Skocz do zawartości
podlin7

Infernal beer

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, właśnie przelałem swoje pierwsza warke na cicha fermentacje ciekawe co z niego będzie :D:beer: Nie powstało by ono bez Grześka tzn. Bielok-a, za co mu dzięki wielkie. A tak z konkretów to jest to zmodyfikowana receptura z działu receptury.

 

Mało klasyczny Pils:

 

słód karapils około 30dag

słód pilzneński 4 kg

chmiel maryna 40g

chmiel armoatyczny lubelski 20g

drożdże górnej fermentacji 1 p s 05

 

zacieranie:

ok 64 st. C - 30 min.

ok 74 st. C - 45 min.

Chmielenie:

50 min. goryczkowy chmiel

ostatnie 10 min. aromatyczny

 

Fermentacja

1. 8dni temperatura około 16-17 st. C

2. około 2 tyg.

Edytowane przez podlin7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć :beer:

 

Rozumiem że dzis zlałeś na cichą fermentację?

mierzyłeś do ilu blg zeszło Ci po burzliwej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, była około 5 °Blg trochę za mało w sumie wody dodałem, ale wiem juz jakie błędy popełniłem teraz właśnie szukam jakiegoś nowego przepisu :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

HEHE Piwko wyszło pomimo ze młode dość smaczne :) Jutro jazda z nastepnym piwem tym razem pszeniczne :D

 

Weizenbier

 

Słód pilzneński 1,9 kg

Słód pszeniczny 2,1 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

 

 

Warzonko:

 

 

42°C - 20 min

64°C - 35 min

72°C - 45 min

 

 

Chmielenie:

 

1 godz. 15 g lubelski

Edytowane przez podlin7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×