bulq 2 Posted April 19, 2014 Mam za sobą kilka wartek z koncentratów coopersa. Teraz chciałbym zrobić piwko w tradycyjny sposób z zacieraniem. Moje pytanie: Na czym najlepiej i najwygodniej zacierać? Palnik gazowy/ kuchenka elektryczna/piec kaflowy/taboret gazowy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
emcede 18 1 Items Posted April 19, 2014 Chłopie !!! to nie ma znaczenia, jak masz w domu gaz to gotujesz na gazie jak masz indukcje to robisz na indukcji. Jak byś miał działkę to nawet możesz i drewnem gar opalać. To co potrzebujesz to garnek min. 30l fermentatory ew chłodnica itd + reszta drobnego sprzętu. 1 OroTanque reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bulq 2 Posted April 19, 2014 Wiem, że mogę na wszystkich, ale chce wiedzieć na czym będzie najwygodniej. Waham się między palnikiem gazowym a grzałką elektryczną. Chodzi o to gdzie najłatwiej będzie manewrować temperaturą Quote Share this post Link to post Share on other sites
wilk 5 Posted April 19, 2014 Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu i to Ci polecam. Kadź zacierno-filtracyjna z kega elektryczna sterowana sterownikiem (wcześniej Bolecki, taraz Pamel) a warzenie na gazie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OroTanque 4 1 Items Posted April 19, 2014 Zdecydowanie lepiej będzie manewrować temperaturą na gazie lub indukcji, niż nad ogniskiem Do zacierania możesz też ocieplić garnek, tak jak ja to zrobiłem i temperaturę "na lenia" trzyma mi niemal idealnie. Podgrzewam na gazie do filtracji, ale trwa to nieco długo, stąd decyzja o przeniesieniu wszystkiego do piwnicy pod domem rodziców, zakup taboretu gazowego 6-7kW i praca w nieco mocniejszych okolicznościach, niż do tej pory na kuchence gazowej. Zawsze też możesz zacierać w stosunku 2,8-3:1 i np. podgrzewać zacier poprzez dodawanie wrzątku - obliczenia znajdziesz na forum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bulq 2 Posted April 19, 2014 Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu i to Ci polecam. Kadź zacierno-filtracyjna z kega elektryczna sterowana sterownikiem (wcześniej Bolecki, taraz Pamel) a warzenie na gazie. Gdzie można dostać taką kadź? Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted April 19, 2014 Taboret. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mpolak154 2 1 Items Posted April 19, 2014 Również polecam taboret, szybko podgrzewa i szybko zagotowuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
bulq 2 Posted April 19, 2014 (edited) A jak wygląda regulacja temperatury podczas zacierania na taborecie? Wymagane jest mieszanie przez całą godzinę? Edited April 19, 2014 by bulq Quote Share this post Link to post Share on other sites
Malinowy 117 1 Items Posted April 20, 2014 Wymagane jest tylko podczas podgrzewania ale polecane przez cały czas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
watson 18 Posted April 23, 2014 Zacznij na gazie, mieszaj cały czas. Po pierwsze żeby Ci się nie przypaliło przy podgrzewaniu, i po drugie żeby likwidować lokalne przegrzania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
yapko 19 1 Items Posted April 23, 2014 Najlepiej zacierać na wodzie o temp. 70-75st podgrzaniej w kadzi filtracyjnej grzałką zanurzeniową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ThoriN 91 Posted April 24, 2014 Najlepiej zacierać na wodzie o temp. 70-75st podgrzaniej w kadzi filtracyjnej grzałką zanurzeniową. Mam nadzieję, że to ironia.. Quote Share this post Link to post Share on other sites