Jump to content

Prośba o ocenę dwóch receptur


adrick
 Share

Recommended Posts

Proszę o ocenę dwóch receptur, czy coś zmienić dodać, odjąć. Będzie to moja 6 i 7 warka więc jeszcze potrzebuję pomocy doświadczonych piwowarów. Z góry dziękuję.

 

1. Milk Stout – 12~13 BLG Warka około 25 L

 

5 kg Pale Ale

0,35 kg Carapils

0,1 kg Carafa

0,2 kg Czekoladowy

0,1 kg Palony jęczmień

0,4 kg płatki owsiane

0,5 kg laktozy

 

Chmielenie tylko na goryczkę 20 gr Marynki

Zacieranie

60 ` w 66 C

10 ` w 76 C

Drożdże S 04 lub US 05

 

Oczekiwania - Bardzo posmakował mi ostatnio Sweet Cow z Alebrowaru i chciałbym stworzyć coś podobnego.

 

2. Interpretacja receptury Full Aroma Hops 12~13 BLG około 25 L

 

5 kg plizneńskiego

0,35 kg Carapils

 

zacieranie

 

Całość zasypu wsypana wody o temp. 40C

- podgrzewanie do 61C

- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C

- 45 minut w temp. 70-72C

- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy

 

Chmiel Marynka (9% alfa kwasów) 30 gr na goryczkę, 50 gram Lubelski na aromat, 30 gram Cascade na zimno

Drożdże S 04 lub US 05

 

Oczekiwania: Piwko na lato orzeźwiające z wyczuwalną goryczką ale nie tak mocną jak w IPA, ma gasić pragnienie.

Link to comment
Share on other sites

W tym FAH może zamiast 70-72 to 65-67? No i na goryczke bym dał więcej, Marynki to tak z 50-70 gramów, ale to już kwestia gustu :) O milku się nie wypowiadam, bo się nie znam.

Link to comment
Share on other sites

w ogóle nie wyczułem

e no, co Ty. to ja myślałem, że jestem daltonistą sensorycznym, a są lepsi ;)

Trza se było zrobić część bez laktozy.

 

IMHO 500g laktozy na warkę to optimum.

Link to comment
Share on other sites

Trza se było :) miałbym punkt odniesienia.

Ale tak myśląc o tym po fakcie, to wydaje mi się że mocno namieszałem w tamtej warce z dodatkami (kakao, laktoza, chmiele w 0') i się słodycz nieco schowała.

Ciekaw jestem ile jest laktozy w SweetCow - bo tam czułem i to w nadmiarze :)

 

Mam jeszcze 500g tej laktozy w składziku, muszę spróbować czy nie dostałem mąki zamiast cukru :)

Link to comment
Share on other sites

Przecież laktoza nie wnosi zbyt wiele słodyczy. To raczej kwestia uzyskania tej specyficznej faktury piwa, odczucia w ustach, takiej jakby aksamitności.

 

A co pytania o przepisy z pierwszego posta to w przypadku drugiego piwa to przy założeniu "Piwko na lato orzeźwiające [...] ma gasić pragnienie" to raczej zacierałbym bardziej w stronę wytrawności, przy ekstrakcie raczej w stronę 11-12°Blg

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

2. Interpretacja receptury Full Aroma Hops 12~13 BLG około 25 L

5 kg plizneńskiego

0,35 kg Carapils

zacieranie

Całość zasypu wsypana wody o temp. 40C

 

- podgrzewanie do 61C

- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C

- 45 minut w temp. 70-72C

- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy

 

Chmiel Marynka (9% alfa kwasów) 30 gr na goryczkę, 50 gram Lubelski na aromat, 30 gram Cascade na zimno

Drożdże S 04 lub US 05

 

Oczekiwania: Piwko na lato orzeźwiające z wyczuwalną goryczką ale nie tak mocną jak w IPA, ma gasić pragnienie.

 

Nic bym nie zmieniał, goryczki będzie sporo z tej Marynki, przerwy ok, może zmniejszyć zasyp o 1kg przy tym sposobie zacierania ale to zależy jak treściwe piwa Ci wychodzą przy Twoim sposobie warzenia.

Po namyśle, przy chmieleniu na zimno spokojnie możesz zejść z ballingiem bo chmielenie na zimno podniesie treściwość piwa a i z pianą będzie ok.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Wg mnie z tego ostatniego, jeśli zasyp jest na 25 l to wyjdzie sporo więcej niż 12-13 BLG. No chyba, że jest dobrane pod Twoją wydajność. Marynki tez bym nie sypał więcej, bo ona w dużej ilości daje mocno trawiaste posmaki, a w tym wypadku goryczki już wystarczy. Jak bardzo chcesz ją podbić, możesz dosypać coś tak około 30'-20' - może być nawet Lubelski.

 

I teraz tak: zacieranie. Jak zatrzesz jak piszesz dostaniesz dość treściwe piwo, zwłaszcza po chmieleniu na zimno. Ja bym to zatarł w schemacie:

30'-62 °C

30'-72 °C

ewentualnie nawet 40 i 20 minut. Ale to moja wizja, ja lubię bardziej lekkie, wyraźne piwa. Do tego takie zacieranie uwypukli nieco goryczkę.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, jak zwykle można na Was liczyć. Jakby ktoś jeszcze mógł wypowiedzieć się na temat receptury na MILKA byłoby miło :)

Link to comment
Share on other sites

500g laktozy w tym przypadku to w sam raz. Jak zwykle, wiele zależy od indywidualnego odczucia i preferencji, ale zdecydowanie zacząłbym od 500g gram na warkę, jak w opisie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.