Jump to content
Gozdawa

Szczepy drożdży piwowarskich GOZDAWA Premiera

Recommended Posts

Nowe szczepy drożdży piwowarskich, pakowane w saszetki 10g;

27e34dcb33f27937c96330330d3d84f0.jpg0531c2c991446e6a6ac3832493841f64.jpg

 

be50b53fb5fd926b7a87362c83d871e8.jpgad0b4cc44d8bd8755051f422adc8073b.jpg

 

 

aa6e44837a546675e78746ff23582fd0.jpgd78d19d033ed9f169309c769e163937e.jpg

58f41541ce2e286b07a9f292a170a144.jpg89d26fbfbf4097109a0a26df7fa6c5d9.jpg

 

f0394f183fdae48cff097a0f8398afe3.jpgb6cf2031ce1ff616cf264bc83cccd3e9.jpg

 

 

 

4430087b03df25aa7e0057d6d8c92b41.jpg

 

 

Drożdże można kupić u naszych dystrybutorów.

Zapraszamy i Pozdrawiamy Katarzyna i Maciej Gozdawa-Grajewscy

Edited by Gozdawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

A będziecie kiedyś mieli drożdże do dolniaków, które nie mają zalecanej fermentacji w temperaturze górniaków?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam inne pytanie mianowicie w jakim przedziale cenowym są te drożdże?

Kogoś ręka zadziałała, bo jeszcze wczoraj były sugerowane ceny detaliczne.

Większość jak się nie mylę zawierała się w przedziale 5.50-6.00zł. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiadam hurtowo

Klisz

sprawdż temperatury optymalne szczepów dolnej fermentacji innych producentów

GLW35 mają 2 stopnie wyższą,ale nikomu nie zabraniamy fermentować w dolnej granicy.

CP18 mają niższą o 1 stopień niż większość i też nie zabraniamy nikomu fermetować w 9C.

 

Karczmarz:

bzdura nie ma żadnych teorii spiskowych,nasi dystrybutorzy dostali oferty z sugerowaną ceną detaliczną,

My w ramach promocji wystawimy na Alledrogo w sobotę wszystkie dostępne szczepy w cenach detalicznych.

Opóźnienie i zamieszanie wynika z tego,że nasz niemiecki dystrybutor zamówił ich naprawde bardzo dużo

 

Wichura

kurde testowałeś je?CP18?

 

Koledzy szanujmy się.

Jeśli macie merytoryczne pytania,w miare wolnego czasu odpowiem.

Merytoryczne! nikt nie zapytał np o CBW lub inny nowy szczep.

Po co lepiej się czepiać1-2 stopni Celsjusza

Rynek polski dla naszej firmy jest ważny ale w marcu 2014 stanowił tylko 30% sprzedaży.

 

Może lepiej będzie jak wycofam się z tego forum bo co tu wejdę jestem atakowany .

Czasami zadaje sobie pytanie,skąd tyle niechęci,

 

Dlatego ,że naruszyłem istniejący układ towarzysko-biznesowy

Dlatego,że nagle US-West Coast potanieje o 2zł.

Dlatego, że to taki kraj

Dlaczego:

bo ja "jestem pod ręką"?

a do Coopers,AB Mauri,Brewferm to jakoś tak wstyd napisać

Bo poprawicie sobie tym samopoczucie?

Edited by Gozdawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panie Macieju, trochę luzu, bo nikt tu nikogo nie atakuje. To są klasyczne pytania jak na fora dyskusyjne przypadło. Mam wrażenie, że trochę Pan za emocjonalnie do tego podchodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja sie tam cieszę że mamy polskiego producenta z fajna ofertą. Oby tak dalej. Przy następnych zakupach wasze grzyby lądują w koszyku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w tych 10g ile jest komórek żywych drożdży?

czy można gdzieś zobaczyć ewentualny stopień odfermentowania?

 

jedna uwaga techniczna - może zamiast "niska zawartość estrów" lepiej napisać "niska produkcja estrów"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja z kolei chciałem kupić wasze dorożdżaki na spróbowanie ale za bardzo nie idzie je gdziekolwiek znaleźć a na alegroo są tylko opakowania po 7g w dodatku w mało atrakcyjnych cenach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze: jak każdy negatywny post będziesz traktował jak zmasowany bezpardonowy atak, to już ci współczuję. Trochę dystansu.

 

Po drugie: nie ma się co dziwić, że ludzie z rezerwą traktują dolniaki z "optymalną temperaturą" 17°C. Jak się sprawdzą w praktyce to pewnie każdy odszczeka, ale na razie wygląda to lekko podejrzanie.

 

Po trzecie: z tą ceną to nie tak do końca, bo macie po prostu mniejsze opakowania. Standardem są saszetki 11,5g a nie 10g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest prosta sprawa. Od kilku lat piwowarzy korzystają z szeregu drożdży, choćby Wyeast, gdzie w pierwszym z brzegu przykładzie https://www.wyeastla...etail.cfm?ID=24 producent proponuje w 9-13. A przecież "dolniaków" jest cały szereg i rzeczywiście te 10-12 stopni to dobry zakres.

Zapis na Pana etykiecie dotyczący zakresu temperatur jest mało precyzyjnie sformułowany i może stąd zamieszanie?

W razie czego na pewno pomożemy na forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest prosta sprawa. Od kilku lat piwowarzy korzystają z szeregu drożdży, choćby Wyeast, gdzie w pierwszym z brzegu przykładzie https://www.wyeastla...etail.cfm?ID=24 producent proponuje w 9-13. A przecież "dolniaków" jest cały szereg i rzeczywiście te 10-12 stopni to dobry zakres.

 

To nie jest tylko kwestia naszego przyzwyczajenia. Wszystkie podręczniki piwowarstwa, które pamiętam podają dla drożdży lagerowych zakres temperatury max.15C. Zalecana jest dużo niższa. Fakt, podręczniki napisane były kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu, więc od tego czasu coś się zmienić mogło.

Nie ma co dyskutować trzeba testować i samemu sobie zdanie wyrobić :)

Panie Macieju trochę więcej dystansu, mniej emocji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obejrzałem sobie te drożdże po 7 g na Allegro i tylko dodam, że domena .org nie jest przeznaczona dla firm, tylko dla organizacji niekomercyjnych. Wiem, że jest tańsza od .pl o całe kilkadziesiąt zł, ale takie oszczędności wyglądają niepoważnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jasne Panie Tomku ,

ąle to nie są pytania tylko stwierdzenia pseudo"dolniaki".

 

Wybacz, być może faktycznie zabrzmiało to zbyt negatywnie. Chodziło mi właśnie o tą inną zalecaną temperaturę, która moim zdaniem wniesie zbyt dużo estrów do lagera.

 

Przy najbliższej okazji postaram się przetestować te drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zauważyłem już w Cieszynie że jesteś bardzo nerwowy, może dlatego?

oj widzę,że wchodzimy już w oceny mojej prywatnej osoby

Odpowiadam merytorycznie:

od chwili poczęcia jestem pod opieką lekarza psychiatry a od 1969 do teraz specjalisty psychiatry

widzę ,że jak tak dalej pójdzie,dowiem się jeszcze wiele o sobie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jasne Panie Tomku ,

ąle to nie są pytania tylko stwierdzenia pseudo"dolniaki".

 

Wybacz, być może faktycznie zabrzmiało to zbyt negatywnie. Chodziło mi właśnie o tą inną zalecaną temperaturę, która moim zdaniem wniesie zbyt dużo estrów do lagera.

 

Przy najbliższej okazji postaram się przetestować te drożdże.

Jasne :) .jak Piotr będzie zamawiał towar,dopakujemy saszetkę CP18 dla Ciebie,bo wg mnie to naprawdę "rewolucyjny szczep"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam bardzo za mój głos w sprawie tylko tak jak pisano już, przyzwyczajono nas do innych temperatur a te podane są jakieś "kosmiczne". Oczywiście będę testował tylko zastosuję temperatury niższe od podanych a o wynikach mogę informować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przyzwyczajono nas do innych temperatur a te podane są jakieś "kosmiczne". Oczywiście będę testował tylko zastosuję temperatury niższe od podanych

A później się okaże, że to California Lager, gdzie wręcz niepolecane jest fermentowanie w temperaturach "dolniakowych", i znowu będzie że to zazdrość i tylko na złość chcą rodakowi zrobić. Pozostaje mi tylko życzyć aby rzeczywiście ten szczep okazał się "rewolucyjny".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jasne Panie Tomku ,

ąle to nie są pytania tylko stwierdzenia pseudo"dolniaki".

 

Wybacz, być może faktycznie zabrzmiało to zbyt negatywnie. Chodziło mi właśnie o tą inną zalecaną temperaturę, która moim zdaniem wniesie zbyt dużo estrów do lagera.

 

Przy najbliższej okazji postaram się przetestować te drożdże.

Jasne :) .jak Piotr będzie zamawiał towar,dopakujemy saszetkę CP18 dla Ciebie,bo wg mnie to naprawdę "rewolucyjny szczep"

 

Dzięki. Z chęcią spróbuję choć dopiero gdzieś na jesień bo sezon aktualnie powoli już kończę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.