karol1000 4 Posted April 15, 2014 Taka sytuacja, w niedzielę warzyłem IPA po schłodzeniu brzeczki (przed zadaniem drożdży) pobrałem próbkę do kieliszka. Zmierzyłem refraktometrem i pokazało się 16,8 brix (mierzone 2 razy). Próbka leżała sobie do dzisiaj w kuchni i myślę sobie sprawdzę jeszcze raz. I kurde dzisiaj pokazuje ponad 18 brix! Refraktometr jest wyskalowany na wodzie. Miał ktoś podobne sytuacje ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerGrill 44 Posted April 15, 2014 ..a nie pomyślał, że odparowało? Quote Share this post Link to post Share on other sites
karol1000 4 Posted April 15, 2014 ale aż tak i to w pokojowej temperaturze? hmm no nieźle, dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted April 15, 2014 Im cieplej tym szybciej paruje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelH 115 1 Items Posted April 15, 2014 Powiedziałbym, że cud ale cudów przecież nie ma... Oblicz ile mogło odparować w tej temperaturze i w tym czasie i pewnie dojdziesz do tego samego wyniku Quote Share this post Link to post Share on other sites
karol1000 4 Posted April 15, 2014 Nie no na takie zabawy to czasu nie mam ale cud natury jakby nie patrzeć się zdarzył Dziękuję za rozwiązanie zagadki detektyw nie był potrzebny Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted April 15, 2014 mistrzostwo świata Quote Share this post Link to post Share on other sites
karol1000 4 Posted April 16, 2014 Cieszę się że poprawiłem wam wszystkim humory Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mesive 15 1 Items Posted April 16, 2014 Wystarczy, że wyparuje Ci 10% i masz zmianę o 2 Blg. W przypadku próbki w kieliszku pozostawionej na dwa dni jest to wysoce prawdopodobne. A tak bardziej humorystycznie - kolega nie wie, że kieliszek się od razu opróżnia? Quote Share this post Link to post Share on other sites