Jump to content
Dewasto

Cicha czy nie cicha oto jest pytanie

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie dotyczące Grodziskiego. Ponieważ święta się zbliżają i wyjeżdżam na tydzień zostawiam świeżutkie Grodziskie swojemu własnemu losowi. Piwo nastawiłem w Sobotę jeszcze całkiem bulgocze, ale ekstrakt ma już 2 stopnie i jutro powinien być już 1 stopień. I teraz moje pytanie.

Czy zostawić piwo normalnie niech dofermentuje ile się da, bo jednak 4 dni to trochę mało mimo, że to lekkie piwo, czy przelać na cichą, zanieść do chłodnego miejsca i zostawić na cichą na dosyć długo? (możliwe, że potem będzie problem z refermentacją).

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyjeżdżam na tydzień [...]

Czy zostawić piwo normalnie niech dofermentuje ile się da, bo jednak 4 dni to trochę mało mimo, że to lekkie piwo, czy przelać na cichą, zanieść do chłodnego miejsca i zostawić na cichą na dosyć długo? (możliwe, że potem będzie problem z refermentacją).

 

Czy dobrze rozumiem, że chcesz przetrzymać w fermentorze ledwie tydzień dłużej (czyli w sumie 2 tygodnie burzliwej)? Dlaczego po tym czasie miałby być jakikolwiek problem z referementacją?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymaj na burzliwej nic się nie przejmuj a ja bym nawet po tym czasie nawet na cichą nie zlewał tylko od razu w butelki

możliwe, że potem będzie problem z refermentacją
Nie będzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie nie, chodzi mi o problem z refermentacją po cichej w niskiej (13*) temperaturze. Ale widzę, że piwo i dzisiaj nie ma zamiaru sfermentować więc chyba je zostawię na burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale przecież 13°C to wcale nie jest niska temperatura. Skoro w piwach lagerowanych problemu nie ma, to czemu tu miałby być problem?

Już nie wspominając o tym, że "dosyć długo" w przypadku fermentacji oznacza czas liczony w miesiącach, a nie tygodniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To właściwie nie jest pytanie. Fermentację cichą stosujesz w przypadkach:

1. Chmielenia na zimno (a właściwie nie jest to już fermentacja cicha, bo powinieneś dodać chmiel do przefermentowanego piwa)

2. Przy planowanym długim lagerowaniu.

3. Jeśli chcesz bardzo szybko odzyskać gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z trzecim punktem się zgadzam, drugi w zasadzie rozwinął bym do tego, gdy zamierzasz długo trzymać piwo w fermentorze (czy to lagerowanie, czy drugi etap fermentacji w lambicu, czy trzymanie piwa z jakimiś płatkami dębowymi itp.), za to z pierwszym już niekoniecznie, wg mnie nie ma potrzeby przelewania piwa przy chmieleniu na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wg mnie nie ma potrzeby przelewania piwa przy chmieleniu na zimno.

zgadzam się, więc rozwinąłbym pierwszy punkt crosisa, że przelewanie na cichą przy chmieleniu na zimno jest wskazane w przypadku, kiedy chcemy zebrać gęstwę drożdżową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.