bulq Posted April 20, 2014 Share Posted April 20, 2014 Witam. Czy taki gar po wyczyszczeniu nada się do zacierania i chmielenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted April 20, 2014 Share Posted April 20, 2014 zależy jak duże sa ubytki w emalii. Ja warze w takim garnku w którym są niewielkie ubytki i wszystko jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 zardzewiały gar nie nadaje się do warzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzzd1 Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 Witam Jeżeli nie masz innego, to warz spokojnie w tym przyrdzewiałym... Brzeczka to nie zajzajer i wiele żelaza nie wypłucze... A żelazo jest zdrowe... Tylko nie szoruj go papierem ściernym bo sprawę pogorszysz... pozdr. Z Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 Możesz jeszcze ocynować miejsca gdzie rdzewieje, cyna oczywiście do lutowania rurek miedzianych wody pitnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kedar33 Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 (edited) Wszystko kwestia rozsądku. Jeżeli tylko kilka obić wielkości, powiedzmy monety, to nie zwracaj na to uwagi i korzystaj. Jak większe - to tylko kwestia Twojej motywacji . Ja, zwykle staram się wychodzić z założenia, że więcej się nauczę knocąc coś przez nie do końca idealny sprzęt niż tracąc czas i kasę na zdobywanie funkiel-cud-ideału. Pamiętam też, że jakieś 20 lat temu, mój brat robił piwo w domu na słodzie i chmielu przeszmuglowanym z browaru piastowskiego. Zacierał i chmielił w garnku ... aluminiowym. Piwo było naprawdę dobre. Myślę, że na pytanie "Czy mogę warzyć w garnku aluminiowym ?" kilka osób na tym forum mogłoby dostać wylewu . Pozdrawiam w oczekiwaniu na me ... pierwsze drożdże. Cynowania bym nie polecał. Na taką stal potrzeba zastosować dosyć agresywny topnik. Bardziej bym się bał resztek topnika, niż tej odrobiny tlenku żelaza. Edited April 21, 2014 by kedar33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 Cynowania bym nie polecał. Na taką stal potrzeba zastosować dosyć agresywny topnik. Bardziej bym się bał resztek topnika, niż tej odrobiny tlenku żelaza. Wiesz to z doświadczenia, teorii czy są to tylko przypuszczenia?. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kedar33 Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 (edited) Cynowania bym nie polecał. Na taką stal potrzeba zastosować dosyć agresywny topnik. Bardziej bym się bał resztek topnika, niż tej odrobiny tlenku żelaza. Wiesz to z doświadczenia, teorii czy są to tylko przypuszczenia?. Masz rację Mateos. Nie doprecyzowałem. Tak, trochę lutowałem, choć tylko "na miękko". Do stali potrzeba co najmniej kwasu solnego, ewentualnie specjalnego topnika. Lutuje się stosunkowo ciężko, szczególnie na zanieczyszczonych, "powżerowych" powierzchniach. Nie mówię, że to niewykonalne czy szczególnie szkodliwe w późniejszym użytkowaniu. Po prostu, moim zdaniem, skórka nie warta wyprawki. Jeszcze, żeby to było naczynie stalowe, cynowane i chodziło o naprawę powłoki. Robiło się tak z kanami na mleko. Myślę, że lepiej spróbować raz na tym co się ma, zobaczyć czy nie ma jakiś problemów i w tym czasie szukać lepszego gara. Edited April 21, 2014 by kedar33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 http://www.piwo.org/topic/7403-lutowanie-odpryskow-w-garnkach-emaliowanych/ Z tego co piszą w tym temacie nie jest tak źle;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 Do garnków emaliowanych wanien, brodzików, można kupić specjalne zaprawki. Ale jak tam już było cynowanie i cholera wie co jeszcze to nie wiadomo czy złapie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.