Jump to content

Recommended Posts

BuFu

Moja przygoda z piwem dopiero raczkuję, ale trzeba od czegoś zacząć. Nie ma się co rozpisywać wszystko przyjdzie z czasem i historia sama się napisze :)

 

Sprzęt którym dysponuj:

- 6 fermentorów [4 do fermentacji oraz 2 fermentory z kranikiem (jeden do wysładzania, drugi do butelkowania)]

- garnek 25l - do gotowania wody na wysładzanie

- garnek 40l - do zacierania i gotowania

- chłodnica z rurki karbowanej DN10 12m

- wężyk z oplotem do filtracji

- chemia (ClO2, NaOH, Oxy, Despray)

- zlewki, cylindry, wężyki i kubki

- termometry

- taboret gazowy 8,5kW + butla 11,5kg

 

 

MiniBLOG

 

12.05.2014

Zakupiona została chłodnica karbowana, bardzo dobry sprzęt, brzeczka zostaje schłodzona z 98°C do 20°C mniej niż 30min. Brakuje większego garnka oraz lepszej kuchenki.

 

30.07.2014

Zakupiony został taboret gazowy oraz garnek Emalia Olkusz 40l. Jakość wykonania taboretu jest wg mnie tragiczna chodzi mi o farbę nie odporną na temperaturę. Po 10 min grzania zatrzymałem i zdarłem szlifierką ową farbę poczym można było dalej warzyć ponieważ wcześniej smród był niezły. Garnek bardzo dobry duży i taki jak chciałem. Jednynie co będę miał zrobić do nanieść na niego skalę.

 

07.08.2014

Chłodnica cały czas przeciekała w miejscu śrubunku, przez co została zakupiona redukcja i sklejona klejem epoxydowym na stałe. Zobaczymy czy będzie trzymać jak należy. Dodatkowo drewno, wymienione na plexi spienione ale też jest do dupy. Dlatego będę robił mocowania z teflonu. Całość muszę zwiększyć aby maksymalnie ją zanurzyć i uzyskać optymalny uzysk.

 

05.09.2014

Dalej brakuje odowiedniego mocowania chłodnicy ale już na kolejną warkę powinno wszystko być jak należy. Klej przy chłodnicy trzyma jak należy. Aby zredukować zużycie wody podczas chłodzenia wpadłem na pomysł. Po zacieraniu podczas jak czekam na rozpoczęcie filtracji do zamrarzalnika wkładam tyle baniaków 5 litrowych ile się zmieści. Mając około 50 litrów bardzo zimnej wręcz lodowatej wody około -1,0°C do +0,5°C, mogę przystępować do chłodzenia brzeczki po gotowaniu. Szybkie zbicie temperatury robie przy użyciu wody z kraniu dzięki czemu szybko dochodzę do temperatury około 35°C. Następnie do wiadra przelewam wodę włączam pompę które pompuje mi około 10litrów na minutę i mieszam brzeczkę. Dzięki temu czas schłodzenia jest szybko i zużycie wody jak najmniejsze. Jak na razie tylko jedna warka była chłodzona tym sposobem ale mogę napisać że czas chłodzenia wyniósł około 15-18min do temperatury 16,8°C. Jeszcze muszę nad tym popracować kiedy najlepiej włączyć pompę aby chłodzenie trwało w okolicach 10 minut .

 

Galeria

1.jpg2.jpg3.jpg

4.jpg5.jpg6.jpg

7.jpg8.jpg

 

 

#1 warka - Pale Ale 11,0°Blg (07.04.2014)

#2 warka - Dry Stout 12,0°Blg (12.05.2014)

#3 warka - Porter Angielski 11,0°Blg (13.05.2014)

#4 warka - BPA / Belgijskie Pale Ale 12,0°Blg (14.05.2014)

#5 warka - Roggenbier (Żytnie) 12,5°Blg (15.05.2014)

#6 warka - Tasmanian Red Ale 13,0°Blg (30.07.2014)

#7 warka - Summer Ale 12,0°Blg (06.08.2014)

#8 warka - American Amber Ale 12,0°Blg (26.08.2014)

#9 warka - American Bitter 12,0°Blg (05.09.2014)

#10 warka - Polskie Jasne 12,0°Blg (25.11.2014)

#11 warka - Prawdziwe Pszeniczne 12,0°Blg (05.12.2014)

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

#1 warka 07.04.2014 - Pale Ale 11,0°Blg

 

w1_1.jpgw1_2.jpg

 

Zestaw surowcówna 20 litrów piwa 1 1,0 Blg / 4,8% alk. obj.

 

 

Skład zestawu:

- słód pale ale Weyermann® 3,8 kg,

- słód Carahell® 0,2 kg,

- chmiel East Kent Goldings (UK) 30 g (granulat),

- chmiel Fuggles (UK) 30 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5 g,

- wskazówki do warzenia.

 

Zacieranie

13 litrów wody zostało podgrzane do temperatury około 69°C a następnie wsypane słody. Pierwsza próba jodowa była przeprowadzona już po około 20 minutach i jak się okazało wyszła negatywnie, dalsze w 40min i 60min zacierania tak samo. Całość zacierania trwało 70min, utrzymując wzrost 1stopień na minutę. Następnie podgrzałem do temperatury 76°C i przelałem do fermentora z wężykiem z oplotu.

 

Filtracja

Po około 20min odebrałem trochę brzeczki i wlałem spowrotem. Wydawało mi się że ciecz jest klarowna bo w wężyku taka była jednak jak zakręciłem było dużo drobnych frakcji. Nie wiem ile trwała filtracja i wysładzanie ale chyba za szybko bo brzeczka nie była idealnie klarowna tylko taka mętna. Tak odebrałem około 23 litry.

 

Chmielenie

Całość jak najszybciej zagotowałęm a trwało to kawał czasu. Po 5minutach od rozpoczęcia gotowania wrzuciłem East Kent Goldings 30g, następnie w 50min 20g Fuggles oraz 5min przed końcem 10g Fuggles. Całość trwała około 65-70min

 

Drożdże

Podczas chmielenia wyparzyłem szklankę i łyżkę oraz nalałęm gorącej wody, pod koniec gotowania ta woda już miała temperaturę około 26stopni, w tym momencie wrzuciłem do niej drożdże i wymieszałem tak leżały sobie spokonie chyba przez 30min zanim ostudziłem brzeczkę. Po wystudzeniu odebrałem około 18litrów brzeczki o 12 blg. Dolałem około 3 litra zagotowanej i ostudzonej ale było już zmęczenie czego bo wlałem za dużo i zapomniałem sprawdzić blg. Po tym jak dolałem wody łyżką tą biała z dziurkami bardzo energicznie ruszałem w fermentorze tak aby wytworzyć pianę i zadałem drożdze.

 

Fermentacja - start

Temperatura otoczenia była 20stopnie a na fermentorze 24-25stopni tak było przez około 36 godzin, później coraz mniej i mniej. Wiem że tutaj zrobiłem błąd bo mogłem zostawić w zimnym pomieszczeniu nawet te 16stopni. Poniżej zdjęcie co działo się w fermentorze po 15godzin od zadania drożdży

w1_3.jpgw1_4.jpg

 

Fermentacja - burzliwa

Burzliwa trwała 5dni i ostatecznie blg wyszło 3,5 i nie chciało już niżej zejść więc została przelana na cichą. Było też tutaj kilka błędów temperatura średnio była około 21-22stopni. Gęstwa na dnie fermentora i widoczne chmieliny.

w1_5.jpgw1_6.jpg

 

Fermentacja - cicha

Po konsultacji na forum fermentor zaraz po przelaniu na cichą został zniesiony do piwnicy gdzie temperatura otoczenia 17stopni. Piwo podczas przelewania było mętnę i niezbyt apetycznie całość wyglądało. Po 6 dniach sprawdziłem czy piwo się choć trochę sklarowało i dupa dalej tak jak było tak jest . Dodatkowo mogłem stwierdzić bardziej klarowną ciecz na samej górze piwa(około 1-1,5litra). Jest to około 2-3cm ale niżej już jest błoto. Sprawdziłem ph i wyszło około 4,2.

w1_7.jpgw1_8.jpgw1_9.jpgw1_10.jpg

 

Nie wiem czy jest to pozostałość po zbyt szybkim filtrowaniu i dostaniu się do brzeczki dużej ilości drobnych frakcji. Albo jeszcze inny problem podczas warzenia. Jednak aby sprawdzić czy woogole piwo się sklaruje zrobiłem mały test. Do szklanki odlałem trochę piwa i wsadziłem do lodówki. Następnie szklanki z ciepło/gorącą wodą(30ml) dodałem około 0,1g żelatyny. Poniżej widać efekt klarowania aż mnie zaskoczyło jaki jest efekt klarowania po około 22godzinach. Cały czas szklanka jest w lodówce. Minimalny ubytek piwa jest spowodowany degustacją i sprawdzeniem smaku. Mam pytanie co to jest za osad na dnie szklani ? z czego on powstał ?

w1_11.jpgw1_12.jpg

 

Sprawdzę piwo jak sklarowało się po 48godzinach i podejmę decyzję czy klarować czy butelkować mętnę, ale zapewne nawet 5litrów zostanie zabutelkowane mętnę aby sprawdzić czy się sklaruje. Ponieważ za około 10 dni pasuje butelkować.

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym roggenem na trzecią warkę to uważaj :-) Bo całą noc będziesz filtrował

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 warka 12.05.2014 - Dry Stout 12,0°Blg

 

Skład surowców:

  • słód pale ale Weyermann 3,2kg
  • płatki jęczmienne 0,5kg
  • jęczmień palony 0,3kg
  • słód karmelowy Carafa II 0,1kg
  • chmiel goryczkowy Challenger (UK) 30g (granulat)
  • drożdże Safale S-04 11,5g

Wskazówki warzenia:

Dodać ześrutowany słód pale ale oraz płątki jęczmienne do 12 litrów wody o temp 69°C. Zacierać 45 minut w temperaturze 67°C. Po negatywnej próbie jodowej dodać do zacieru słody ciemne i jęczmień palony. Podnieść temperaturę do 72°C i trzymać 10min. Podgrzać do 76°C i filtrować. Gotować 60 minut, dodając pierwszą dawkę chmielu (20g) po 5 minutach gotowania, drugą (10g) po 40 minutach gotowania.

 

Mój dziennik:

 

Warzenie
12.05.2014
:
  • 14:45 - start
  • 17:50 - filtracja (brzeczka przednia 20blg)
  • 18:10 - filtracja (25 litr 3,5blg)
  • 19:05 - gotowanie 98°C
  • 19:15 - chmielenie 20g
  • 19:45 - chmielenie 9,5g
  • 20:05 - chłodzenie start 96°C
  • 20:18 - uwodnienie drożdży
  • 20:25 - chłodzenie stop 21°C
  • 20:35 - przelanie do fermentora (objętość 20 litrów i 11,0 blg)
  • 20:50 - zadanie drożdży

Rozlew
06.06.2014
:
  • ​Surowiec do refermentacji glukoza w ilości 130g na 20l
  • 38 butelek szklanych 0,5l
  • 1 butelka plastikowa 0,5l
  • 1 butelka szklana przeźroczysta 0,33l

Degustacja
09.09.2014:
  • wygląd - piwo mętne, ciemno brązowe, brak piany (przy nalewaniu jest ale szybko zanika), wysycenie średnie
  • zapach - czuć zapach kawy słaby i palonych słodów
  • smak - lekka goryczka, delikatne, długi posmak kawy (palonych słodów), gorzkie na końcu

Reasumując
:
  • Piwo nie wyszło, prawdopodobnie była mała infekcja i problem przy zacieraniu. Dodatkowo moża powiedzieć że nie są to moje smaki. Nie pije kawy a w tym piwie dużo tego było oraz całość zamykało brak piany jak również gorzki smak.
  • Na zdjęciu w galeria w butelce przeźroczystej znajduje się sklarowane piwo i widać że nie jest ono czarne a brązowe.

 

Mini Galeria:

w2_1.jpgw2_2.jpgw2_3.jpgw2_4.jpgw2_5.jpgw2_6.jpgw2_7.jpgw2_8.jpgw2_9.jpg

w2_10.jpgw2_11.jpg

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 warka 13.05.2014 - Porter Angielski 11,0°Blg

 

Skład surowców:

  • słod pale ale Weyermann 3,6kg
  • słód Caraaroma 0,3kg
  • słód Carafa Special Typ I 0,1kg
  • chmiel goryczkowy Challenger (UK) 30g (granulat)
  • chmiel aromatyczny Fuggles (UK) 30g (granulat)
  • drożdże Safale S-04 11,5g

Wskazówki warzenia:

Wsypać do 13 litrów wody słód pale ale oraz Caraaroma i trzymać w 67-68°C aż do negatywnej dla skrobi próby jodowej. Następnie dodać słód barwiący Carafa, podgrzać zacier do 76°C i filtrować. Wysładzać tak, by zebrać ok. 22 litry brzeczki słodkiej. Gotować 70 minut. Chmielenie 30g chmielu goryczkowego Challenger dodać w 5 minucie gotowania, 30g chmielu aromatycznego Fuggles dodać 20 min przed końcem gotowania.

 

Mój dziennik:

 

Warzenie
13.05.2014
:
  • 9:00 - wsypanie słodu
  • 10:15 - słód Caraaroma (zapomniałem wsypać na początku)
  • 10:40 - słód Carafa
  • 11:30 - wysładzanie start (3 litry 21blg)
  • 12:00 - wysładzanie stop (24 litry 2,5blg)
  • 12:50 - start gotowania 94°C
  • 12:55 - chmiel Challenger 30g
  • 13:40 - chmiel Fuggles 30g
  • 13:58 - uwodnienie drożdży 25°C
  • 14:00 - wyłączenie palnika
  • 14:02 - chłodzenie 95°C
  • 14:19 - chłodzenie stop 21°C
  • 14:30 - przelanie do fermentora (19,5 litra i 12,0 blg)
  • 14:40 - zadanie drożdży

Rozlew
05.06.2014
:
  • ​surowiec do refermentacji glukoza w ilości 140g na 20l
  • 37 butelek szklanych 0,5l
  • 1 butelka plastikowa 0,5l
  • 1 butelka szklana przeźroczysta 0,33l

Degustacja
09.09.2014:
  • wygląd - piwo lekko mętne, piana drobna beżowa utrzymująca się, wysycenie średnie, barwa czerwono-brązowa.
  • zapach - zapach słodów ciemnych oraz nuta czegoś słodkiego
  • smak - delikatne, duży posmak ciemnych słodów na końcu goryczka

Reasumując
:
  • Piwo dość dobre ale specyficzne, można wypić jak jak wcześniej są tu słody palone które mi trochę przeszkadzają. Nie jest klarowne poniweaż poruszałem fermentorem i drożdże się uniosły przez co cała wcześniejsza praca poszła w marne. Porównując Porter Angielski do mojego Dry Stout to jest dużo dużo lepszy. Ale jak zauważyłem to w dniu degustacji był dużo lepszy niż 2 miesiące temu. Dlatego jakbym go warzył to zostawił pewnie na 6 miesięcy.
  • Na zdjęciu w galerii w butelce przeźroczystej znajduje się sklarowane piwo a w szklance takie jakie wyszło.

Mini Galeria:

 

w3_1.jpgw3_2.jpgw3_3.jpgw3_4.jpgw3_5.jpgw3_6.jpgw3_7.jpgw3_8.jpgw3_9.jpg

w3_10.jpgw3_11.jpg

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 warka 14.05.2014 - BPA / Belgijskie Pale Ale 12,0°Blg / 4,9%

 

Skład surowców:

  • słód pale ale Weyermann 2,5kg
  • słód monachisjki typ I Weyermann 1,0kg
  • słód Abbey Malt Weyermann 0,3kg
  • słód Carabelge Weyermann 0,2kg
  • chmiel goryczkowy Marynka (PL) 30g (granulat)
  • chmiel aromatyczny East Kent Golding (UK) 30g (granulat)
  • drożdże Safbrew S-33 11,5g

Wskazówki warzenia:

Wsypać do 15 litrów wody całą śrutę i trzymać w 67-68°C aż do negatywnej dla skrobi próby jodowej. Podgrzać zacier do 76°C i filtrować. Wysładzać tak, by zebrać ok. 22litry brzeczki słodkiej. Gotować 65 minut. Chmielenie, 30g chmielu goryczkowego Marynka dodać w 5 minucie gotowania, 30g chmielu aromatycznego East Kent Golding dodać 20 minut przed końcem gotowania.

 

Mój dziennik:

 

 

Warzenie
14.05.2014:
  • 08:50 - start
  • 09:35 - wsypanie słodu
  • 11:25 - do filtracji
  • 11:55 - filtracja (1 litr i 16,5 blg)
  • 12:30 - filtracja stop (24,5 litra 2,5blg, wymieszane 11,0 blg)
  • 12:40 - gotowanie 58°C
  • 14:25 - start gotowania 97°C
  • 14:30 - chmiel Marynka 30g
  • 15:10 - chmiel East Kent Golding 30g
  • 15:30 - chłodzenie start
  • 15:35 - uwodnienie drożdży 26°C
  • 15:52 - chłodzenie stop 21°C
  • 16:10 - przelanie do fermentora (19,5 litra i 12,0 blg)
  • 16:15 - zadanie drożdży

Rozlew
04.06.2014
:
  • ​surowiec do refermentacji glukoza w ilości 150g na 20l
  • 37 butelek szklanych 0,5l
  • 1 butelka plastikowa 0,5l
  • 1 butelka szklana przeźroczysta 0,33l

Degustacja
09.09.2014:
  • wygląd - piwo lekko mętne, piana biała wpadająca w złocisty kolor słabo utrzymująca się, średnie pęcherzyki, barwa złocista, wysycenie niskie
  • zapach - zapacha ciężko opisać jaki to jest taki chlebowy / korzenny, delikatnie czuć słodowość
  • smak - delikatne, posmak zapachu w/w w ustach, lekka goryczka, delikatna słodowa treściwość

Reasumując
:
  • Piwo bardzo dobre, napewno będzie warzone ponownie, balans dobrze zachowany. Nie jest klarowne ponieważ poruszałem fermentorem i drożdże się uniosły przez co cała wcześniejsza praca poszła w marne. Z sokiem panią to piwo dobrze smakowało.
  • Na zdjęciu w galerii w butelce przeźroczystej znajduje się sklarowane piwo a w szklance takie jakie wyszło.

Mini Galeria:

w4_1.jpgw4_2.jpgw4_3.jpgw4_4.jpgw4_5.jpgw4_6.jpg

w4_8.jpgw4_9.jpgw4_10.jpg

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 warka 15.05.2014 - Roggenbier 12,5°Blg

 

Skład surowców:

  • słód żytni Weyermann 2,4kg
  • słód pilzneński Weyermann 1,2kg
  • słód monachijski typ II Weyermann 1,0kg
  • słód Caramunich typ II 0,2kg
  • chmiel Lubelskie 30g (granulat)
  • drożdże Safbrew WB-06 11,5g

Wskazówki warzenia:

Najprościej, zacierać infuzyjnie w temperaturze 68°C do negatywnej próby jodowej (woda / śruta = 3:1), po czym dodaćgorącej wody i przed filtracją podgrzać do 78°C. Gotować 70 minut, dodając pierwszą dawkę chmielu (20g) po 10 minutach gotowania, a drugą (10g) po 40 minutach.

 

Dziennik:

 

Warzenie
15.05.2014
:
  • 08:35 - start 15 litrów wody
  • 09:15 - wsypanie słodów 71°C
  • 10:25 - podgrzewanie 68°C do 79°C
  • 10:45 - do filtracji 79°C
  • 11:00 - filtracja start (17 blg)
  • 12:10 - filtracja stop (24,5 litra i 2 blg)
  • 12:25 - do gotowania 65°C
  • 13:30 - gotuje się 98°C
  • 13:40 - chmiel lubelski 17g
  • 14:15 - chmiel lubelski 12,5g
  • 14:25 - uwodnienie drożdży (150ml 24°C)
  • 14:40 - chłodzenie start 98°C
  • 15:00 - chłodzenie stop 21°C
  • 15:15 - przelanie do fermentora (20,5 litra i 12 blg)
  • 15:20 - zadanie drożdży

Rozlew
02.06.2014
:
  • ​surowiec do refermentacji glukoza w ilości 180g na 20l
  • 40 butelek szklanych 0,5l
  • 1 butelka plastikowa 0,5l
  • 1 butelka szklana przeźroczysta 0,33l

Degustacja
09.09.2014:
  • wygląd - piwo lekko mętne, piana biała długo utrzymująca się, drobne pęcherzyki, barwa złocista, wysokie wysycenie
  • zapach - zapacha ciężko opisać jaki to jest taki korzenny
  • smak - orzeźwiająco kwaskowe, brak goryczki, kwasowość długo utrzymuje się w ustach

Reasumując
:
  • Piwo dobre, możliwe że będzie warzone ponownie ale w pewnej wariacji. Nie jest klarowne ponieważ poruszałem fermentorem i drożdże się uniosły przez co cała wcześniejsza praca poszła w marne a dodatkowo mogło dojść do problemów podczas zacierania. Piwo bardzo dobre na gorące upały, szkoda że nie jest klarowne ponieważ tego tutaj brakuje. Jedynie co można było by tu zmienić to zmniejszyć kwasowość oraz dodać chmiel owocowy.
  • Na zdjęciu w galerii w butelce przeźroczystej znajduje się sklarowane piwo a w szklance takie jakie wyszło.

Mini Galeria:

w5_1.jpgw5_2.jpgw5_3.jpgw5_4.jpgw5_5.jpgw5_6.jpgw5_7.jpgw5_8.jpgw5_9.jpgw5_10.jpgw5_11.jpg

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 warka 30.07.2014 - Tasmanian Red Ale 13,0°Blg

 

Skład surowców:

  • słód pale ale 3,8kg
  • słód czerwony 0,4kg
  • słód karmelowy 300 0,2kg
  • słód black of black 30g
  • chmiel topaz 55g (granulat)
  • drożdże Fermentis US-05 11,5g
Mój dziennik:
  • 12:30 - start 12 litrów wody
  • 13:00 - wsypanie słodów 72°C
  • 13:00 - zacieranie 68°C przez 90min
  • 14:30 - podgrzewanie 68°C -> 78°C
  • 14:40 - 78°C dodany słód black of black
  • 14:50 - do filtracji
  • 15:10 - filtracja start
  • 16:00 - filtracja stop (odebrano 24l, 10,5°Blg)
  • 16:15 - do gotowania 61°C
  • 16:40 - gotuje się 98°C, chmiel topaz 5g
  • 17:25 - mech irlandzki 10g
  • 17:30 - chmiel topaz 15g
  • 17:35 - chmiel topaz 20g
  • 17:38 - chmiel topaz 15g
  • 17:40 - chłodzenie start 98°C
  • 17:45 - uwodnienie drożdży 29°C
  • 18:10 - chłodzenie stop 21°C
  • 18:30 - przelanie do fermentora (19,0 litrów i 12,0 blg)
  • 18:45 - zadanie drożdży

Rozlew 23.08.2014:

  • gęstość końcowa 3,5°Blg / 6,0*brix
  • ​surowiec do refermentacji glukoza w ilości 130g rozpuszczone w 1000ml wody na 20 litrów
  • 35 butelek szklanych 0,5l
  • 1 butelka szklana przeźroczysta 0,33l - do sprawdzenia klarowności

Degustacja 19.08.2015:

  • wygląd - piwo klarowne, piana kremowa wpadająca beżowy kolor długo utrzymująca się, średnie pęcherzyki, barwa bursztynowa,
  • zapach - na pierwszym planie czuć słód karmelowy / czekoladowy, chmiel delikatnie wyczuwalny, (jest jeszcze zapach, który znam ale nie mogę przypisać)
  • smak - delikatne, posmak zapachu karmelowego w/w w ustach, lekko-średnia goryczka, delikatna słodowa treściwość

Reasumując:

  • Piwo bardzo dobre, osobiście zmniejszyłbym tylko ilość słodów które dają posmak kawy ponieważ jej nie pije
Kilka zdjęć warki:

warka_6_1.jpgwarka_6_2.jpgwarka_6_3.jpgwarka_6_4.jpgwarka_6_5.jpgwarka_6_6.jpgwarka_6_7.jpgwarka_6_8.jpg

Edited by lgorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 warka 06.08.2014 - Summer Ale 12,0°Blg

 

 

Skład surowców:

  • słód pilzneński 2,0kg
  • słód pszeniczny 0,3kgkg
  • słód wiedeński 1,6kg
  • słód karmelowy 30 0,4kg
  • chmiel galaxy 33g (granulat)
  • chmiel motueka 20g (granulat)
  • chmiel amarillo 20g (granulat)
  • drożdże Fermentis US-05 11,5g
Mój dziennik:
  • 11:10 - start 12 litrów wody
  • 11:35 - wsypanie słodów 66°C
  • 11:35 - zacieranie w 63°C przez 30min
  • 12:05 - podgrzewanie 63°C -> 73°C
  • 12:25 - zacieranie w 73°C przez 30min
  • 12:55 - podgrzewanie 73°C -> 78°C
  • 13:05 - do filtracji 78°C
  • 13:40 - filtracja start
  • 14:15 - filtracja stop (odebrano 25l, 9,5°Blg)
  • 14:40 - do gotowania 60°C
  • 14:50 - gotuje się 98°C, chmiel galaxy 8g
  • 15:35 - chmiel motueka 20g i mech irlandzki 5g
  • 15:40 - chmiel amarillo 20g
  • 15:45 - chmiel galaxy 25g
  • 15:50 - chłodzenie start 98°C
  • 15:55 - uwodnienie drożdży 29°C
  • 16:20 - chłodzenie stop 21°C
  • 16:55 - przelanie do fermentora (19,0 litrów i 11,5 blg)
  • 17:00 - zadanie drożdży

Rozlew 30.08.2014:

  • gęstość końcowa 3,0°Blg / 5,8*brix
  • ​surowiec do refermentacji glukoza w ilości 120g rozpuszczone w 1000ml wody na 20 litrów
  • 34 butelek szklanych 0,5l
  • 1 butelka szklana przeźroczysta 0,33l - do sprawdzenia klarowności
  • 1 butelka plastikowa 0,5l - do sprawdzenia nagazowania

Degustacja 19.08.2015:

  • wygląd - piwo klarowne, barwa żółto złocista, piana biała długo utrzymująca się, średnie pęcherzyki,
  • zapach - wyczuwalne są cutrusy oraz jeszcze zapach, który znam ale nie mogę przypisać zapewne pochodzi z chmielu
  • smak - delikatne, lekko-średnia goryczka, bardzo dobry balans słodowości do goryczki

Reasumując:

  • Piwo bardzo dobre, jednak zapach cytrusów podczas butelkowania był bardziej wyraźisty.
Kilka zdjęć warki:

warka_7_1.jpgwarka_7_2.jpgwarka_7_3.jpgwarka_7_4.jpgwarka_7_5.jpgwarka_7_6.jpgwarka_7_7.jpgwarka_7_8.jpg

Edited by lgorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Napisz czy próbowałeś już jakiegoś piwa z wcześniej uważonych tych w okresie kwiecień - maj . Jeśli tak to jak Tobie w Twoim odczuciu smakowały, szczególnie Dry Stout, Belgian Pale Ale, czy Żytnie ??

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 warka 26.08.2014 - American Amber Ale 12,0°Blg


Skład surowców:

  • słód pale ale 3,0kg
  • słód monachijski 0,8kg
  • słód crystal 150 0,3kg
  • chmiel bravo 15g (granulat)
  • chmiel wilamette 50g (granulat)
  • chmiel cascade 20g (granulat)
  • drożdże Fermentis US-05 11,5g

Dziennik:



Warzenie 26.08.2014:

  • 15:00 - start 15 litrów wody 22°C
  • 15:25 - wsypanie słodów 69,3°C
  • 16:35 - podgrzewanie 69°C -> 78°C
  • 16:45 - zacieranie 78°C przez 5min
  • 16:50 - do filtracji 78°C
  • 17:20 - filtracja start
  • 18:15 - filtracja stop
  • 18:20 - do gotowania 60°C
  • 18:55 - gotuje się 98,8°C
  • 19:05 - chmiel bravo 15g
  • 19:50 - mech irlandzki 5g
  • 19:55 - chmiel wilamette 25g
  • 20:04 - chmiel wilamette 25g i cascade 20g
  • 20:05 - gotowanie stop
  • 20:15 - uwodnienie drożdży
  • 20:25 - chłodzenie stop 21°C
  • 21:00 - przelanie do fermentora (21,0 litrów i 11,5 blg)
  • 21:15 - zadanie drożdży

Rozlew 19.09.2014:

  • gęstość końcowa 3,75°Blg
  • ​surowiec do refermentacji glukoza w ilości 160g rozpuszczone w 1000ml wody na 20 litrów
  • 37 butelek szklanych 0,5l
  • 1 butelka szklana przeźroczysta 0,33l - do sprawdzenia klarowności
  • 1 butelka plastikowa 0,5l - do sprawdzenia nagazowania

Degustacja 19.08.2015:

  • wygląd - piwo klarowne, miedziana, piana złocisto kremowa drobno pęcherzykowa, słabo utrzymująca się,
  • zapach - czuć chmiele amerykańskie,
  • smak - lekka goryczka, duża słodowość

Reasumując:

  • Piwo dobre, jednak z mojej winny lekko przegazowane.

 

Mini Galeria:
w8_1.jpgw8_2.jpgw8_3.jpg
w8_4.jpgw8_5.jpgw8_6.jpg
w8_7.jpgw8_8.jpgw8_9.jpg

Edited by lgorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 warka 05.09.2014 - American Bitter 12,0°Blg

 

 

Skład surowców:

  • słód pale ale 3,8kg
  • słód crystal 200 0,2kg
  • chmiel apollo 15g (granulat)
  • chmiel cascade 20g (granulat)
  • chmiel summit 25g (granulat)
  • chmiel citra 20g (granulat)
  • drożdże Fermentis US-05 11,5g

Dziennik:

 

 

Warzenie
05.09.2014:
  • 8:00 - start 12 litrów wody 20°C
  • 8:20 - wsypanie słodów 78°C, zacieranie przez 70min
  • 9:30 - podgrzanie 69°C -> 78°C
  • 9:40 - zacieranie 78°C przez 10min
  • 9:55 - do filtracji
  • 11:30 - filtracja start
  • 12:30 - filtracja stop, odebrano (32l, 8,8brix)
  • 12:35 - do gotowania
  • 13:00 - gotuje się, redukcja wody (29l, 9,6brix)
  • 13:35 - gotowanie 60min start 29l, chmiel apollo 15g
  • 14:10 - uwodnienie drożdży 29°C
  • 14:20 - mech irlandzki 5g
  • 14:25 - chmiel cascade 20g
  • 14:30 - chmiel citra 20g
  • 14:32 - chmiel summit 25g
  • 14:35 - gotowanie stop
  • 14:53 - chłodzenie stop 16,8°C
  • 15:10 - przelanie do fermentora (19,5 litrów i 11,2 blg)
  • 15:25 - zadanie drożdży

Mini Galeria:

w9_1.jpgw9_2.jpgw9_3.jpg

w9_4.jpgw9_5.jpgw9_6.jpg

w9_7.jpgw9_8.jpgw9_9.jpg

Edited by alawrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 warka 25.11.2014 - Polskie Jasne 12,0°Blg

 

 

Skład surowców:

  • słód pilzneński 3,7kg
  • słód karmelowy 0,3kg
  • chmiel lubelski 40g (szyszka)
  • chmiel marynka 25g (szyszka)
  • drożdże Mangrove Jack's M10 Workhorse 10,0g

Dziennik:

 

 

Warzenie
25.11.2014:
  • 8:25 - start 12 litrów wody 20°C
  • 8:40 - wsypanie słodów 63°C, zacieranie przez 20min
  • 9:00 - podgrzanie 63°C -> 72°C
  • 9:10 - zacieranie 72°C przez 40min
  • 10:00 - podgrzanie 72°C -> 78°C
  • 10:10 - zacieranie 78°C przez 10min
  • 10:25 - do filtracji
  • 13:25 - filtracja stop, odebrano (28l, 9brix)
  • 13:30 - do gotowania, 57°C
  • 14:00 - gotuje się
  • 14:10 - chmiel lubelski 20g
  • 14:30 - uwodnienie drożdży 29°C
  • 14:50 - chmiel marynka 25g
  • 14:55 - mech irlandzki 5g
  • 15:05 - chmiel lubelski 20g
  • 15:15 - gotowanie stop
  • 15:30 - chłodzenie stop 18°C
  • 15:50 - przelanie do fermentora (20,5 litrów i 11,0 blg)
  • 16:00 - zadanie drożdży

Mini Galeria:

w_1.jpgw_2.jpgw_3.jpgw_4.jpgw_5.jpgw_6.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 warka 05.12.2014 - Prawdziwe Pszeniczne 12,0°Blg

 

 

Skład surowców:

  • słód pszeniczny 2,5kg
  • słód pilzneński 1,5kg
  • słód karmelowy jasny 0,2kg
  • chmiel lubelski 20g (granulat)
  • drożdże Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat 10,0g

Dziennik:

 

 

Warzenie
05.12.2014:
  • 8:30 - start 12 litrów wody 23°C
  • 8:40 - wsypanie słodów 46°C, zacieranie przez 15min
  • 8:5 - podgrzanie 46°C -> 63°C
  • 9:05 - zacieranie 63°C przez 25min
  • 9:30 - podgrzanie 63°C -> 72°C
  • 9:40 - zacieranie 72°C przez 40min
  • 10:25 - podgrzewanie 72°C -> 78°C
  • 10:30 - zacieranie 78°C przez 10min
  • 11:45 - do filtracji
  • 11:20 - filtracja start
  • 12:20 - filtracja stop, odebrano (33l, 8,5brix)
  • 12:55 - gotowanie wstępne 30min
  • 13:25 - gotowanie główne 60min
  • 13:25 - chmiel lubelski 20g
  • 14:00 - uwodnienie drożdży
  • 14:20 - mech irlandzki 5g
  • 14:30 - gotowanie stop, chłodzenie start
  • 14:44 - chłodzenie stop 15°C
  • 15:20 - przelanie do fermentora (22,0 litrów i 10,0 blg) + 2,5 litra po opadzie osadu
  • 15:30 - zadanie drożdży

Mini Galeria:

w_1.jpgw_2.jpgw_3.jpg

w_4.jpgw_5.jpgw_6.jpg

w_7.jpgw_8.jpgw_9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 warka 02.07.2015 - Belgian Pale Ale 13,0°Blg


Skład surowców:

  • słód pale ale 3,4kg
  • słód abbey 0,4kg
  • słód monachijski 0,4kg
  • słód melanoidynowy 40 0,2kg
  • chmiel saaz 45g (granulat)
  • chmiel styrian goldings 30g (granulat)
  • drożdże Fermentum Mobile FM25
  • drożdże Fermentis Safbrew T-58

 

Dziennik:
 


Warzenie 02.07.2015:

  • 10:00 - start 14 litrów wody 18°C
  • 10:20 - wsypanie słodów 64°C, zacieranie przez 30min
  • 10:50 - podgrzanie 64°C -> 73°C
  • 11:00 - zacieranie 73°C przez 60min
  • 12:00 - podgrzanie 73°C -> 78°C
  • 12:05 - zacieranie 78°C przez 10min
  • 12:15 - do filtracji
  • 12:35 - filtracja start
  • 13:30 - filtracja stop, odebrano (32l)
  • 13:35 - do gotowania 57°C
  • 14:15 - gotowanie 70min
  • 14:25 - chmiel saaz 20g (10min)
  • 14:45 - chmiel saaz 25g (20min)
  • 15:20 - chmiel styrian goldings 30g (55min)
  • 15:25 - mech irlandzki 5g
  • 15:35 - gotowanie stop, chłodzenie start
  • 15:50 - chłodzenie stop 15°C
  • 16:30 - przelanie do fermentora dwóch fermentorów
  • 17:10 - zadanie drożdży Fermentum Mobile FM25 (11,0 litrów i 12,0 blg) - 2godz przed zadaniem wyciągnięta fiolka z lodówki i bez startera zadane
  • 17:10 - zadanie drożdży Fermentis Safbrew T-58 (10,5 litrów i 12,0 blg) - uwodnione

 

Rozlew 12.08.2054

  • drożdże zjadły cukier ciut oniżej 3,0°Blg / refraktometr 6,0°brix ​
  • surowiec do refermentacji glukoza w ilości 70g rozpuszczone w 500ml wody na każde 11litrów
  • szklane butelki 0,5 litra
    • 20 szt. Fermentum Mobile FM25
    • 20 szt Fermentis Safbrew T-58
  • szklane przeźroczyste butelki 0,33 litra
    • 2 szt. Fermentum Mobile FM25
    • 2 szt. Fermentis Safbrew T-58

 

Mini Galeria:
warka_12_1.jpgwarka_12_2.jpgwarka_12_3.jpgwarka_12_4.jpgwarka_12a_1.jpgwarka_12a_2.jpgwarka_12a_3.jpgwarka_12a_4.jpgwarka_12b_1.jpgwarka_12b_2.jpgwarka_12b_3.jpgwarka_12b_4.jpg

Edited by lgorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 warka 03.07.2015 - Mild Ale 10,0°Blg


Skład surowców:

  • słód mild 3,0kg
  • słód crystal 200 0,2kg
  • słód chocolate 0,15kg
  • chmiel fuggles 30g (granulat)
  • drożdże Fermentum Mobile FM11
  • drożdże Mangrove Jack's M79 Burton Union

 

Dziennik:
 

Warzenie 03.07.2015:

  • 6:35 - start 12 litrów wody 20°C
  • 6:55 - wsypanie słodów 68°C, zacieranie przez 70min
  • 8:35 - wsypanie słodu chocolate
  • 8:35 - zacieranie 68°C przez 15min
  • 8:50 - podgrzanie 68°C -> 78°C
  • 8:55 - zacieranie 78°C przez 10min
  • 9:20 - do wysładzania
  • 9:55 - wysładzanie start
  • 11:00 - wysładzanie stop, odebrano (34l)
  • 11:00 - do gotowania 58°C
  • 11:35 - gotowanie 100°C
  • 11:40 - chmiel fuggles 5g (10min)
  • 13:00 - chmiel fuggles 25g (20min)
  • 13:15 - mech irlandzki 5g
  • 13:30 - gotowanie stop, chłodzenie start
  • 13:45 - chłodzenie stop 16°C
  • 14:30 - przelanie do fermentora dwóch fermentorów
  • 15:00 - zadanie drożdży Fermentum Mobile FM11 (11,5 litrów i 9,5 blg) - 2godz przed zadaniem wyciągnięta fiolka z lodówki i bez startera zadane
  • 15:00 - zadanie drożdży Mangrove Jack's M79 Burton Union (11,0 litrów i 9,5 blg) - uwodnione
     

Rozlew 12.08.2054

  • drożdże zjadły cukier niedużo poniżej 3,0°Blg / refraktometr 5,0*brix ​
  • surowiec do refermentacji glukoza w ilości 45g rozpuszczone w 500ml wody na każde 11litrów
  • szklane butelki 0,5 litra
    • 20 szt. Fermentum Mobile FM11
    • 20 szt Mangrove Jack's M79 Burton Union
  • szklane przeźroczyste butelki 0,33 litra
    • 2 szt. Fermentum Mobile FM11
    • 2 szt Mangrove Jack's M79 Burton Union

 

Mini Galeria:
warka_13_1.jpgwarka_13_2.jpgwarka_13_3.jpgwarka_13_4.jpgwarka_13a_1.jpgwarka_13a_2.jpgwarka_13a_3.jpgwarka_13a_4.jpgwarka_13b_1.jpgwarka_13b_2.jpgwarka_13b_3.jpgwarka_13b_4.jpg

Edited by lgorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podajesz ,że  Porter Angielski ma  11,0°Blg .Ponieważ jestem początkującym w tej dyscyplinie więc chciałbym spytać

jak wyliczyłeś te °Blg ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podajesz ,że  Porter Angielski ma  11,0°Blg .Ponieważ jestem początkującym w tej dyscyplinie więc chciałbym spytać

jak wyliczyłeś te °Blg ?

 

Tego się nie wylicza tylko mierzy - balingometrem/areometrem albo refraktometrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzenie 13.05.2014:

  • 9:00 - wsypanie słodu
  • 10:15 - słód Caraaroma (zapomniałem wsypać na początku)
  • 10:40 - słód Carafa
  • 11:30 - wysładzanie start (3 litry 21blg)
  • 12:00 - wysładzanie stop (24 litry 2,5blg)
  • 12:50 - start gotowania 94°C
  • 12:55 - chmiel Challenger 30g
  • 13:40 - chmiel Fuggles 30g
  • 13:58 - uwodnienie drożdży 25°C
  • 14:00 - wyłączenie palnika
  • 14:02 - chłodzenie 95°C
  • 14:19 - chłodzenie stop 21°C
  • 14:30 - przelanie do fermentora (19,5 litra i 12,0 blg)
  • 14:40 - zadanie drożdży

Moje pytanie : w którym momencie zostało zmierzone te 11,0 °Blg ? W zapisie w dzienniku są inne wartości.

Kiedy należy mierzyć stężenie ekstraktu - chodzi mi o tę liczbę podawaną na butelce? Szukałem wcześniej na forum ale niestety...

Z góry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 11°Blg to albo wyliczone przez program albo dane zestawu surowców. Wydajność była lepsza, więc wyszło 12°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 11°Blg to albo wyliczone przez program albo dane zestawu surowców. Wydajność była lepsza, więc wyszło 12°Blg

Dzięki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.