Jump to content
Sign in to follow this  
bulq

Na czym najlepiej zacierać?

Recommended Posts

Mam za sobą kilka wartek z koncentratów coopersa. Teraz chciałbym zrobić piwko w tradycyjny sposób z zacieraniem. Moje pytanie: Na czym najlepiej i najwygodniej zacierać? Palnik gazowy/ kuchenka elektryczna/piec kaflowy/taboret gazowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłopie !!! to nie ma znaczenia, jak masz w domu gaz to gotujesz na gazie jak masz indukcje to robisz na indukcji. Jak byś miał działkę to nawet możesz i drewnem gar opalać. To co potrzebujesz to garnek min. 30l fermentatory ew chłodnica itd + reszta drobnego sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że mogę na wszystkich, ale chce wiedzieć na czym będzie najwygodniej. Waham się między palnikiem gazowym a grzałką elektryczną. Chodzi o to gdzie najłatwiej będzie manewrować temperaturą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu i to Ci polecam. Kadź zacierno-filtracyjna z kega elektryczna sterowana sterownikiem (wcześniej Bolecki, taraz Pamel) a warzenie na gazie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie lepiej będzie manewrować temperaturą na gazie lub indukcji, niż nad ogniskiem :)

 

Do zacierania możesz też ocieplić garnek, tak jak ja to zrobiłem i temperaturę "na lenia" trzyma mi niemal idealnie. Podgrzewam na gazie do filtracji, ale trwa to nieco długo, stąd decyzja o przeniesieniu wszystkiego do piwnicy pod domem rodziców, zakup taboretu gazowego 6-7kW i praca w nieco mocniejszych okolicznościach, niż do tej pory na kuchence gazowej.

 

Zawsze też możesz zacierać w stosunku 2,8-3:1 i np. podgrzewać zacier poprzez dodawanie wrzątku - obliczenia znajdziesz na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu i to Ci polecam. Kadź zacierno-filtracyjna z kega elektryczna sterowana sterownikiem (wcześniej Bolecki, taraz Pamel) a warzenie na gazie.

Gdzie można dostać taką kadź?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak wygląda regulacja temperatury podczas zacierania na taborecie? Wymagane jest mieszanie przez całą godzinę?

Edited by bulq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij na gazie, mieszaj cały czas. Po pierwsze żeby Ci się nie przypaliło przy podgrzewaniu, i po drugie żeby likwidować lokalne przegrzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zacierać na wodzie o temp. 70-75st podgrzaniej w kadzi filtracyjnej grzałką zanurzeniową.

Mam nadzieję, że to ironia..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.