Jump to content
Smoogler

Jak obniżyć IBU?

Recommended Posts

Bardzo lubię goryczkowe i mocno chmielone piwa ale chyba "troszkę" przesadziłem......... :| zmieniłem nieznacznie formułę dodaną do AIPA dorzucając 55g chmielu więcej co dało w sumie 215g. IBU 99,5. I popełniłem jeden błąd jak to początkujący :/ trochę za długo trzymałem na przerwie scukrzającej co dodatkowo podniosło planowane IBU

 

Jak w najprostszy sposób zmniejszyć goryczkę czy przez dolanie wody? Ekstraktu mam ponad 18 a jeszcze odzyskałem ze 2-3 litry o ekstrakcie ponad 20. Dodawać to odzyskane z chmielin piwo? przegotowałem je jeszcze raz, teraz stygnie (w sumie szkoda by było wylać 4-6 piw). Wyczytałem że to co zrobiłem z brzeczką da mi większą wytrawność i większą moc piwa. Zatem rozsądnie byłoby dolać wody czy może macie jakieś inne patenty.

 

Aktualnie jestem w trakcie drugiego dnia bardzo burzliwej fermentacji. Pisałem o tym w innym temacie

 

 

ps. Proszę nie komentować i nie robić sobie podśmiechujek gdyż zdaję sobie sprawę że przesadziłem. :|

 

:beer: :beer: :beer:

Edited by Smoogler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na której przerwie scukrzającej? W ~62C, czyli maltozowej czy 72, dekstrynującej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Około 100 IBU przy 18 blg to nie jest jakiś straszny hardkor. Nie wiem jaki zasyp, ale jeśli dodatkowo masz tam jakieś karmele to skontrują tą goryczkę bez większego problemu.

 

Jeśli koniecznie chcesz obniżać, to dolanie wody jest dobrym pomysłem.

 

Tą brzeczkę 20 blg to skąd masz? Z tego piwa? Przez te dwa dni nie zaczęła się psuć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na której przerwie scukrzającej? W ~62C, czyli maltozowej czy 72, dekstrynującej?

 

hmm nie wiem... ale przy temp 66-67

 

Tą brzeczkę 20 blg to skąd masz? Z tego piwa? Przez te dwa dni nie zaczęła się psuć?

 

Z tego samego piwa tylko czym prędzej chciałem zadać drożdże a z tych chmielin powoli się filtrowało nie wygląda na zepsute, zresztą z taką ilością chmielu to chyba nie ma prawa się popsuć ;)

 

 

Około 100 IBU przy 18 blg to nie jest jakiś straszny hardkor. Nie wiem jaki zasyp, ale jeśli dodatkowo masz tam jakieś karmele to skontrują tą goryczkę bez większego problemu.

nie wiem czy to karmelowe ale takie jeszcze były oprócz pale ale, Słód Crystal 0,4 kg i Aroma 0,2 kg a sam dodałem jeszcze po kilo pilzneńskiego i monachijskiego. Takie tam wariacje :beer:

 

 

Skoro to nie taki hardcore to nie będę dolewał wody..

Edited by Smoogler

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę za długo trzymałem na przerwie scukrzającej co dodatkowo podniosło planowane IBU

 

Niemożliwe... chyba, że wrzuciłeś chmiel do zacierania.

 

Ja bym nic już nie ruszał. 18blg i 100IBU to nie jest, aż tak dużo. Doctor brew miał np. Sunny Ale 13blg i 86IBU, AIPA 16blg i 90IBU. Wszystko sprawdzone laboratoryjnie, a nie przez Beersmith'a.

Jeśli nawet goryczka będzie za wysoka to z czasem złagodnieje.

Edited by Hast

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie wiem czy to karmelowe ale takie jeszcze były oprócz pale ale, Słód Crystal 0,4 kg i Aroma 0,2 kg a sam dodałem jeszcze po kilo pilzneńskiego i monachijskiego. Takie tam wariacje :beer:

A jaki chmiel na goryczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niemożliwe... chyba, że wrzuciłeś chmiel do zacierania.

 

Faktycznie coś tu nie tak, napisałem tak bo mi program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie wiem czy to karmelowe ale takie jeszcze były oprócz pale ale, Słód Crystal 0,4 kg i Aroma 0,2 kg a sam dodałem jeszcze po kilo pilzneńskiego i monachijskiego. Takie tam wariacje :beer:

A jaki chmiel na goryczkę?

 

To te które idą od początku gotowania, nie? Bravo 35g i Chinook 20g(60min) a reszta jak niżej,

Citra 10g (20min),

Cascade 20g (15min),

Galaxy 25g (10min),

Cascade 25g (5min),

Galaxy 25g (3min),

Citra 5g (1min)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie nie podnosi IBU, o ile nie dajesz tam chmielu. Niestety, IBU ma to do siebie, że jedyny sposób, żeby je zmniejszyć to rozcieńczyć piwo - niestety, wtedy zmniejsza się też ekstrakt początkowy, czyli goryczka będzie bardziej wyczuwalna.

 

I teraz tak: IBU to parametr bezwzględny, podczas gdy odczucie goryczki jest względne. I tak np 90 IBU nie musi przeszkadzać przy wyraźnie karmelowej 19stce, która skończyła fermentację na 3,5 - 4 BLG, ale przy bardzo jasnej 10-tce, która skończyła na 2-2,5 BLG. Crystal i aroma w zasypie są ok, pilzneński i monachijski pasują trochę jak pięść do nosa.

 

Fermentuj wszystko, dodaj chmielu na zimno i ciesz się naprawdę goryczkowym piwem. Następne zrobisz lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

Zacieranie nie podnosi IBU, o ile nie dajesz tam chmielu.

 

 

 

A jak dajesz to ewentualnie podniesie IBU bardzo nieznacznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie coś tu nie tak, napisałem tak bo mi program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania

 

Uporządkujmy tutaj kilka spraw.

 

Program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania - prawda. Ale czasu gotowania brzeczki (czas chmielenia) Z tego co napisałeś chmieliłeś 60 minut. Zrozumiałem, że dłużej (choć nie napisałeś ile to dla Ciebie dłużej ;)) zacierałeś co nie ma żadnego wpływu na teoretyczną wartość IBU otrzymaną później podczas gotowania. Więc tutaj nic Tobie ta dłuższa przerwa scukrzająca nie podniosła.

 

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że 66-67 C (kompromis) w praktyce nie robi piwa wytrawnego. Raczej takie średnio-pełne - oczywiście pozostaje kwestia termometru (te popularne, alkoholowe, zółte potrafią nieźle przekłamywać), ale przyjmuję, że twój wynik jest dobry.

Nie wiemy dodatkowo na jakich drożdżach fermentuje piwo. Na pierwszy rzut oka drożdże nie zjedzą wszystkiego, jeśli to US-05 to pewnnie co najmniej solidne 3 BLG zostanie. Ja bym nic nie robił, tylko solidnie sypnął na cichą jak koledzy wcześniej mówili i cieszył się prawdziwie rewolucyjnym piwem ;)

 

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentuj wszystko, dodaj chmielu na zimno i ciesz się naprawdę goryczkowym piwem. Następne zrobisz lepiej.

 

Eeee to już będzie lepsze od poprzednich z ekstraktów

 

Crystal i aroma w zasypie są ok, pilzneński i monachijski pasują trochę jak pięść do nosa.

 

Chciałem podnieść ekstrakt a nie miałem nic innego :)

 

Jak wrzucę na zimne chmielenie Galaxy(15g), Cascade(15g) i Amarillo( jeszcze nie wiem ile i proszę o rady) to będzie ok? Czy jakoś się ze sobą gryzą te chmiele? Mam jeszcze Citre :smilies: Co z tych wybrać żeby jako tako grało z tym co było warzone?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Program podniósł IBU po podniesieniu czasu gotowania - prawda. Ale czasu gotowania brzeczki (czas chmielenia) Z tego co napisałeś chmieliłeś 60 minut.

 

Tak zgadza się pewnie chodziło o czas chmielenia ale niejasno jest to ujęte w programie i dlatego podniosło mi IBU do 99 a przed było 90, więc mój błąd.

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że 66-67 C (kompromis) w praktyce nie robi piwa wytrawnego. Raczej takie średnio-pełne - oczywiście pozostaje kwestia termometru (te popularne, alkoholowe, zółte potrafią nieźle przekłamywać), ale przyjmuję, że twój wynik jest dobry.

 

Mierzyłem tym żółtym ale dla pewności mierzyłem też elektronicznym i faktycznie żółty pokazywał o dwa stopnie mniej.

 

Nie wiemy dodatkowo na jakich drożdżach fermentuje piwo.

 

Drożdże S-04

 

Ja bym nic nie robił, tylko solidnie sypnął na cichą jak koledzy wcześniej mówili i cieszył się prawdziwie rewolucyjnym piwem ;)

 

 

I niech się stanie... :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiemy ile tego piwa zrobiłeś, ale po moich doświadczeniach z amerykańskimi stylami. Wyraźnego kopa da około 5g/L na cichą. Jak zbliżysz się do tej ilości to rewolucja będzie bardzo wyczuwalna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiemy ile tego piwa zrobiłeś

 

25,5 litra, miarka na fermentorze trochę oszukuje. Przy 10 litrach pokazuje 11, przy 15 pokazuje 16, więc pewnie mam 24,5 ale jeszcze odejdzie z gęstwą pewnie z 1,5 litra najmniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eeeee tam. Piłem 100 IBU i było super. Nic bym nie ruszał.

 

Ok już nic nie kombinuje zostaje jak jest. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z czasem goryczka maleje kilka moich piw po około miesiącu po warzeniu było a gorzkie a po kilku miesiącach goryczka słabła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zakończenie tych obaw o przechmielenie piwa muszę napisać że piwo wyszło naprawdę dobre i jak dla mnie osobiście jeszcze za mało goryczkowe :smilies: a za bardzo słodowe

Trochę na wyrost się bałem.

Będę stopniowo obniżał zawartość słodów karmelowych w zasypie celem uzyskania bardziej wyrazistej goryczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.