Skocz do zawartości

Bitter na Windsorach stanął


Tom Kos

Rekomendowane odpowiedzi

Fermentuje mi teraz bitter na drożdżach danstar windsor, z początkowego 14blg zeszły mi do 6 i dalej nie chcą. Fermentacja w około 17C. Tak się zastanawiam czy one tak mają i czas zlać na cichą, czy może trzeba je zagonić do roboty np podnosząc temp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś zdaje się od Ciebie odkupiłem zestaw na milk stouta z windsorami, jak dobrze pamiętam to zeszło mi to z 12 do jakichś 3,5 i nic więcej, a temperaturę miałem raczej wyższą. 17 stopni to nie jakaś tam temperatura żeby drożdżaki zaraz zastrajkowały, 17 to temperatura otoczenia czy temperatura fermentującej brzeczki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura czasem podnosiła się ponad 17( jest to temp brzeczki) otoczenia wahała się między 14 a 15. Drożdże uwadniałem, przepracowały cztery dni i na razie cisza. Blg od wczoraj się nie zmieniło, ale w sumie mogło drgnąć tylko mój pływak nie jest zbyt precyzyjny. Ale widzę, że piana już opada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.