Jump to content
gr000by

Domowa Wytwórnia "Dębowa"

Recommended Posts

Browar mieści się w Rzeszowie.

Wśród wyposażenia browarniczego znajdują się:
- keg warzelno-zacierny 50l -> zastąpiony przez gar emaliowany zacierno-warzelny 40l z regulowanym mieszadłem;
- kadź filtracyjna ze zmodyfikowanego wkładu i fermentatora z kranikiem -> zastąpiony przez filtrator rurkowy;

- lodówka turystyczna 25l;
- chłodnica zanurzeniowa do piwa handmade -> zastąpiona przez nową chłodnicę zanurzeniową z rurki karbowanej 11m, skręconej na wymiar gara;
- 4 fermentatory 30l i 2 fermentatory 16l;
- minikegi;

- wyciąg z wykraplaczem do ograniczenia emisji pary wodnej podczas warzenia;

- mieszadło magnetyczne do starterów.

Historia warek.

 

[Sezon I - 2014, 9 warek]
1. Full Aroma Hops
2. KarmeLLove v1.0 (Strong)
3. Porter Bałtycki Mocny
4. Porter Bałtycki
5. Porter Bałtycki
6. Foreign Extra Stout
7. Full Aroma Hops
8. Irish Red Ale (Czerwony topór)
9. Letnie Lekkie (Sikacz)

 

[Sezon II - 2014/15, 18 warek]
10. Jasne Pszeniczne (Złote)
11. Ciemne Pszeniczne
12. Polski Chmiel Power (PCP)
13. KarmeLLove v1.0 (Strong)
14. KarmeLLove v2.0 (Czerwone)
15. Porter Bałtycki Mocny
16. Malinowe
17. Porter Czekoladowy
18. Miód po Porterze Czekoladowym
17-18. PorteroMiód Czekoladowy
19. Porter Karmelowy
20. Porter Bałtycki
21. Ciemny Dolniak Czekoladowy
22. Coś po Porterze Karmelowym

19-22. Porter Karmelowy

23. Polski Chmiel Power (PCP)

24. Porter Bałtycki Lekki

25. Brązowe Porterowe

26. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne

27. Polskie Złote Ale (Zapychacz)

 

[Sezon III - 2015/16, 27 warek]

28. Polski Chmiel Power (PCP)

29. Marynka Ale

30. Polskie Ale (Zapychacz)

31. Polski Chmiel Power (PCP)

32. Czerwone Alternatywnie Pszeniczne

33. Malinowe

34. Porter Bałtycki Lekki

35. KarmeLLove v2.1 (Czerwone)

36. Iunga Ale

37. Jasne MiniKegowe v1.0 (Jasne)

38. Amerykańska Cytryna (Citra Pale Ale)

39. EngIPA

40. Chmielowy Cytrus (APA)

41. Hoppy Pale Ale

42. Czerwony Indianin (RAIPA)

43. Polskie Ale (Zapychacz)

44. Jasne Minikegowe v1.1 (Jasne)

45. Kwas chlebowy v1

46. Belgijski Bursztyn

47. Kwas chlebowy v2

48. Trzy CiemnoZłote Blondynki

49. Klasztorne Mocne

50. Porter Letni

51. Belgijska Czekolada

52. Letnie Chmielowe

53. Letnie Złote

54. Czerwona Siekiera

 

[Sezon IV - 2019/20, 12 warek]

55. Rozbiegowe Czarne

56. Mleczna Czekolada

57. Czarna Bomba Chmielowa

58. Zleżałe Pacific Pale Ale

59. Kukurydziane Ekstraktowe

60. Chmielowa Czternastka

61. Niekomunistycznie Czerwone

62. Złota Bomba Chmielowa

63. Brązowy Dym

64. Polski Chmiel Power (PCP)

65. Polski Porter Bałtycki Imperialnie Nachmielony (hybryda PB z RIS)

66. Czarne Chmielowe

 

Edited by gr000by
aktualizacja

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Full Aroma Hops (Chmielowe), Carlberg z przepisu http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 30

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 6,0kg

 

Chmiele

Marynka 60g

Lubelski 80g + 20g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 20l wody 40ºC

- 10 minut w 60-62ºC

- 45 minut w 70-72ºC

- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie 20l wody 60-70ºC w 3 porcjach

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut

- 90 min 60g chmielu goryczkowego Marynka

- 45 min 60g chmielu aromatycznego Lubelskiego

- 5-10 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego

 

Fermentacja

14 dni burzliwa, 15-16°C + chmielenie na zimno 20g chmielu Lubelskiego

14 dni cicha, 17-18°C

 

Rozlew

BLG końcowe 4,5, zabutelkowałem 26 litrów. IBU 59 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 4,5g/l.


Bardzo smaczne piwo. Po dwóch tygodniach delikatnie gazowane, ale cały czas miło musuje w ustach - następnym razem będę uważniej liczył dodatek glukozy. W smaku przyjemnie chmielowe i bardzo słodowe. Przed latem robię przynajmniej jeszcze jedną taką warkę.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. KarmeLLove v1.0 (Strong), gr000by

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu (BLG): 15
Brzeczka nastawna w litrach: 20

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 5,0kg

słód caraaroma 0,5kg

słód carafa I 0,1kg

 

Chmiele

Marynka 40g

Lubelski 30g

 

Drożdże

Fermentis Saflager W-34/70 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 17,5l wody 60ºC

- 15 minut w 60-62ºC

- 45 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 77-78ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie 14l wody 60-70ºC, w 3 porcjach

 

Chmielenie

Czas gotowania 75 minut

- 75 min 20g chmielu goryczkowego Marynka

- 45 min 20g chmielu goryczkowego Marynka

- 15 min 30g chmielu aromatycznego Lubelskiego

 

Fermentacja

14 dni burzliwa, 10-13°C

7 dni cicha, 10-13°C

7 dni cicha, 16-18°C

 

Rozlew

BLG końcowe 4, zabutelkowałem 19,5 litra. IBU 39 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 4g/l.

 

Ciekawe piwo. Z jednej strony dość zdecydowana goryczka, a z drugiej delikatny karmel. Słód palony jednak nie był potrzebny, piwo przypomina piwa typu "ciemne mocne". Następnym razem zwiększę ilość słodów karmelowych i obniżę ekstrakt początkowy do 14 - składniki już są kupione.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. Porter Bałtycki Mocny, gr000by ze zmodyfikowanego przepisu http://www.wiki.piwo..._Krysiak_(wena)

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu (BLG): 24,5
Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 0,5kg

słód pale ale 5,0kg

słód monachijski I 1,0kg

słód monachijski II 1,0kg

słód caramunich II 1,0kg

słód caraaroma 1,0kg

słód carafa II 0,1kg

słód carafa III 0,2kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

cukier 1,0kg

 

Chmiele

Marynka 60g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentis Saflager W-34/70 (gęstwa po KarmeLLovym v1.0) + Fermentis Saflager S-23 2 paczki

 

Zacieranie

- całość wsypana do 22,5l wody 50ºC

- 5 minut w 55ºC

- 45 minut w 62-64ºC

- 40 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy

- wysładzanie 20l wody 60-70ºC, w 3 porcjach

 

Chmielenie

Czas gotowania 120 minut (bardzo mocno)

- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka

- 20 min 40g chmielu aromatycznego Lubelskiego + cukier

 

Fermentacja

14 dni burzliwa, 10-13°C

14 dni cicha, 12-15°C

 

Rozlew

BLG końcowe 6,5, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 36 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

4. Porter Bałtycki, gr000by ze zmodyfikowanego przepisu http://www.wiki.piwo..._Krysiak_(wena)

 

Zacieranie: Infuzyjne

Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu (BLG): 23
Brzeczka nastawna w litrach: 19,5

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 0,5kg

słód pale ale 5,0kg

słód monachijski I 1,0kg

słód monachijski II 1,0kg

słód caramunich II 1,0kg

słód caraaroma 1,0kg

słód carafa II 0,1kg

słód carafa III 0,2kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

 

Chmiele

Marynka 60g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki

 

Zacieranie

- całość wsypana do 26l wody 50ºC

- 5 minut w 55ºC

- 45 minut w 62-64ºC

- 40 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy

- wysładzanie 15l wody 70ºC, w 2 porcjach + wysładzanie 12l wody 60-70ºC na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 130 minut (bardzo mocno)

- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka

- 20 min 40g chmielu aromatycznego Lubelskiego + płaska łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

21 dni burzliwa, 12-15°C

14 dni cicha, 15-18°C

 

Rozlew

BLG końcowe 7,5, zabutelkowałem 17 litrów. IBU 45,6 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

Piwo nastawione wczoraj. Drożdże już się rozkręciły na tyle, żeby zacząć wypychać wodę z rurki.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

5. Porter Bałtycki, gr000by

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Dolna
Zawartość ekstraktu (BLG): 23
Brzeczka nastawna w litrach: 23

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 0,5kg

słód pale ale 5,0kg

słód monachijski I 1,0kg

słód monachijski II 1,0kg

słód caramunich II 1,0kg

słód caraaroma 1,0kg

słód carafa II 0,1kg

słód carafa III 0,2kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,8kg

 

Chmiele

Marynka 60g

Lubelski 40g

 

Drożdże

Fermentis Saflager S-23 2 paczki

 

Zacieranie

- całość wsypana do 28l wody 50ºC (w tym 14l cienkusza 5 BLG po poprzednim porterze)

- 5 minut w 55ºC

- 45 minut w 62-64ºC

- 40 minut w 70-73ºC

- podgrzanie do 76-77ºC + carafa III, 10 min przerwy

- wysładzanie 20l wody 70ºC, w 2 porcjach + wysładzanie 10l wody 60-70ºC na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 130 minut (bardzo mocno)

- 60 min 60g chmielu goryczkowego Marynka

- 20 min 40g chmielu aromatycznego Lubelskiego

 

Fermentacja

14 dni burzliwa, 10-13°C

14 dni cicha, 15-18°C

 

Rozlew

BLG końcowe 9,5, zabutelkowałem 20 litrów. IBU 39 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7g/l.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam mały problem z 4. warką. O ile wcześniejszy porter (3.) ładnie zjechał w 2 tygodnie do 6,5-7 BLG, tak ten miał ~9 BLG przy pomiarze w sobotę. Podniosłem drożdże z dna bujając fermentatorem, mam nadzieję, że przepracują jeszcze 1-2 BLG.

Po warce 1. i 2. jeszcze trochę i nie będzie śladu, wkrótce znów coś zatrę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dotarły do mnie minikegi 5l - dzięki manowar. Pozostaje jeszcze dokupić uszczelki, pompka ręczna już jest na stanie. Oba portery zeszły do 7 BLG i przelałem je na cichą, odrzucając po ~2 litry osadów. Wolny fermentator w ten piątek zajmie Foreign Extra Stout, a później (sobota?) zabiorę się za ostatniego dolniaka przed latem, KarmeLLove v2.0.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

6. Foreign Extra Stout, dori

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 17
Brzeczka nastawna w litrach: 20

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 5,0kg

słód caraaroma 0,3kg

słód carafa I 0,1kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg

jęczmień palony 0,2kg

 

Chmiele

Marynka 30g

Lubelski 20g

Challenger 30g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 25l wody 55°C (w tym 10l cienkusza 6 BLG po poprzednim porterze)

- 40 minut w 64°C

- 30 minut w 72°C

- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie 10l wody 65°C w 1 porcji + wysładzanie 12l wody 85°C na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut

- 50 min 30g chmielu goryczkowego Marynka i 10g goryczkowego Challenger

- 10 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego i 20g goryczkowego Challenger + płaska łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

7 dni fermentacji burzliwej w 16-19°C

14 dni fermentacji cichej w 16-19°C

 

Rozlew

BLG końcowe 7,5, zabutelkowałem 18 litrów. IBU 38 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 7,5g/l.

 

Zwiększyłem ilość słodu pilzneńskiego ze względu na spory dodatek bardzo ciemnego (i dość treściwego) cienkusza z poprzedniego porteru.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowałem warki 4. i 5.. Trochę nie podoba mi się BLG końcowe 5., ale od skończenia burzliwej fermentacji nie zmieniło się, nawet po podnoszeniu drożdży z dna. Doszły mi już uszczelki do minikegów i oraz kolejne odmiany chmielu, co pozwoli mi poeksperymentować z FAH, który trafi do minikegów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumeim, że przez to, że Ci się nie podoba odfermentowały za wysoko? ;)

5°Blg to przy takim ekstrakcie bardzo dobry wynik, tak mi się przynajmniej zdaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodziło mi o 5tą warkę, która stanęła na 9,5 BLG i nijak nie byłem w stanie zmusić drożdży do podjęcia dalszej pracy. Grunt, że głównemu spijaczowi porteru (mojemu ojcu) smakuje :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

7. Full Aroma Hops (Chmielowe), gr000by

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12
Brzeczka nastawna w litrach: 29

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 6,0kg

 

Chmiele

Iunga 35g

Sybilla 45g

Lubelski 45g + 20g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka

 

Zacieranie

- całość wsypana do 20l wody 40ºC

- 10 minut w 60-62ºC

- 45 minut w 70-72ºC

- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie 25l wody 70ºC w 4 porcjach

 

Chmielenie

Czas gotowania 90 minut

- 90 min 35g chmielu goryczkowego Iunga

- 45 min 25g chmielu aromatycznego Lubelskiego i 45g chmielu aromatycznego Sybilla

- 5-10 min 20g chmielu aromatycznego Lubelskiego

 

Fermentacja

14 dni burzliwa, 19-20°C + chmielenie na zimno 20g chmielu Lubelskiego

7 dni cicha, 19-20°C

 

Rozlew

BLG końcowe 3, zabutelkowałem 26 (12,5 butelki + 13,5 minikegi) litrów. IBU 40 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 9g/l (butelka) i cukier 20g/4,5l (minikeg).


Podzieliłem warkę na 2 fermentatory, bo nie chciałem ryzykować ucieczki piwa z jednego fermentatora. To piwo było warzone z myślą o wykorzystaniu 3-4 minikegów, reszta trafi do butelek.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

8. Irish Red Ale (Czerwony topór), Infam

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 12,5
Brzeczka nastawna w litrach: 30

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 5,0kg

słód monachijski I 0,75kg

słód caraamber 0,3kg

słód carared 0,5kg

słód cararoma 0,1kg

 

Chmiele

Marynka 20g

Challenger 40g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po Full Aroma Hops)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 20l wody 45ºC

- 20 minut w 52ºC

- 40 minut w 64-66ºC

- 30 minut w 71-73ºC

- podgrzanie do 75-76ºC, 10 min przerwy

- wysładzanie 25l wody 70ºC w 2 porcjach + wysładzanie 14l wody 75°C na cienkusz

 

Chmielenie

Czas gotowania 60 minut

- 60 min 20g chmielu goryczkowego Marynka

- 30 min 25g chmielu goryczkowego Challenger

- 10 min 15g chmielu goryczkowego Challenger + płaska łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

14 dni burzliwa, 18-21°C

10 dni cicha, 18-21°C

 

Rozlew

BLG końcowe 2,5, zabutelkowałem 26,5 litra. IBU 27 (Tinseth)

Refermentacja glukoza 6g/l.


Wyjątkowo udana warka. Fermentator jest praktycznie pełny, 1,5 litra musiałem odlać do wiadereczka 5l, a nie mam wolnego drugiego fermentatora... Gęstwa po FAHu zabrała się w 10 minut do roboty, widać było powstającą piankę.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mimo zlania części warki i tak 0,5l piwa uciekło górą :roll:, dobrze że pokrywa fermentatora ma pojemną górną część, bo miałbym więcej sprzątania. Gęstwa jednak spisuje się za dobrze :smilies: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowałem #7 FAH. Do butelek trafiło 12,5l piwa (glukoza 9g/l) i ok. 13,5l trafiło do 3 minikegów (po 20g cukru białego na minikeg). Odfermentował trochę nisko, bo aż do 3 BLG. W smaku bardzo przyjemna, połączenie Iunga + Sybilla + Lubelski już smakuje lepiej niż Marynka + Lubelski (warka #1). Sprawdziłem też jak radzi sobie #8 IRA - zeszła już do 3 BLG. Porcję z wiadereczka zlałem znad osadu i trafi do butelek do picia na szybko, bo cukromierz w niej pokazał 2,5 BLG. Jak dla mnie strasznie nijaka w smaku po tym tygodniu, ale liczę że z czasem trochę się jej poprawi - teraz smakuje jak kolorowa woda, w której moczył się chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

9. Lekkie Letnie (Sikacz), gr000by

 

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (BLG): 10
Brzeczka nastawna w litrach: 24

 

Słody i dodatki

słód pilzneński 2,25kg

słód karmelowy 30 2,0kg

słód karmelowy ciemny Litovel 0,25kg

 

Chmiele

Iunga 10g

Marynka 10g

Lubelski 55g

 

Drożdże

Fermentis Safale S-04 1 paczka (gęstwa po Irish Red Ale)

 

Zacieranie

- całość wsypana do 16l wody 70ºC (w tym 14l cienkusza 2,5 BLG po poprzednim IRA)

- 70 minut w 72-73ºC

- podgrzanie do 76ºC, 5 min przerwy

- wysładzanie 23l wody 75ºC w 3 porcjach

 

Chmielenie

Czas gotowania 60 minut

- 60 min 10g chmielu goryczkowego Iunga + 10g chmielu goryczkowego Marynka

- 10 min 55g chmielu aromatycznego Lubelskiego + płaska łyżka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

5 dni burzliwa, 19-21°C

16 dni cicha, 19-21°C

 

Rozlew

BLG końcowe 5, zabutelkowałem 19 litrów. IBU 18 (Tinseth)

Refermentacja cukier 8g/l.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszalałeś. Miał być harcerzyk z tego co pamiętam a wyszło mocniej niż mój Mild. Będzie fajne, lekkie piwko a nie żaden sikacz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zatarłem niby 1:3,5 i sporo wysładzałem, ale i tak wyszło "gęstsze" - planowałem 8 BLG na start, ale rozcieńczyć mineralną po burzliwej zawsze zdążę. Następne będą pszeniczne, jedno jasne i drugie ciemne - jak większość moich piw będą miały mało wspólnego ze stylem. Powoli rozglądam się za kolejnymi minikegami - 5l to ilość niemal idealna na grilla w małym gronie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowałem 8. warkę. Poprawiony system napełniania butelek eliminuje sporo niedogodności, ale wciąż jest czasochłonny.

Jeszcze 2 warki i robię przerwę - warunki temperaturowe w piwnicy nie pozwalają mi na warzenie czystszego piwa (m. in. FAH z kolejnym zestawem chmieli), a surowców mam na 2 warki pszeniczne, żeby mieć jakieś piwo na lato oprócz Lekkiego Letniego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozna zawsze uwarzyc cos jasnego i lekkiego gornej fermentacji < 10blg. Ewentualny wysoki poziom estrow nie bedzie tak mocno wyczuwalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.