Dewasto 0 1 Items Posted April 14, 2014 Witam! Mam pytanie dotyczące Grodziskiego. Ponieważ święta się zbliżają i wyjeżdżam na tydzień zostawiam świeżutkie Grodziskie swojemu własnemu losowi. Piwo nastawiłem w Sobotę jeszcze całkiem bulgocze, ale ekstrakt ma już 2 stopnie i jutro powinien być już 1 stopień. I teraz moje pytanie. Czy zostawić piwo normalnie niech dofermentuje ile się da, bo jednak 4 dni to trochę mało mimo, że to lekkie piwo, czy przelać na cichą, zanieść do chłodnego miejsca i zostawić na cichą na dosyć długo? (możliwe, że potem będzie problem z refermentacją). Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted April 15, 2014 wyjeżdżam na tydzień [...] Czy zostawić piwo normalnie niech dofermentuje ile się da, bo jednak 4 dni to trochę mało mimo, że to lekkie piwo, czy przelać na cichą, zanieść do chłodnego miejsca i zostawić na cichą na dosyć długo? (możliwe, że potem będzie problem z refermentacją). Czy dobrze rozumiem, że chcesz przetrzymać w fermentorze ledwie tydzień dłużej (czyli w sumie 2 tygodnie burzliwej)? Dlaczego po tym czasie miałby być jakikolwiek problem z referementacją? Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted April 15, 2014 Trzymaj na burzliwej nic się nie przejmuj a ja bym nawet po tym czasie nawet na cichą nie zlewał tylko od razu w butelki możliwe, że potem będzie problem z refermentacją Nie będzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dewasto 0 1 Items Posted April 15, 2014 Nie nie, chodzi mi o problem z refermentacją po cichej w niskiej (13*) temperaturze. Ale widzę, że piwo i dzisiaj nie ma zamiaru sfermentować więc chyba je zostawię na burzliwej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted April 15, 2014 Ale przecież 13°C to wcale nie jest niska temperatura. Skoro w piwach lagerowanych problemu nie ma, to czemu tu miałby być problem? Już nie wspominając o tym, że "dosyć długo" w przypadku fermentacji oznacza czas liczony w miesiącach, a nie tygodniach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted April 15, 2014 To właściwie nie jest pytanie. Fermentację cichą stosujesz w przypadkach: 1. Chmielenia na zimno (a właściwie nie jest to już fermentacja cicha, bo powinieneś dodać chmiel do przefermentowanego piwa) 2. Przy planowanym długim lagerowaniu. 3. Jeśli chcesz bardzo szybko odzyskać gęstwę. 1 Biniu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted April 15, 2014 Z trzecim punktem się zgadzam, drugi w zasadzie rozwinął bym do tego, gdy zamierzasz długo trzymać piwo w fermentorze (czy to lagerowanie, czy drugi etap fermentacji w lambicu, czy trzymanie piwa z jakimiś płatkami dębowymi itp.), za to z pierwszym już niekoniecznie, wg mnie nie ma potrzeby przelewania piwa przy chmieleniu na zimno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted April 15, 2014 wg mnie nie ma potrzeby przelewania piwa przy chmieleniu na zimno. zgadzam się, więc rozwinąłbym pierwszy punkt crosisa, że przelewanie na cichą przy chmieleniu na zimno jest wskazane w przypadku, kiedy chcemy zebrać gęstwę drożdżową. Quote Share this post Link to post Share on other sites