Jump to content
Sign in to follow this  
beginner2014

Chmielimy na zimno, ale jak tu nie przesadzić?

Recommended Posts

Witam!

 

To będzie mój pierwszy temat, a zarazem post na tym forum :). Niespełna tydzień temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę. Wbrew ogólnemu przekonaniu, że przygodę z piwowarstwem domowym rozpoczynamy od warzenia z ekstraktów, ja zdecydowałem się jednak od razu zacząć zabawę z zacieraniem.

 

Kupiłem zestaw surowców do uwarzenia ale'a + *dodatkowy chmiel, bo chciałem osiągnąć solidną goryczkę :D.

 

W zestawie:

 

słód pale ale 3,8kg

słód karmelowy jasny 0,2kg

35g marynki

40g lubelskiego

+ *50g amarillo i 50g simcoe

 

drożdże: Danstar Nottingham - Ale Yeast

 

W założeniu 12 blg w 20L warce.

 

Ostatecznie otrzymałem 22L(jednak w tym również osady gorące, których nie oddzieliłem na burzliwą fermentację) o ekstrakcie o dziwo prawie 13blg(temp. pomiaru ok. 20 stopni, a przy wodzie cukromierz wskazywał dokładnie 0, więc raczej pomiar jest prawidłowy). Dziś rano będę zlewał na cichą(minie dokładnie 6 dni od rozpoczęcia burzliwej fermentacji). Pierwszy i ostatni pomiar ekstraktu jaki wykonywałem po upływie 4dni 5h wskazał 3blg przy stałej temp. fermentacji ok. 21 stopni, ale nadal jeszcze uchodziły pęcherzyki CO2, więc zostawiłem jeszcze drożdże w spokoju niech się wyszaleją :P. Próbowałem piwa przy pomiarze i goryczka była wystarczająco intensywna, a nawet trochę zalegająca(myślę, że to normalne w ciepłym, nienagazowanym i niedojrzałym piwie)

 

Chmielenie:

10g Simcoe i 20g Marynki - 60min

10g Marynki i 20g Amarillo - 30min

10g Amarillo, 10g Simcoe i 20g Lubelskiego - 10min

 

Teraz zostało mi do wykorzystania na zimno:

20g Amarillo

30g Simcoe

20g Lubelskiego

5g Marynki

 

I stąd mój temat, bo zastanawiam się czy wrzucić to wszystko na cichą fermentację? Wiadomo IBU nie wzrośnie, ale goryczka może się zwiększyć od innych związków. Pytanie kieruję do bardziej doświadczonych kolegów: Jak to doprawić, aby spotęgować aromat piwa, a jednocześnie nie przesadzić ze zwiększeniem goryczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wbrew ogólnemu przekonaniu, że przygodę z piwowarstwem domowym rozpoczynamy od warzenia z ekstraktów, ja zdecydowałem się jednak od razu zacząć zabawę z zacieraniem.

Plusik dla Ciebie, również zacząłem od zacierania :)

 

Co do chmielenia na zimno, daruj sobie Marynkę oraz Lubelski. Amerykańce skutecznie je zamaskują swoim aromatem. Wbrew pozorom goryczka po chmieleniu na zimno "wzrośnie", to prawda. Co do ilości proponuję po 20 g Simcoe i Amarillo.

 

Tak na przyszłość, jak chcesz uzyskać intensywny aromat w gotowym piwie to "im później dodajesz chmiel, tym lepszy aromat uzyskasz" :). Czyli w twoim przypadku powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Chmielenie:

10g Simcoe i 20g Marynki - 60min

20g Amarillo - 1 min

10g Amarillo, 10g Simcoe - chmielenie Whirpoolowe - poczytaj o co biega.

 

Moim zdaniem łącznie chmielu polskiego z amerykańskim na smak/aromat nie ma sensu. Użyj polskiego do PIPA :)

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiadomo IBU nie wzrośnie, ale goryczka może się zwiększyć od innych związków

IBU jest wyznacznikiem goryczki więc w tym zdaniu zaprzeczasz sam sobie.

 

International Bittering Units - międzynarodowe jednostki goryczy ustalone przez European Brewery Convention.[1] Wyznaczane są przy pomocy chromatografii cieczowej HPLC i określane skrótem IBU. Jednostki IBU oznaczają stopień nachmielenia/goryczy w piwie

 

Co do chmielenia na zimno to spokojnie możesz sypać pozostały Simcoe i Amarillo tą ilością na pewno nie przesadzisz a wręcz z w miarę doświadczenia zobaczysz że te 50g to spokojnie dwukrotnie można zwiększyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do chmielenia na zimno to spokojnie możesz sypać pozostały Simcoe i Amarillo tą ilością na pewno nie przesadzisz a wręcz z w miarę doświadczenia zobaczysz że te 50g to spokojnie dwukrotnie można zwiększyć.

Nie sposób się nie zgodzić, w szczególności że co zrobisz z tymi pozostałymi 10g?

Share this post


Link to post
Share on other sites

IBU jest wyznacznikiem goryczki więc w tym zdaniu zaprzeczasz sam sobie.

 

A przypadkiem IBU nie jest miarą li tylko ilości rozpuszczonych zizomeryzowanych alfakwasów? Na poziom i/lub odczuwalność goryczki mogą mieć wpływ też inne związki zawarte w chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w szczególności że co zrobisz z tymi pozostałymi 10g?

Na potem zostanie.

IBU jest wyznacznikiem goryczki więc w tym zdaniu zaprzeczasz sam sobie.

Czyli jak sypnie 40-50 g na cichą to odczucie goryczki się w ogólnie nie zmieni? Będzie dokładnie takie samo, jakby w ogóle nie dodał?

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

@beginner2014

 

Witamy i gratulacje odwagi porwania sie na zacieranie jako pierwsza warka :)

Sam tak zrobilem pierwsze dwa razy a potem raz z ciekawosci zobaczylem puszke (ktora wyszla nijaka)

 

Gdzies natknalem sie na artykul w ktorym byla mowa ze powyzej jakiejs "sporej" ilosci chmielu na zimno nie ma sensu pakowac wiecej bo i tak ekstrakcja bedzie znikoma. Jak znajde to podesle linka. Poza tym pakuj na maxa chmiele i zobacz sam co ci przypasuje :)

 

piwa rzemieslnicze to sztuka :P tutaj od linijki nie robi sie piw, czasem (z wlasnego doswiadczenia) cos przez przypadek wyjdzie powyzej oczekiwan jakie miales :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za cenne uwagi. Przy kolejnym warzeniu na pewno je wykorzystam, a pierwszą warkę potraktuję jako eksperyment i wrzucę na zimno tylko amerykańce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jak sypnie 40-50 g na cichą to odczucie goryczki się w ogólnie nie zmieni?

odczucie tak ,bo jeśli będziesz miał wodę 40 IBU to to 40 IBU będzie zupełnie inaczej odczuwalne z aromatem chmieli

ale na odczucie goryczki ma jeszcze balans w piwie ,bo jeśli będzie wytrawne mocno odfermentowane też będzie dużo mocniej odczuwalna jak w piwie zacieranym na "słodko"

nie bez znaczenia są też drożdże ich ilość i kondycja i temperatura fermentacji

więc nawet mając dokładną recepturę trudno jest zrobić identyczne piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, IBU to IBU, a odczuwanie to zupełnie inna bajka. Beginner2014 - syp na zimno wszystkie amerykańce które masz (50g powinno wystarczyć, ale z biegiem czasu dojdziesz do tego, że i 100g to za mało ;) ), lubelski sobie zostaw na inne okazje, podobnie marynkę. Nie wiem, czy ten lubelski do gotowania miał sens (amerykańce go przykryją), ale nie masz się co tym martwić, bo na pewno nim nie pogorszyłeś :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

marynke i lubelski na zimno nie dawaj daj amerykańskie a jak w sumie dodasz 50g na zimno to nie będzie źle ja tyle daj na zimno do ambera do black ipa dałem 100g na zimno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za 2 dni, mijają 4 tygodnie od zabutelkowania. Piwa pierwszy raz spróbowałem tydzień temu i wczoraj. Jestem mega zadowolony, bo nie ma infekcji, goryczka, której się obawiałem, że będzie za wysoka jest OK i w porównaniu do zeszłego tygodnia jest niższa. Najbardziej zaskoczył mnie aromat :D. Myślałem, że trzeba więcej wprawy, aby coś takiego osiągnąć, a tu jednak chmiel amerykański załatwia większość sprawy. Jedyny mankament to wysycenie, które mogłoby być trochę wyższe, ale następnym razem po prostu nie będę się bał sypnąć więcej glukozy :D. Jak na pierwszą warkę (z zakładanych 20l, wyszło ostatecznie 18,5l w butelkach) myślę, że wszystko poszło nadzwyczaj dobrze. W planach witbier i black ipa, ale to już po sesji :).

 

Zdjęcie z pierwszej degustacji. Kolega powiedział, że mu bardziej smakuje niż Rowing Jack, bo "trochę mniej goryczkowy" haha. Oczywiście przesadził, ale i tak z przyjemnością przyjąłem taki komplement.

post-8954-0-08796600-1401013756_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyny mankament to wysycenie, które mogłoby być trochę wyższe, ale następnym razem po prostu nie będę się bał sypnąć więcej glukozy :D

Będzie wyższe - z czasem. Jestem przekonany na 95%, że za jakieś dwa tygodnie wysycenie będzie Ci odpowiadać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.