WiHuRa 573 1 Items Posted April 19, 2014 Kiedyś pytałem u mnie starszych w rodzinie czy kiedykolwiek był zwyczaj wrzucania do koszyków piwa ale nikt o praktykach takich w moim regionie nie słyszał. A jak to jest/było w Waszych stronach ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Malinowy 117 1 Items Posted April 19, 2014 u mnie nigdy żadnych napojów się nie święciło, ale dlaczego by nie zmienić tradycji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted April 19, 2014 (edited) proponuję kega wrzucić do koszyka [edit] u mnie też nikt o czymś takim nie słyszał (niestety), poza tym to piwo i inne napoje alkoholowe (oprócz wina) są obecnie trochę "piętnowane" przez Kościół, a przecież większość ma tradycje wywodzące się z klasztorów. Edited April 19, 2014 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted April 19, 2014 Nie słyszałem nigdy aby ktoś święcił piwo, ale... Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted April 19, 2014 Właśnie miałem to wrzucić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted April 19, 2014 Ja się dzisiaj zastanawiałem, czy może jakieś drożdże albo chmiel ktoś święcił Kiedyś, jak jeszcze chodziłem z koszyczkiem to z kumplem wrzucaliśmy doń po setce, która była do spożycia w drodze powrotnej Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted April 19, 2014 Kiełbaskę można było podczas wędzenia pokropić piwem... Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted April 19, 2014 No właśnie, może wartałoby chociaż słód czy chmiel wrzucić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 19, 2014 Skoro zakony od zawsze warzą piwa, to poświęcenie tegoż chyba jest jak najbardziej na miejscu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted April 19, 2014 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=12&przedm=1069971&sess_id=26505130630 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted April 19, 2014 Swoją drogą chciałbym zobaczyć miny wiernych, gdybym tak przyszedł z koszykiem do święcenia, a tam butelka Chimay, obok Paulaner, Orval itp. Ciekawe jak by zareagowali gdyby dowiedzieli się, że w murach klasztornych były warzone, przez braciszków zakonnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bogi 337 1 Items Posted April 19, 2014 W tradycji prawosławnej, święcenie wina jest na porządku dziennym (świątecznym), więc nie powinno nikogo dziwić święcenie półproduktów, produktu finalnego, ergo piwa, notabene np. uwarzonego na Święta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted April 19, 2014 Słyszałem o wódce. O piwie nic. Ale ja dziś słód i chmiel miałem w koszyku Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted April 19, 2014 Też bym wziął, ale od sporawego już czasu nie chce mi się do kościoła iść... Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted April 19, 2014 Ale ja dziś słód i chmiel miałem w koszyku Dla mnie niestety brakło miejsca w "świętym koszyku" Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted April 19, 2014 Dla mnie niestety brakło miejsca w "świętym koszyku" Jajko zjeść, chlebek zjeść, setka chmielu wejdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest pitupitu Posted April 20, 2014 Ja pierwszy rok, przez roztargnienie, nie miałem słodu w koszyczku. Nie wiem czy to dobrze dla naszego browaru... Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted April 20, 2014 Fido, będziesz miał lepszą wydajność i smak. Ten temat to taki żartomaxofftopek Quote Share this post Link to post Share on other sites