Jump to content
Sign in to follow this  
nwcares

Mr Strzelecky Brewery

Recommended Posts

Cześć, jestem początkującym piwowarem, za mną dopiero dwie warki. Piszę ten temat głównie po to by dokumentować swoje poczynania :)

 

Mój sprzęt opiera się głównie na zestawie startowym z Browamatora. Sukcesywnie dokupuję nowe sprzęty, ostatnio chłodnicę zanurzeniową z Centrum Piwowarstwa. Przymierzam się w najbliższej przyszłości do zakupu taboretu gazowego, a także kapslownicy stołowej. Póki co warzę na kuchni indukcyjnej w garnku emaliowanym 30l.

 

Nazwa browaru jest raczej tymczasowa, czekam na wenę i natchnienie :D

 

Warka #1 Pale Ale zestaw słodów z Browamatora - Piwo wyszło całkiem, całkiem, miałem trochę przygód przy warzeniu i strasznie się ono przedłużyło. Uciekła także temperatura w czasie zacierania, ale wiadomo - pierwsze koty za płoty. Nie zraziłem się :D

 

Warka #2 Milky Way Sweet Stout, zestaw 12 Blg z centrum piwowarstwa, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Tym razem byłem bardzo cierpliwy i obyło się bez żadnych przygód. Piwo wyszło bardzo dobre - widać poprawę!

- słód monachijski 2 kg,

- słód pilzneński 1,8 kg,

- słód karmelowy jasny 0,3 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,3 kg,

- słód barwiący 0,2 kg,

- jęczmień palony 0,3 kg

- laktoza 750 g (w zestawie było 500g)

- skleikowane płatki owsiane 500g (od siebie)

 

chmielenie:

w zestawie było 40 g marynki ja wykorzystałem jedynie 20g

10 g na 60 min

10 g na 45 min

 

Na cichą fermentację dodałem 3 laski wanilii moczone przez kilka dni w mocnym alkoholu. Wanilii nie czuć w piwie, ale liczę na to, że coś jednak do piwa wniosła. Podoba mi się piana i nagazowanie!

 

Warka #3 (Planowana na piątek) The Victory of MacArthur Pacific India Pale Ale, celuję w 15-16 Blg, chcę, aby piwo nie miało zbyt dużej goryczki, a było bardziej nastawione na aromat i smak. Pomysł na etykietę już jest, pozostaje ją tylko wykonać :P

 

Słód:

- Pale Ale z CastleMalting 6 kg,

- Victory z Briess 0,5 kg.

 

Chmielenie:

15g Pacific Jade na 60 min

15g Motueka na 30 min

15g Kohatu na 15 min

5g Motueka i 5g Kohatu na 10 min

 

Whirpool 15g Kohatu i 15g Motueka około 30 min

Chmielenie na zimno 15g Kohatu i 15g Motueka 7 dni

 

Zacieranie:

Słody do 19,5L wody o temperaturze 60 stopni, namoczenie słodów w temp 58C (dodanie gipsu) i podgrzewanie do 62C

przerwa w 62C 20-30 min podgrzanie do 72

przerwa w 72C 40-30 min

mash out

 

W piątek dam znać jak mi poszło warka nr 3. Pozdrawiam :)

W załączniku prezentacja warki #2

-

Najbardziej smakują mi piwa w stylu India Pale Ale, szczególnie single hopy, dlatego pewnie będą głównym obiektem moich eksperymentów :) oczywiście czasem zrobię coś innego, co by nie popaść w rutynę

post-8266-0-35005900-1397690610_thumb.jpg

Edited by nwcares

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetna etykieta! :)

Powodzenia z następnymi warkami!

Mam tylko uwagę/radę co Pacific Jade - przy dłuższym leżakowaniu daje takie śmieszne posmaki wędzono-beczkowe. Przynajmniej u mnie dało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetna etykieta! :)

Powodzenia z następnymi warkami!

Mam tylko uwagę/radę co Pacific Jade - przy dłuższym leżakowaniu daje takie śmieszne posmaki wędzono-beczkowe. Przynajmniej u mnie dało :)

Dzięki :) Mam jeszcze do wyboru Pacific Gem i cały czas się zastanawiam którego użyć. Miałem nawet w planach sypnięcie 10-15g Kohatu na 60 min, ale z drugiej strony mam tylko 50g Kohatu i 50g Motueki i boję się, że to będzie za mało

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 uwarzona, wstępna etykieta stworzona, drożdże zadane i czekamy na oznaki fermentacji :) wyszło 21 litrów 16.5 blg, na początku gotowania było 26 litrów także odparowanie i straty z chmielinami strasznie duże. Miałem tego nie robić, ale przed zadaniem drożdży dodałem 1.5 litra wody, aby trochę zbić blg.

 

Ostateczna receptura:

Słód:

- Pale Ale z CastleMalting 6 kg,

- Victory z Briess 0,5 kg.

 

Chmielenie:

20g Pacific Gem na 60 min

15g Motueka na 30 min

15g Kohatu na 15 min

5g Motueka i 5g Kohatu na 10 min

 

Whirpool 15g Kohatu i 15g Motueka około 30 min

Chmielenie na zimno 15g Kohatu i 15g Motueka 7 dni

 

Zacieranie:

Słody do 19,5L wody o temperaturze 60 stopni, namoczenie słodów w temp 58C (dodanie gipsu) i podgrzewanie do 62C

przerwa w 62C 30 min podgrzanie do 72

przerwa w 72C 30 min

mash out

 

Zacieranie razem z podgrzewaniem trwało 1:41h

Wysładzanie razem z czekaniem na ułożenie się słodów 1:56h

26 litrów przed gotowaniem 15blg

Wypróbowałem chłodnicę, sprawdziła się świetnie, muszę jednak kupić jakieś uszczelki, bo na złączkach trochę cieknie.

Zadałem drożdże safale us-05 w temperaturze 20C. Fermentacja burzliwa i cicha będą przebiegały w temp 16-17C

Planuję tydzień burzliwej i tydzień cichej. (Może się lekko przedłużyć)

 

Dodaję zdjęcia z warzenia i projekt etykiety

post-8266-0-72036100-1397847631_thumb.jpg

post-8266-0-47502300-1397847640_thumb.jpg

post-8266-0-60905300-1397847647_thumb.jpg

post-8266-0-55770100-1397847654_thumb.jpg

post-8266-0-22787100-1397847659_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minął ponad tydzień fermentacji warki nr 3. Zlałem na cichą i dodałem na zimno po 15g szyszek Kohatu i Motueki w siatce.

Zbiłem cukromierz, ale mierzyłem brix refraktometrem, który wskazywał 9-9.5 brix, co po korekcie daje około 4,5 blg. Posiedzi jeszcze tydzień i butelkujemy.

 

Wieczorem wrzucę jeszcze fotki z degustacji warki nr 2 z której jestem bardzo zadowolony! Piana wyszła idealna, drobnopęcherzykowa i co najważniejsze pięknie się odtwarza i osiada na szkle :)

 

U9r7o5G.png?1?3947

Edited by nwcares

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 3# pacific ipa zabutelkowana wczoraj (03.05.2014)

12 butelek 330, 31 butelek 500. W butelkach wylądowało 19,5L

do refermentacji dodałem 102g cukru/20L, chcąc uzyskać nagazowanie

2.2-2.3v. Jakieś 0,7L poleciało w peta, gdyż nie chciało mi się myć

dodatkowych butelek. Będę sobie pluł w brodę jak się okażę, że będzie

dobre :D. Butelkując myślałem już o następnej warce, także 3# zeszła

trochę na dalszy plan. Jako warkę 4, a właściwie 4 i 5 planuję pszenicę

Uwarzę jedno piwo, nachmielę Pacific Gemem, potem przeleję po połowie

do dwóch różnych fermentorów, do jednego zadam drożdże M20, do drugiego

us-05 i będę czekał na efekty :) Niestety pewnie warzenie przesunie się

na środek lipca ze względu na ograniczony czas.

PS. Etykiety z Ursa Maior to katorga!

 

Tak się prezentuje moja armia!

 

BITQM8a.png?1

Edited by nwcares

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.