Jump to content
Sign in to follow this  
pan_czarny

Niesłodowana pszenica - alternatywy

Recommended Posts

Przyszedł czas na Witbiera. Po bezowocnym poszukiwaniu płatków pszennych, zdecydowałem się na ziarno pszenicy ze sklepu ze zdrową żywnością. Wydajność wyjątkowo biedna, nawet nie obliczam.

 

Jakie mogą być alternatywy dla tegoż ziarna? Na forum przewija się temat kaszy, i faktyczne - widziałem w sklepie kaszę pszenną, ujdzie? Niektórzy piszą też o kaszy mannej - ujdzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

...a nie masz u siebie targu? W każdym mieście jest targ na którym m.in. sprzedają zboża i płatki zbóż. Ja wypatrzyłem w które dni stoją i zaopatruję się w płatki lub niesłodowane zboża.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem o co kaman i jak mocno poprawi wydajność pszenica przerobiona na kaszę, ja przy zasypie 5kg pilzneński i 3,5kg pszenicy otrzymałem 45l 1.046SG przed gotowaniem, to dobrze czy kiepawo?. Fakt... filtracja to masakra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam targ, ale czasem (jak dziś rano) na szybko szukam po marketach. Tam znajduję np. kuskus, albo kaszę pszenną i zastanawiam się, czy można użyć tego zamiast pszenicy?

 

@b.dawid - w sumie nie wiem, bo posługuję się u siebie skalą BLG ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po bezowocnym poszukiwaniu płatków pszennych

serio? ja w warszawie nigdy nie miałem problemu,w marketach zawsze są,jak nie tam gdzie wszystkie tego typu rzeczy to na jakimś dziali BIO czy EKO zazwyczaj firmy Sante

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydajność wyjątkowo biedna, nawet nie obliczam

 

Gdybyś podał ile to jest "wyjątkowo biedna" w jakichś policzalnych jednostkach to łatwiej byłoby to ocenić.

Napisz może jak zacierałeś i kleikowałeś pszenicę - może tu leży problem.

 

Ja ostatnio pszenicę niesłodowaną kupowałem tutaj i przy około 37% zasypu mimo obaw wydajność była w normie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja właśnie skończyłem bój z witem na kaszy mannej i o ile konwersja węglowodanów rewelacyjnie szybka i wydajność jakby lepsza, tak filtracja to dramat - nawet owies nie za bardzo pomógł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam Auchan. Stoisko gdzie wszystko jest luzem (makarony, kasze, płatki, chipsy, itd.) i nakłada się samemu. Płatki pszenne z tego co pamiętam coś około 3,60-3,80 za kilogram.

Sam za późno zobaczyłem to stoisko, bo w Leclercu kupiłem pszenne marki Santo z ceną ponad 3zł... za 400g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam Auchan. Stoisko gdzie wszystko jest luzem (makarony, kasze, płatki, chipsy, itd.) i nakłada się samemu. Płatki pszenne z tego co pamiętam coś około 3,60-3,80 za kilogram.

Sam za późno zobaczyłem to stoisko, bo w Leclercu kupiłem pszenne marki Santo z ceną ponad 3zł... za 400g.

 

I to jest myśl! Zwrócę uwagę jak będę następnym razem.

Gdyby ktoś szukał, to w białostockim Realu znalazlem pszenicę gniecioną, na zdrowej żywności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W naszym miasteczku... jedziesz na giełdę rolno-towarową i kupujesz pszenicę za 1,60 a nie płatki za 3,60, a jak dobrze podumamy to za tydzień się widzę ze znajomymi rolnikami i robimy machniom za mniejsze kwoty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaję mi się, że Auchan i płatki to najlepsze wyjście.

Zastanawiam się, nad czymś takim, bo ziarno pszenicy nie jest wszędzie jednakowe. Zastanawiam się, jaka jest różnica w użyciu, jako środka niesłodowanego, ziarniaków pszenicy przeznaczonej na mąkę, słód, czy też paszę. W końcu pszenica pszenicy nie równa, mówię tu o odmianach uprawnych.

Ktoś kiedyś się nad tym zastanawiał? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stosowałem zarówno płatki jak i pszenicę, i jedyna lepszość płatków to niby brak konieczności kleikowania, jeżeli chodzi o wydajność to może warto bardziej skupić się na zacieraniu, ph zacieru lub na zmianie słodu niż na zmianie pszenicy na przerobioną pszenicę. Co do odmiany to bodajże w wiki było coś o ozimej(cokolwiek to nie znaczy :P)

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w desperacji szarpnąłem się na wór płatków błyskawicznych:

http://sklep.agrol.e...t&id_product=76

 

25 kg to w sumie dużo, ale jak się zrzucić w parę osób to wychodzi dość tanio. Jedną warkę już na nich zrobiłem. Świetna wydajność bez kleikowania. Polecam.

Edited by r2less

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Ktoś kiedyś się nad tym zastanawiał? :P

 

Tak, ja :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja właśnie skończyłem bój z witem na kaszy mannej i o ile konwersja węglowodanów rewelacyjnie szybka i wydajność jakby lepsza, tak filtracja to dramat - nawet owies nie za bardzo pomógł.

 

kasza najlepiej błyskawiczna, białkowa 15 min, nie kleikować i zero problemów przy filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja właśnie skończyłem bój z witem na kaszy mannej i o ile konwersja węglowodanów rewelacyjnie szybka i wydajność jakby lepsza, tak filtracja to dramat - nawet owies nie za bardzo pomógł.

 

kasza najlepiej błyskawiczna, białkowa 15 min, nie kleikować i zero problemów przy filtracji.

Pewnie kiedyś spróbuję żeby przekonać się czy to kwestia filtratora czy rzeczywiście kaszy, bo generalnie fakt, że błyskawiczna jest jakoś tam preparowana ma się nijak do tego jak ona wygląda po przygotowaniu, bo w obydwu przypadkach wygląda tak samo. U mnie na kleikowanej zwykłej był glut, z praktyki niepiwowarskiej wychodzi mi, że (w trakcie filtracji) z błyskawicznej też będzie glut. Mógłbyś rozwinąć czym ew. miałyby się te dwa produkty różnić żeby na etapie filtracji dać tak różne rezultaty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.