Jump to content

Przyrządzanie treningowych próbek zapachowych


coder
 Share

Recommended Posts

Poproszono mnie, żebym napisał co wiem o przygotowywaniu próbek zapachowych do rozpoznawania wad piwa, więc przepiszę co napisano w Radical Brewing; to niepełna lista zapachów i czasem zawiera materiały dostepne tylko w USA, ale potraktujmy jako punkt wyjścia:

 

aldehyd octowy - "zielone jabłuszko", niedokończona fermentacja : cukierek Jolly Rancher ropuszczony w piwie

 

octowy (infekcja) - 2-3 łyżeczki octu do kufla piwa

 

serowy (utleniony chmiel) - powąchać ser limburger

 

chlorofenol - zanieczyszczenie wybielinką, "apteka" - powąchać stary plaster - przylepiec

 

diacetyl - użyć maślany zapach do ciasta, 1-4 krople do kufla

 

DMS - dodać troche soku z puszki kukurydzy do kufla

 

utlenienie - kupić najstarsze piwo koncernowe w brązowej butelce jakie znajdziemy na półce w supermarkecie

 

kozi pot (infekcja) - brak substytutu

 

fenolowy - rózne rodzaje - powąchać kabel elektryczny; miód rozcieńczony 1:4 wodą; goździki

 

skunksowy - postawić lager w zielonej butelce na godzinkę w pełnym słońcu

 

rozpuszczalnikowy (fuzle, estry robione w wysokiej temp) - kilka kropli zmywacza do paznokci do kufla

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.