Skocz do zawartości
coder

Przyrządzanie treningowych próbek zapachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszono mnie, żebym napisał co wiem o przygotowywaniu próbek zapachowych do rozpoznawania wad piwa, więc przepiszę co napisano w Radical Brewing; to niepełna lista zapachów i czasem zawiera materiały dostepne tylko w USA, ale potraktujmy jako punkt wyjścia:

 

aldehyd octowy - "zielone jabłuszko", niedokończona fermentacja : cukierek Jolly Rancher ropuszczony w piwie

 

octowy (infekcja) - 2-3 łyżeczki octu do kufla piwa

 

serowy (utleniony chmiel) - powąchać ser limburger

 

chlorofenol - zanieczyszczenie wybielinką, "apteka" - powąchać stary plaster - przylepiec

 

diacetyl - użyć maślany zapach do ciasta, 1-4 krople do kufla

 

DMS - dodać troche soku z puszki kukurydzy do kufla

 

utlenienie - kupić najstarsze piwo koncernowe w brązowej butelce jakie znajdziemy na półce w supermarkecie

 

kozi pot (infekcja) - brak substytutu

 

fenolowy - rózne rodzaje - powąchać kabel elektryczny; miód rozcieńczony 1:4 wodą; goździki

 

skunksowy - postawić lager w zielonej butelce na godzinkę w pełnym słońcu

 

rozpuszczalnikowy (fuzle, estry robione w wysokiej temp) - kilka kropli zmywacza do paznokci do kufla

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×