pan_czarny 41 Posted April 18, 2014 Przyszedł czas na Witbiera. Po bezowocnym poszukiwaniu płatków pszennych, zdecydowałem się na ziarno pszenicy ze sklepu ze zdrową żywnością. Wydajność wyjątkowo biedna, nawet nie obliczam. Jakie mogą być alternatywy dla tegoż ziarna? Na forum przewija się temat kaszy, i faktyczne - widziałem w sklepie kaszę pszenną, ujdzie? Niektórzy piszą też o kaszy mannej - ujdzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted April 18, 2014 ...a nie masz u siebie targu? W każdym mieście jest targ na którym m.in. sprzedają zboża i płatki zbóż. Ja wypatrzyłem w które dni stoją i zaopatruję się w płatki lub niesłodowane zboża. Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted April 18, 2014 Nie wiem o co kaman i jak mocno poprawi wydajność pszenica przerobiona na kaszę, ja przy zasypie 5kg pilzneński i 3,5kg pszenicy otrzymałem 45l 1.046SG przed gotowaniem, to dobrze czy kiepawo?. Fakt... filtracja to masakra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pan_czarny 41 Posted April 18, 2014 Mam targ, ale czasem (jak dziś rano) na szybko szukam po marketach. Tam znajduję np. kuskus, albo kaszę pszenną i zastanawiam się, czy można użyć tego zamiast pszenicy? @b.dawid - w sumie nie wiem, bo posługuję się u siebie skalą BLG Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted April 18, 2014 Po bezowocnym poszukiwaniu płatków pszennych serio? ja w warszawie nigdy nie miałem problemu,w marketach zawsze są,jak nie tam gdzie wszystkie tego typu rzeczy to na jakimś dziali BIO czy EKO zazwyczaj firmy Sante Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted April 18, 2014 Wydajność wyjątkowo biedna, nawet nie obliczam Gdybyś podał ile to jest "wyjątkowo biedna" w jakichś policzalnych jednostkach to łatwiej byłoby to ocenić. Napisz może jak zacierałeś i kleikowałeś pszenicę - może tu leży problem. Ja ostatnio pszenicę niesłodowaną kupowałem tutaj i przy około 37% zasypu mimo obaw wydajność była w normie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted April 18, 2014 A ja właśnie skończyłem bój z witem na kaszy mannej i o ile konwersja węglowodanów rewelacyjnie szybka i wydajność jakby lepsza, tak filtracja to dramat - nawet owies nie za bardzo pomógł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hast 8 Posted April 18, 2014 Polecam Auchan. Stoisko gdzie wszystko jest luzem (makarony, kasze, płatki, chipsy, itd.) i nakłada się samemu. Płatki pszenne z tego co pamiętam coś około 3,60-3,80 za kilogram. Sam za późno zobaczyłem to stoisko, bo w Leclercu kupiłem pszenne marki Santo z ceną ponad 3zł... za 400g. 1 pan_czarny reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
pan_czarny 41 Posted April 18, 2014 Polecam Auchan. Stoisko gdzie wszystko jest luzem (makarony, kasze, płatki, chipsy, itd.) i nakłada się samemu. Płatki pszenne z tego co pamiętam coś około 3,60-3,80 za kilogram. Sam za późno zobaczyłem to stoisko, bo w Leclercu kupiłem pszenne marki Santo z ceną ponad 3zł... za 400g. I to jest myśl! Zwrócę uwagę jak będę następnym razem. Gdyby ktoś szukał, to w białostockim Realu znalazlem pszenicę gniecioną, na zdrowej żywności. Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted April 19, 2014 W naszym miasteczku... jedziesz na giełdę rolno-towarową i kupujesz pszenicę za 1,60 a nie płatki za 3,60, a jak dobrze podumamy to za tydzień się widzę ze znajomymi rolnikami i robimy machniom za mniejsze kwoty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 19, 2014 Wydaję mi się, że Auchan i płatki to najlepsze wyjście. Zastanawiam się, nad czymś takim, bo ziarno pszenicy nie jest wszędzie jednakowe. Zastanawiam się, jaka jest różnica w użyciu, jako środka niesłodowanego, ziarniaków pszenicy przeznaczonej na mąkę, słód, czy też paszę. W końcu pszenica pszenicy nie równa, mówię tu o odmianach uprawnych. Ktoś kiedyś się nad tym zastanawiał? Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted April 19, 2014 (edited) Stosowałem zarówno płatki jak i pszenicę, i jedyna lepszość płatków to niby brak konieczności kleikowania, jeżeli chodzi o wydajność to może warto bardziej skupić się na zacieraniu, ph zacieru lub na zmianie słodu niż na zmianie pszenicy na przerobioną pszenicę. Co do odmiany to bodajże w wiki było coś o ozimej(cokolwiek to nie znaczy ) Edited April 19, 2014 by b.dawid Quote Share this post Link to post Share on other sites
r2less 2 Posted April 19, 2014 (edited) Ja w desperacji szarpnąłem się na wór płatków błyskawicznych: http://sklep.agrol.e...t&id_product=76 25 kg to w sumie dużo, ale jak się zrzucić w parę osób to wychodzi dość tanio. Jedną warkę już na nich zrobiłem. Świetna wydajność bez kleikowania. Polecam. Edited April 19, 2014 by r2less Quote Share this post Link to post Share on other sites
jabol_01 4 1 Items Posted April 19, 2014 pszenica jest prawie w kazdym markecie do wypieku chleba w paczkach po 1kg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest pitupitu Posted April 19, 2014 Ktoś kiedyś się nad tym zastanawiał? Tak, ja Quote Share this post Link to post Share on other sites
bnp 179 Posted April 19, 2014 A ja właśnie skończyłem bój z witem na kaszy mannej i o ile konwersja węglowodanów rewelacyjnie szybka i wydajność jakby lepsza, tak filtracja to dramat - nawet owies nie za bardzo pomógł. kasza najlepiej błyskawiczna, białkowa 15 min, nie kleikować i zero problemów przy filtracji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kilus 6 Posted April 21, 2014 Tak, ja Eksperymenty? Czytales na ten temat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted April 21, 2014 A ja właśnie skończyłem bój z witem na kaszy mannej i o ile konwersja węglowodanów rewelacyjnie szybka i wydajność jakby lepsza, tak filtracja to dramat - nawet owies nie za bardzo pomógł. kasza najlepiej błyskawiczna, białkowa 15 min, nie kleikować i zero problemów przy filtracji. Pewnie kiedyś spróbuję żeby przekonać się czy to kwestia filtratora czy rzeczywiście kaszy, bo generalnie fakt, że błyskawiczna jest jakoś tam preparowana ma się nijak do tego jak ona wygląda po przygotowaniu, bo w obydwu przypadkach wygląda tak samo. U mnie na kleikowanej zwykłej był glut, z praktyki niepiwowarskiej wychodzi mi, że (w trakcie filtracji) z błyskawicznej też będzie glut. Mógłbyś rozwinąć czym ew. miałyby się te dwa produkty różnić żeby na etapie filtracji dać tak różne rezultaty? Quote Share this post Link to post Share on other sites