Jump to content
coder

Przyrządzanie treningowych próbek zapachowych

Recommended Posts

Poproszono mnie, żebym napisał co wiem o przygotowywaniu próbek zapachowych do rozpoznawania wad piwa, więc przepiszę co napisano w Radical Brewing; to niepełna lista zapachów i czasem zawiera materiały dostepne tylko w USA, ale potraktujmy jako punkt wyjścia:

 

aldehyd octowy - "zielone jabłuszko", niedokończona fermentacja : cukierek Jolly Rancher ropuszczony w piwie

 

octowy (infekcja) - 2-3 łyżeczki octu do kufla piwa

 

serowy (utleniony chmiel) - powąchać ser limburger

 

chlorofenol - zanieczyszczenie wybielinką, "apteka" - powąchać stary plaster - przylepiec

 

diacetyl - użyć maślany zapach do ciasta, 1-4 krople do kufla

 

DMS - dodać troche soku z puszki kukurydzy do kufla

 

utlenienie - kupić najstarsze piwo koncernowe w brązowej butelce jakie znajdziemy na półce w supermarkecie

 

kozi pot (infekcja) - brak substytutu

 

fenolowy - rózne rodzaje - powąchać kabel elektryczny; miód rozcieńczony 1:4 wodą; goździki

 

skunksowy - postawić lager w zielonej butelce na godzinkę w pełnym słońcu

 

rozpuszczalnikowy (fuzle, estry robione w wysokiej temp) - kilka kropli zmywacza do paznokci do kufla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...