Jump to content
Skrzypek

Fermentacja w zbyt niskiej temperaturze

Recommended Posts

Hej, mam pytanie. Postawiłem swojego przyszłego Brown ale w domku na wsi, który jest nieogrzewany. Dziś mija 13 dzień fermentacji. Po gotowaniu miał zaledwie 10,5 blg czyli niewiele jak na ten typ piwa. Teraz po 13 dniach ma wciąż 5 blg. Jest to oczywiscie za dużo by go zlewać. Problem polega na tym że dom na wsi nie jest ogrzewany, przez co jak sprawdziłęm przed godziną jego aktualna temperatura to 9 C. Ma ono fermentować 18 dni, ale myśle że przy tej temperaturze drożdże nie przejedzą cukrów do stanu 1,5-2.5 blg w pozostałe 5 dni. Pozostawić go na dłużej? Z góry mówię, że nie mam opcji przewieźć fermentatora wraz zawartością do cieplejszego miejsca. Dzięki z góry za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu nie da się pomóc

czekaj nawet dłużej niż te 18 dni i módl się żeby fermentacja znowu ruszyła jeśli przyjdzie ocieplenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, mam pytanie. Postawiłem swojego przyszłego Brown ale w domku na wsi, który jest nieogrzewany. Dziś mija 13 dzień fermentacji. Po gotowaniu miał zaledwie 10,5 blg czyli niewiele jak na ten typ piwa. Teraz po 13 dniach ma wciąż 5 blg. Jest to oczywiscie za dużo by go zlewać. Problem polega na tym że dom na wsi nie jest ogrzewany, przez co jak sprawdziłęm przed godziną jego aktualna temperatura to 9 C. Ma ono fermentować 18 dni, ale myśle że przy tej temperaturze drożdże nie przejedzą cukrów do stanu 1,5-2.5 blg w pozostałe 5 dni. Pozostawić go na dłużej? Z góry mówię, że nie mam opcji przewieźć fermentatora wraz zawartością do cieplejszego miejsca. Dzięki z góry za pomoc!

 

Pootwieraj okna, święta mają być ciepłe :D.

Domyślam się, że takiej opcji też nie ma, więc pewnie możesz tylko owinąć fermentor śpiworem, kołdrą, lub co tam masz ciepłego. Nie wiem jak często odwiedzasz swoje piwko, ale ja bym jeszcze pod śpiwór wrzucił jakiś termofor i co jakiś czas wymieniał. Powodzenia :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie:) W sobotę znów je odwiedzę to rzeczywiście chyba spróbuje dać mu trochę temperatury i owinę w koce, może ruszy dzięki temu:) Jestem ciągle dobrej myśli. Póki co jadę na farcie i poprzednie warki jakoś wyszły, żeby nie powiedzieć że wyszły świetnie także myślę, że będzie ok:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie:) W sobotę znów je odwiedzę to rzeczywiście chyba spróbuje dać mu trochę temperatury i owinę w koce, może ruszy dzięki temu:)

Koce, kołdry i pierzyny nawet ni zagrzeją Ci piwa, to tylko izolacja. Musisz wykombinować coś innego żeby piwo zagrzać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstaw fermentator do dużej miski następnie wlej do tej miski ciepłą wodę. Jak się temperatura podniesie pozawijaj fermentator w karimatę lub koce. Można też wstawić grzałkę do tej wody i podłączyć do regulatora temperatury. Chyba Bielok cos takiego już ćwiczył z dobrym skutkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstaw fermentor w fermentor, do tego zewnętrznego nalej wody i włóż grzałkę akwariową z termostatem - koszt jakieś 35zł. Ustawiasz na 180C (niestety, niżej się nie da, więc dolniaki odpadają), owijasz całość jakąś izolacją i masz samoregulujące się ustrojstwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ej, za pomysł z grzałką do akwarium powinieneś dostać Nobla... Naprawdę dobry pomysł, a akurat mam taką pod ręką , bo teraz w akwarium już i tak za ciepło się robi. Dzięki wielkie za pomoc wszystkim:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.