_thumb.jpg

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałeś sporo więcej cukru i melasy. Będzie się długooo układać. Ze 3 miesiące albo i dłużej.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałeś sporo więcej cukru i melasy. Będzie się długooo układać. Ze 3 miesiące albo i dłużej.

owszem, trochę zmieniłem w Twojej recepturze i jestem świadomy czasu układania. Myślę że po pół roku będzie dobre :-) zresztą obserwując Twój wątek stwierdziłem że i przy takiej ilości jak Ty dałeś trochę minęło zanim się ułożyło, więc zakładam cierpliwość :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie. W moim to było właśnie około 3 miesiące ... i wtedy właśnie się skończyło :) Pół roku to dobra opcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...)

Następne w planach:

Grodziskie albo bezglutenowe jeśli dostanę odpowiedź o zawartości glutenu w słodzie owsianym (na razie dwie słodownie stwierdziły, że ich słód owsiany zawiera gluten, czekam na odpowiedź trzeciej)

Dostałem od trzech zachodnich słodowni informacje, że nie dają żadnej gwarancji, że ich słody owsiane są gluten free (owies po prostu jest zakontaminowany glutenem), tak więc następnym piwem będzie Grodziskie :)

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 Old Ale 16°Blg Receptura "oparta na motywach" tej ;)

27.04.2014

Beersmith: IBU 24, EBC - 41

 

Zasyp:

Słód Pilzneński - 4,15 kg

Płatki owsiane - 0,40 kg

Słód Karmelowy 150 - 0,15 kg

Prażona pszenica - 0,09 kg

 

 

 

Zacieranie i filtracja:

62°C - 30 min

72°C - 45 min

Do mash out dodanie prażonej pszenicy

78°C - 8 min

 

 

Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24l łącznej objętości

 

Gotowanie: 60 min

60 min - 30g Fuggels 5,5%AA

15 min - 300g melasa trzcinowa

15 min - 400 g cukier demerera

15 min - 5g mech irlandzki

5 min - 20g Fuggels 5,5%AA

 

Fermentacja:

Wyszło 20l - 16°Blg

 

Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana gęstwą Danstar Nottingham (I pokolenie po warce #26). Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami.

 

 

Rozlew: Przeprowadzono jedną fermentacje, ale z braku czasu przedłużoną - piwo na pewno dofermentowało. Rozlano 5.06.2014. Bardzo ciekawe piwo, w smaku interesujące - już nie mogę się doczekać spróbowania ;)

 

Następne w planach:

Grodziskie albo bezglutenowe jeśli dostanę odpowiedź o zawartości glutenu w słodzie owsianym (na razie dwie słodownie stwierdziły, że ich słód owsiany zawiera gluten, czekam na odpowiedź trzeciej)

Bardzo ciekawe piwo, w smaku interesujące i co najważniejsze bardzo mi odpowiada - już nie mogę się doczekać spróbowania :)

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały powrót po dłuższej przerwie:

#28 Bernard z Wąbrzeźna 8°Blg

Grodziskie

21.08.2014

Beersmith: IBU 17, EBC - 6,6

 

Zasyp:

Słód Grodzisk i- 3 kg

Słód Wędzony Cherry - 0,20 kg

 

 

Zacieranie i filtracja:

55°C - 10 min

65°C - 40 min

72°C - 40 min

78°C - 8 min

 

 

Wysładzanie 16l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 22l łącznej objętości (Filtracja to była jedna wielka masakra...)

 

Gotowanie: 60 min

60 min - 25g Saaz 3,53% AA

5 min - 25g Saaz 3,53% AA

 

Fermentacja:

Wyszło 23,5l - 8° Blg

 

Brzeczka schłodzona do 20°C i zadana zrehydratyzowanymi S - 33. Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami.

 

 

Rozlew:

brak z powodu infekcji

 

Następne w planach:

Szkocka 10, którą kiedyś już robiłem i urzekła mnie wtedy - czas to powtórzyć :)

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

No żesz, tak to jest kiedy umyjesz 40 butelek, zdezynfekujesz je, do tego masz do pomocy 3 - letniego Kubę, który chce koniecznie pomóc wujkowi "tapslować" (jak to on mówi) piwo, a okazuje się, że zamiast Grodzisza masz ocet... Przynajmniej wędzony ocet :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prezent urodzinowy od narzeczonej prezentuje się tak:

#29 Bohemie 12°Blg

Amber Ale

16.09.2014

Beersmith: IBU 31, EBC -15

 

Zasyp:

Słód Pale Ale- 3,2 kg

Słód Bursztynowy - 0,50 kg

Słód Karmelowy Czerwony - 0,25 kg

Słód Karmelowy Jasny - 0,2

 

 

Zacieranie i filtracja:

55°C - 10 min

66°C - 55 min

78°C - 8 min

 

 

Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78°C do uzyskania 24,5l łącznej objętości.

 

Gotowanie: 60 min

60 min - 15g Bohemie 7,54% AA

20 min - 15g Bohemie 7,54% AA

5 min - 25g Bohemie 7,54% AA

- 2h - 30g Bohemie 7,54% AA (ze względu na chłodzenie w brodziku prysznica ostatnią dawkę chmielu wrzuciłem 2 godziny po wyłączeniu palnika i rozpoczęciu chmielenia)

 

Fermentacja:

Wyszło 20l - 12° Blg

 

Brzeczka schłodzona do 23°C (nie miałem już czasu na niższe schodzenie) i zadana zrehydratyzowanymi BRY - 97. Fermentacja w skrzyni fermentacyjnej chłodzonej PETami.

 

 

Rozlew:

-

 

Następne w planach:

Teraz to już na bank ta Szkocka 10 ;)

 

Etykieta:

W trakcie powstawania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.